Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Afskaf erhvervsfremme og indfør virksomhedsløn i stedet

Hvorfor tales der om ekstra tillæg til folk på dagpenge?! Disse penge burde i stedet tilgå iværksættere.

Jonathan Løw, iværksætter og co-founder & COO JumpStory

De seneste måneder har vi som virksomhed fået et indblik i den surrealistiske bureaukrati-jungle, som efterhånden er bygget op omkring det danske erhvervsfremmesystem. 

Et system, der angiveligt skulle være blevet simplificeret og forbedret markant i løbet af de seneste år. Bl.a. forsøgte vi os for første gang nogensinde med at søge støtte til international juridisk sparring, og vi fortrød efterfølgende bittert, at vi overhovedet gjorde forsøget.

Flere end 30 timer har vi internt brugt på dialogen med fem forskellige ’støttekonsulenter’. Vi har udfyldt et hav af formularer. Skullet konsultere med vores advokat to gange om uklarheder. Forholdt os til manglende intern koordinering i det erhvervshus, vi var i dialog med, m.v. Og alt dette foregik vel at mærke inden, at Danmark lukkede ned pga. coronavirussen, så den har ingen rolle spillet i forløbet. 

I sidste ende stod vi til et tilskud på 13.000 kr., og hvor jeg tidligere har problematiseret de iværksættere, der har tordnet imod det nuværende erhvervsfremmesystem, må jeg desværre give dem ret: Det er fuldstændig forældet.

Jeg er godt med på, at man ikke kan løfte ét enkelttilfælde op til at være normen, og det er ikke nogen angreb på enkelte ansatte på nogen måde. Jeg kender en række af dem personligt, og de er skønne og kompetente mennesker.

Det er blot paradoksalt at opleve i en tid, hvor dansk erhvervsliv er i dyb krise. Det er en krise, som langt fra alle danskere forstår implikationerne af, hvilket bliver tydeligt, når fagbevægelserne på samme tid foreslår ekstra tillæg til folk på dagpenge. Sig lige det igen – ekstra tillæg til folk på dagpenge?! 

Jeg har en væsentligt anden idé, og den vil givetvis provokere de mange, der opfatter direktører og virksomheder som enten forkælede eller ’rige’. Sandheden er imidlertid den, at langt de fleste iværksættere og selvstændige på ingen måde er rige. 

Flere undersøgelser har vist, at en stor gruppe iværksættere ikke tjener mere end kontanthjælpsmodtagere, så mit forslag er derfor radikalt anderledes end at øge støtten til dem, der i forvejen modtager dagpenge.

Lad os i stedet indføre en virksomhedsløn. Det vil sige et beløb, som udbetales til samtlige danske virksomheder, der indenfor de seneste 12 måneder har skabt omsætning i deres selskaber og dermed bevist, at de kan få kunder i butikken og ikke blot har ”en god idé”.

Denne virksomhedsløn finansieres ved, at vi afskaffer det bureaukratiske helvede, som jeg nævner ovenfor. Helt konkret igennem at:

  • Stoppe med at bruge penge på at udvikle og vedligeholde komplekse IT-systemer til at håndtere administrationshelvedet
  • Stoppe med at bruge lønkroner på at ansætte folk, der skal administrere junglen
  • Stoppe med at bruge penge på offentlige organisationer, der skal vedligeholde det, samt dyre analyser af, om det virker eller ej.

De milliarder, der frigøres herved, udbetales til selskaberne som virksomhedsløn. Der følger ingen krav med disse penge, for det vil blot indføre et nyt administrativt helvede. Men eftersom langt størstedelen af danske selskaber ikke er i en situation, hvor de hiver milliarder ud på bundlinjen, vil denne virksomhedsløn muliggøre øget vækst og dermed flere penge i den samlede pulje, vi alle sammen skal leve af som danskere. 

Der har i de seneste år været en del debat om borgerløn. Det lyder også som et smukt begreb, fordi vi jo alle sammen er borgere, og ordet ’borger’ lyder pænt og ufarligt. Anderledes kynisk kan ordet ’virksomhed’ lyde for nogle, men hvad disse mennesker i så fald glemmer er, at virksomhederne består af mennesker, der dagligt knokler for at skabe en sund forretning.

Når de lykkes med dette, og i øvrigt overholder reglerne og betaler deres skat og moms, skaber det de kæmpe milliardindtægter, som vi finansierer resten af vores samfund på baggrund af. Helt konkret står de over to millioner erhvervsaktive i Danmark for en samlet omsætning på over 3000 milliarder kroner om året. I grove tal svarer det til op imod 1,5 mio. kroner pr. erhvervsaktiv. 

Omvendt vil indførslen af en borgerløn langt fra have den samme effekt. Her udbetaler vi jo penge fra den samlede kasse, og hvis vi alle sammen ender med at få udbetalt borgerløn fra denne kasse, så risikerer vi tværtimod, at folk vil arbejde mindre og skabe mindre omsætning til fællesskabet – og at kassen til sidst er tom.

Lige nu står Danmark i en kritisk situation. Vi kan ikke mødes fysisk ret mange mennesker ad gangen, og det kunne passende være startskuddet til at dræbe noget af det, som bureaukrati-junglen også har skabt: Informationsmøder, erhvervstræf m.v.

Afskaf dem hellere nu end senere og brug de frigjorte milliarder til at lade pengene gå direkte til virksomhederne, fordi de i sidste ende bedst ved, hvordan de skal bruges til at fortsætte den velfærd, vi alle sætter så stor pris på.

Jonathan Løw

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.