Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Iværksættere skal ikke stå i gæld til staten

Staten skaber et forkert billede af iværksætter-økosystemet ved at promovere Vækstfonden.

Anders Fogh, CEO-founder af Startup Central

Vi har et fantastisk ’iværksætter-økosystem’ i Danmark. Et økosystem, som vi har bygget på i over ti år. Iværksættere kan benytte sig af aktører, venturefonde, iværksættercommunities, diverse netværker og fordelsklubber, som os. Alligevel er det Vækstfonden, der bliver stærkest promoveret af staten – en håndsrækning, som kommer med konsekvenser.

Misforstå mig ikke – Vækstfonden er et godt initiativ, og ligeledes er hjælpepakkerne, som regeringen udsendte til det danske erhvervsliv. Men det er til ingen gavn, at den mulighed, der bliver promoveret stærkest, sætter iværksættere i gæld til staten – og desuden med mistet råderet og handlekraft. 

Når iværksættervirksomheder nationaliseres gennem Vækstfonden og staten, og derved bliver en del af statens ejendom, mister vi som iværksættere som sagt meget af vores handlekraft og råderet. Når staten kun fremhæver Vækstfonden som ”den eneste løsning”, fjernes mulighederne også for, at privataktører kan hjælpe iværksættere og deres virksomheder.

Hvis vi giver mulighed for at staten og Vækstfonden kan eje store andele i iværksættervirksomheder, kan vi stå i en situation, hvor vi har skadet fremtidens vækstvirksomheder på længere sigt. Et lån kommer jo ikke uden tilbagebetaling, og de konvertible gældsbreve, som man typisk arbejder med gennem Vækstfonden, kan skade virksomheden på længere sigt, når lånet skal returneres igen. 

Ingen ønsker at stå i gæld, og slet ikke iværksættere, der ofte starter fra helt bunden, og har satset alt. Stiftere af iværksættervirksomheder kan i de tidlige vækstår også risikere at blive holdt nede af deres gæld til staten, og derved kan en founder også miste en del af deres handlekraft, kreativitet og råderum. Derudover kan en potentiel gæld skræmme mulige investorer væk, og så er man som iværksætter slået tilbage til start. 

Vi har som iværksættere ikke brug for gæld eller mindre råderum. Vi har brug for mere frihed – og vi har brug for øgede muligheder for, at man kan hjælpe hinanden på tværs af forskellige fagområder. Iværksættere har brug for en kombination af den nødvendige ’know-how’ og kapital – og staten sidder ikke inde med specialiseret ’know-how’ om alle brancher. Det gør privataktørerne, og det er dem vi har brug for. Desuden kan man stille spørgsmålstegn ved, hvor innovativ og nytænkende en statslig fond har mulighed for at være … 

Jeg savner, at vi iværksættere bliver lyttet til – at staten forstår, at vi ikke er interesserede i at være i mere gæld end højst nødvendigt; og at vi ikke ønsker, at vores virksomheder bliver statsejede.

Danmark er skabt på det fællesskab, at vi evner at tænke ud af boksen. Hvis vi fjerner kreativiteten og fleksibiliteten fra iværksættere, mister det danske erhvervsliv meget af den nytænkning og innovation, som iværksætterne bidrager med.

Anders Fogh

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.