Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den ene dag direktør, den næste dag ingenting

Når vores jobtitel bliver så stor en del af vores identitet, at vi føler os reducerede til ingenting uden den, må alle alarmklokker ringe, skriver tidligere Aller-topchef i dette indlæg.

Lars Sander Matjeka, bestyrelsesmedlem og ledelsesrådgiver. Foto Charlotte de la Fuente

Vores jobtitel definerer os fortsat og indikerer vores placering i samfundet. Det er gammeldags, og det er tid til, at vi stopper med at definere os selv og hinanden ud fra en titel på visitkortet.

Gennem de seneste måneder har jeg selv stiftet bekendtskab med netop dette fænomen, og det har været interessant at opleve reaktionerne fra mine omgivelser, når jeg på spørgsmålet: »Nå, hvad laver du så?« har svaret: »Jeg er arbejdsløs«.

Senest til weekendens konfirmation var det tydeligt, at min borddame havde svært ved at håndtere mit svar. Mest bemærkelsesværdigt var dog min oplevelse under et interview til en artikel, hvor journalisten cirka halvvejs stillede spørgsmålet: »Hvordan oplevede du den ene dag at være topchef i en stor virksomhed, og den næste dag at være ingenting?« INGENTING? Spørgsmålet gjorde mig paf, og jeg kunne mærke en umiddelbar vrede mod journalisten.

Hurtigt blev jeg dog klar over, at han ingen onde hensigter havde og blot udtrykte en gængs opfattelse i vores kultur. Inden da havde tanken ikke strejfet mig en eneste gang, men hans spørgsmål fik mig til at overveje, om det er sådan omverden ser mig?

Personligt har jeg ikke et billede af at have mistet min værdi, fordi jeg ikke længere har et visitkort med en flot titel. At være adm. direktør var blot én ting blandt mange. Jeg er nemlig også ægtemand, far, bestyrelsesmedlem, ven, søn, indlægsholder, bror, klummeskribent og alt muligt andet. Det er alt sammen med til at definere mig som menneske, og det er et spejl af de valg jeg har foretaget og de erfaringer, livet har givet mig.

Personligt bliver jeg trist, når vi i 2020 fortsat har et behov for i så stor udstrækning at definere os selv og hinanden alene ud fra vores erhvervsmæssige virke. Det siger nemlig så uendeligt lidt om, hvem vi er som mennesker, og det betyder, at vi mister vigtige nuancer og gør vores samfund fattigere. Hvad vi brænder for, hvad der giver os energi, hvilke værdier vi står på, hvilke livsvalg vi har foretaget, hvad livet har lært os, hvad vi tror på, hvilke drømme vi har, hvor vi finder mening, hvad der bringer os lykke, og hvad vi ønsker at bidrage med til verden er langt mere interessant og berigende.

Desværre kan jeg ikke frasige mig i mine yngre år selv at have hængt mit værd op på min jobtitel, og jeg har i min karriere desværre også på nært hold oplevet højt placerede mennesker i dansk erhvervsliv, for hvem deres jobmæssige position er blevet deres rygrad. De har identificeret sig med deres titel i en sådan grad, at de ved tab af titlen også har mistet fodfæstet. De er blevet ramt af følelsen af værdiløshed, hvilket er ulykkeligt og voldsomt for både dem selv og deres pårørende.

Derfor har jeg også med glæde læst en række artikler over sommeren om mennesker, som har fravalgt en ellers flot og lovende karriere til fordel for at følge passionen og udleve en drøm. Og det glæder mig, når jeg møder (især unge) mennesker, som ikke ser karrieren som et lineært forløb med konstant stigning i hierarkisk niveau og løn, men derimod som en vej skabt af lyst, læring og mening.

Det siger sig selv, at vi som ledere har en opgave i at kende os selv nok til at forstå, at vores job blot er en delmængde af os. I sidste ende handler det om at turde lytte til, hvad der bringer os glæde og indrette vores (arbejds)liv derefter, og når jeg i øjeblikket får spørgsmålet: ”Vil du gerne være topchef igen?”, svarer jeg altid: ”Jeg holder af at være topchef, men mest af alt holder jeg af at være menneske.”

Lars Sander Matjeka

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.