Debat
BREAKING

Hjælp mig, kvinder: Laver ATP her ligestilling eller rent spin?

Et uddannelsesprogram kun for kvinder skal øge deres muligheder for at blive ledere. Hvem talte om et stærkt køn?

Der er så meget, som mænd ikke forstår. Men så kan de jo bede om hjælp. Fra kvinder. Jeg har en weekend gået og kigget på noget, jeg ikke forstår, og nu har min mandehjerne givet fortabt. Vil I hjælpe?

Danmarks største pengetank, ATP, har sat et internt uddannelsesprogram sammen til kvinder. Accelerate. Otte dygtige kvindelige specialister i ATP’s pensions- og investeringsafdeling skal trænes til at få lederpotentiale. De skal lære at få mere pondus, vilje og drive. Målet er at give de udvalgte kvinder "et ekstra gear i motoren" og – citat begynd – »gøre en aktiv indsats for at fremme kønsdiversitet« – citat slut.

De otte kvinder loves ikke noget. De loves ikke noget lederjob eller nogen prioritering i køen, hvis uddannelsesprogrammet tænder en flamme i dem. De loves ikke at kunne skifte karrierespor. De stilles ikke nogen forfremmelse i udsigt. De får et kursus.

Det er her, at min mandehjerne giver fortabt. Jeg kan ikke se, hvad billedet forestiller.

Forestiller billedet en finansiel virksomhed, der slår et slag for ligestilling eller et slag i luften? Sætter ATP otte kvinder frem i feltet eller frem i vinduet? Fremmer den store pengetank ligestilling, kvinders karrieremuligheder og diversitet i ledelse? Eller hjælper den sig selv?

Som kommuner og skoler hjælper sig selv, når de ikke aner, hvad de skal gøre og gribe i for at få indvandrerpiger til at tage del i dansk hverdagsliv, og så opfinder de kønsopdelt svømmeundervisning for at have gjort noget?

Hvad tænker I, kvinder? Ræk fingeren op og tag ordet. Begynd helst med at fortælle, hvad I umiddelbart synes, at billedet forestiller.

Det var USA’s tidligere udenrigsminister, Madeleine Albright, der sagde, at der findes et særligt sted i Helvede for kvinder, der ikke hjælper kvinder. Godt. Findes der også et sted i Helvede til kvinder, der arrangerer uddannelsesprogrammer for kvinder, men ansætter mænd? Eller kan kvindelige HR-partnere i ATP komme i Himlen, selv om det vakler noget, om de har givet otte ansatte et ekstra gear i motoren eller arrangeret en variant af kønsopdelt svømmeundervisning i Tingbjerg Badet?

Kvinder, jeg vil også bede om svar på noget andet. Er det en god eller dårlig idé med kønsopdelte lederudviklingsprogrammer? Overvej og svar så "ja" eller "nej" og helst ikke "både-og".

Den eneste kønsopdelte undervisning, jeg umiddelbart kender, der henvender sig til mennesker med et X- og et Y-kromosom, er aftenskolekurser i madlavning for mænd. Kurserne er efter sigende en succes, fordi de indeholder mere rødvin og mindre opvask end kurser i madlavning for kvinder OG mænd.

Men jeg har endnu ikke hørt om lederudviklingsprogrammer, der udtrykkeligt har været rettet mod mænd, selv om de meget tænkeligt har været det i praksis.

Hvorfor? Endnu engang slår min mandehjerne ikke til. Eller sagt på en anden måde: Hvis man arrangerer et lederudviklingsprogram for ét køn med den over- og underskrift, at dette køn skal blive bedre til at konkurrere om chefstillingerne med det andet køn, så har man vist sagt en del mellem linjerne. Eller tager min elendige hjerne fejl?

En af tingene er vist, at det ene køn har behov for et Accelerate-kursus for at få "pondus, vilje og drive". Det behøver det andet køn ikke.

Vil I hjælpe, kvinder? Hvis jeg var en af de otte kvindelige specialister i ATP’s pensions- og investeringsafdeling, der skulle på Accelerate-kurset, kunne jeg måske tænke sådan:

»Spændende eksperiment, ATP. I putter mig nu ned i et akvarium med syv andre kvinder, og så bliver vi i en periode fodret med det guppyfoder, som lederne får, og så ser vi, hvad der sker. Hvis der sker noget, har ATP’s ledelse gjort en aktiv indsats for at fremme kønsdiversitet, og hvis der ikke sker noget, har ATP’s ledelse gjort en aktiv indsats for at fremme kønsdiversitet. Som i: Nej, pigerne lærte måske ikke at svømme i Tingbjerg Badet, fordi vi tømte bassinet for drenge og låste deres omklædningsrum, men vi gjorde noget. Vi lovede ikke pigerne, at de kunne svømme efter undervisningen, men vi viste vores gode vilje.«

Der er så meget, som mænd ikke forstår, og jeg kan som sagt ikke se, hvad billedet af Accelerate forestiller.

Hjælp mig. Har ATP udviklet en bølgebryder, der kan sende flere kvinder ind i lederstillinger? Eller har ATP været i Aldi i Hillerød og fundet et diversitets-initiativ, der var på tilbud i en rodekasse?

Kom frisk, kvinder.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job