Debat

Dette trick slår alle andre, hvis du vil have markant bedre møder

Der findes et trick til bedre møder, større produktivitet og arbejdsglæde, som man aldrig vil finde i effektivitetseksperternes manualer. Det stikker faktisk langt dybere end ”et trick”, og dybden af det gør det overlegent.

To ud af tre ansatte mener, at for mange og for dårlige møder forhindrer dem i at gøre deres arbejde godt nok. Det er bemærkelsesværdigt, fordi vi trods alt bruger en tredjedel af vores arbejde i et mødelokale. Derfor er det beskæmmende, at mødernes kvalitet kun scorer 3,3 på en 5-skala i en undersøgelse blandt 300 ansatte udført af Danmarks Insititut for Pædagogik og Uddannelse.

Der er altså for mange dårlige møder i virksomhederne. Det går ud over arbejdsglæden og produktiviteten.

Noget skal gøres anderledes. Heldigvis findes der møde- og effektivitetseksperter, og hos dem er der også godt at hente. I sådan en ideel mødeverden vil der være et klart kommunikeret formål med mødet, og gæstelisten indeholder kun de for formålet relevante deltagere. Mødet vil foregå fokuseret, og mødets facilitator vil sikre, at der hele tiden er klarhed over problem, kommunikation og handling.

Det er alt sammen godt og brugbart. Alligevel er der ét trick, som er meget bedre, og som man aldrig vil finde i effektivitetseksperternes manualer.

At kalde det et trick er faktisk ikke godt nok. For det kalder på et navn, der yder det mere retfærdighed. Det stikker dybere end ”et trick”, og det er faktisk det – dybden – der gør det overlegent.

For at forstå, hvorfor det er så godt, må vi først forstå, hvad mødernes hovedudfordring er. Udfordringen over dem alle. Kilden til ineffektivitet og kedsomhed.

Kontakt er kodeordet. Og manglende kontakt er problemet.

I alle møder er der energi. Når der ikke er kontakt, er energien flad. Du kan næsten mærke, hvordan hovedet bliver tungt, og hvordan tyngdekræften trækker i huden på kinderne. De gode møder har god energi. Her kan du blive ladet op. Humøret stiger, de gode ideer spirer, og i de bedste møder kan du næsten mærke kroppen sitre i begejstring.

Den slags møder har god kontakt. Og kontakt har brug for nutid.

De fleste af os har hjerner, der helst vil være i fortiden eller i fremtiden. Vi er enten optaget af at forstå, hvad der skete i fortiden. Eller af det, der skal ske i fremtiden. Vi kigger på tal, slides og rapporter. Vi analyserer og diskuterer. Altid i fortid og fremtid.

Den gode energi har brug for kontakt, og derfor har den brug for nutid.

Start derfor alle møder med at komme i kontakt med det, der er nu og her. Inde i dig. For at finde ud af det, skal du spørge maven. Ikke hovedet. Du kan prøve at gøre det lige nu, mens du læser denne klumme. Hold en pause fra læseriet og læg en hånd på maven. Mærk. Hvad sker der rent fysisk inde i dig lige nu? Hvad kan du mærke i kroppen? Er du nervøs, rolig, glad eller bekymret? Hvor mærker du det henne? Er det en klump i maven? En sitren i skuldrene? Er det varmt eller koldt? Har det en farve?

Det kan måske lyde skørt, men er det ikke. Du er nemlig ved at konsultere kroppens intelligens, og der er nogen, der mener, at den er større end hovedets intelligens. Ofte registrerer kroppen tingene før hovedet. Den ved godt, når der er noget i spil.

Nu, da du kan mærke, hvad der sker i din krop lige nu, så prøv at finde ud af, hvad det handler om. Måske mærker du en nervøs klump i maven og nu, da du giver den opmærksomhed, bliver du måske klar over, at det handler om den præsentation, du skal give i eftermiddag. Kroppen er allerede på vagt. Spændt.

Sidder du i et møde, melder du ind fra det, der fylder i kroppen. Det fænomenologiske. Når du gør det, har du kontakt til dig selv. Du mærker dig selv. I det øjeblik kan de andre i mødet også mærke dig. Energien ændrer sig. Bliver tungere. Der skabes nu en kontakt mellem deltagerne. Hvis der var farve på energien, vil man kunne se en fortætning i relationerne.

Det kræver en vis portion selvværd og mod til at vise sårbarhed. Til gengæld er gevinsten værd at kæmpe for.

Når alle i et møde melder ind fra maven, skabes der en kontakt og en relationel nærhed, der gør, at man er til stede. Man har ikke sit hoved alle mulige steder. Der er en tyngde og et nærvær i lokalet. Fra det sted skabes det meningsfulde.

Selvom det her er let, behageligt og betydningsfuldt, er det ikke alle, der kan finde ud af det. De fleste af os er ikke trænet i at mærke kroppen. Vi giver det heller ikke meget værdi i en verden, hvor vi fejlagtigt har givet hovedet og hjernen hele scenen. Det kontaktfulde møde kræver, at en person kan gå foran. Selv lægge ud. Vise sig i nuet. Det kræver en vis portion selvværd og mod til at vise sårbarhed.

Til gengæld er gevinsten værd at kæmpe for. I får mere meningsfulde møder og langt større ydeevne.

Læs også
Top job