Serier

Mangel på praktikpladser kan få uoverskuelige konsekvenser

Virksomheder skærer ned på praktikpladser i en krisetid, og gør vi ikke noget nu, risikerer vi at tabe corona-generationen på gulvet.

Corona rammer verden

I snart mange år har det været et mantra på uddannelsesområdet, hvor vigtigt det er, at de studerende får både relevante og praktiske erfaringer. For eksempel i form af praktikpladser ude i de danske virksomheder for at stå stærkere rustet til den dag, hvor for alvor træder ind af arbejdsmarkedets store port.

Vi er da også blevet langt bedre til at tilrettelægge arbejdsmarkedet på den måde, og en eller flere praktikperioder er i dag blevet obligatorisk på rigtig mange uddannelser.

De danske virksomheder er således generelt blevet rigtig gode til at tage samfundsansvar og tilknytte praktikanter i en periode. De fleste virksomheder har efterhånden indset, at praktikanter i sig selv er værdifuldt - for eksempel i forhold til rekruttering, hvor man kan se praktikanterne an på nært hold og tilbyde de bedste en ansættelse efterfølgende.

På den måde bliver praktikperioden en gevinst for alle parter, både for kandidaten, for virksomheden og ikke mindst for samfundet som helhed.

Hos os i Business Danmark har vi et karrierecenter, hvor vi blandt andet hjælper studerende med at komme godt i gang med deres erhvervskarriere. I den forbindelse bruger vi meget tid på at hjælpe studerende fra erhvervsakademierne tættere på en praktikplads - og lige nu mærker vi et akut behov. For coronatiden har gjort det uhyre vanskeligt for dem at finde en praktikplads.

Mange virksomheder har tilsyneladende skåret ned på den del, og det kan få store konsekvenser for de studerende, der i værste fald ikke kan få gennemført den uddannelse, de er i gang med. Det er et kæmpe problem både for de studerende, for samfundet og i sidste ende også for de virksomheder, der i sidste ende kan stå og mangle de kandidater, som de afviser i dag.

En hurtig rundspørge blandt studerende på uddannelsesstedet CBH Business (Lyngby og København) viser, at her skal i alt 494 personer finde en praktikplads fra begyndelsen af januar.

Det er høje tal, der næsten taler for sig selv. Det kan få uoverskuelige konsekvenser, hvis ikke vi viser samfundssind og sørger for, at de mange praktikpladser ikke bliver aflyst, som det desværre tegner til nu.

Jeg er selvfølgelig godt klar over, at covid-tiden har ændret meget på arbejdsgangene ude i virksomhederne, og at det kan være en udfordring at onboarde en tre-måneders-medarbejder i en coronatid, hvor alle skal vise hensyn og holde afstand – og hvor mange arbejder hjemmefra.

Men husk nu på, at de unge i dag er mestre i digitale værktøjer, og hvorfor skulle man ikke kunne have en praktikant via Zoom, Teams eller på anden måde digitalt? Måske vil din virksomhed endda opleve en gevinst langt hurtigere med en digital praktikant, end man gjorde ”i gamle dage” (altså for 10 måneder siden).

Læs også
Top job