Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

… Og tillykke med din høje IQ. Skål!

Jeg ville ønske, at der havde været en myndig stemme, der på magisk vis kunne være trængt igennem til mit yngre jeg. Hun skulle have fortalt mig om det, der stikker dybere. Om at være et menneske af kvalitet. Det ville have gjort en forskel for meget i mit liv.

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans. Tidl. konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group

Forestil dig følgende:

Du har rund fødselsdag, og du har samlet venner og familie til fejring. Nu holder din bedste ven tale for dig, og han siger

»Du har altid været rig, køn og i supergod form. Hvor er det dog imponerende, at du har flere end 450 venner på Facebook. Og hvilken IQ! Skål for dig og tillykke med dagen«!

Hvordan ville du have det med det?

Jeg ved ikke med dig, men jeg ville føle, at det var nedtur. Fattigt og næsten som om, jeg var lidt til grin.

Sætningen faldt jeg over på Folkeuniversitets hjemmeside. Den var indledningen til en foredragsrække, der hedder ”Et menneske af kvalitet”.

Jeg har meldt mig til, for jeg vil høre mere.

Måske har du på et tidspunkt fået spørgsmålet: »Hvis du kunne give dit ”yngre jeg” et godt råd, hvad skulle det så være?«

Jeg ved med sikkerhed, at mit yngre jeg ikke ville lytte. Ikke det mindste. Jeg ved det, for min mor forsøgte at sige noget om Erasmus Montanus, dengang jeg havde taget firetoget fra Jylland til København og fået mit første job i McKinsey.

Alligevel kan jeg godt nu ønske mig, at der havde været et menneske, der på magisk vis havde evnet at trænge igennem for 25 år siden, da jeg var i begyndelsen af 20’erne.

Hun skulle have fortalt mig om det, der stikker dybere. Om at være et menneske af kvalitet. Det ville have gjort en forskel for meget i mit liv. Sagen er, at jeg desværre godt kunne være kandidat til en tale som den ovenfor. Det tror jeg til gengæld ikke, at jeg er alene om, for der er mange – ikke mindst i min generation X – der har stræbt – og stræber – efter skønhed, rigdom, sundhed og masser af spændende venner.

Det er menneskeligt, men da det ikke stikker særligt dybt, er det også skrøbeligt. Når livet viser sig.

Tiden undskylder mig - og andre. Både min egen tid – min alder (livet skal, som bekendt, leves forlæns og forstås baglæns). Og tiden jeg voksede op i.

Jeg var ung i 1980’erne, 1990’erne og 00’erne. De, der levede dengang, ved, at det var en anden tid og noget af det, vi ved i dag, vidste vi ikke dengang. Ganske enkelt fordi, der ikke var nogen klimakrise og der ikke var nogen – eller i hvert fald ikke voldsomt mange, der var på kanten af udbrændthed. Sådan som vi ser det i dag. Sådan er det jo. Det er umuligt at bedømme fortiden på nutidens præmisser. Derfor er jeg – og mange andre – delvist undskyldt.

Til gengæld er det nu tid til at hente ind.

På Folkeuniversitets forelæsningsrække om et menneske af kvalitet, vil de fortælle os om generøsitet, dannelse, venskab, mod, myndighed, empati, humor og kærlighed. Emner som på en og samme tid føles både store og lettere. Lettere at leve livet med.

Dannelse er den nye triatlon. Det er en helt anden bevægelse og retning. Nogle andre muskler, der skal trænes.

En af mine venner, som er en smule ældre end mig, skrev til mig lige før jul. Han har stået i spidsen for strategi i store virksomheder de seneste 20 år, og nu har han fået en idé, han ikke kan slippe. Han vil starte sin egen virksomhed, og den skal stå på et fundament af ”dannelse”. Han har løbende hørt om min forretning og den drejning, den har taget, efter at jeg har læst psykoterapi og rejst verden rundt for at tale med 200 mennesker om verdens store udfordringer.

Han skrev:

»Min ide er at arbejde med dannelse og at være samtalepartner for den type mennesker, du arbejder med. Dannelse er den nye triatlon. Det er en helt anden bevægelse og retning. Nogle andre muskler, der skal trænes. Men det er et lige så stort projekt for den enkelte. Dannelse er en holistisk tilgang til at udvikle den menneskelige intelligens, nysgerrighed og empati – ligesom psykoterapien. Og ligesom psykoterapien giver det bedre liv og bedre ledelse.«

Og han er ikke den eneste. Svend Brinkmann taler om at sige nej, stå fast og om stoicisme. Laloux om den universelle downloading af et nyt styresystem. Jeg selv har skrevet og skriver om fremtidens lederskab – sammen med mange andre stemmer, der aflæser, fortolker, formidler og mest af alt lever på en måde, så de forhåbentlig oplever, at talen på den store runde dag handler om noget andet end penge og præstationer.

Det, vi egentligt sætter pris på ved andre – og håber andre ser i os.

Louise Orbesen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.