Serier

Virksomhedernes vigtigste corona-redskab er en tikkende bombe under datasikkerheden

Som bindeled mellem virksomheden og hjemsendte ansatte har tjenester som Microsoft Teams betydet, at virksomheder har kunnet holde dampen oppe. Det er et fantastisk hjælpemiddel, men har du tænkt over, hvor al den nygenererede data ender?

Corona rammer verden

Da Mette Frederiksen for første gang lukkede Danmark ned tilbage i foråret 2020, stod danske virksomheder med et altoverskyggende problem: Hvordan fastholder man den daglige interne kommunikation, når ansatte spredes ud over et større geografisk område – langt væk fra fælleskontoret og mødelokaler?

For mange danske virksomheder er den primære elektroniske kommunikationskilde stadig mailen, men mailen er ikke gearet til en flydende, engagerende og kontinuerlig dialog, hvor målet er kreativ og produktiv tænkning. Og det siger sig selv, at man jo heller ikke afholder møder via mailen.

Microsoft Office 365 er danske virksomheders favorit office-platform, og derfor var Microsoft Teams et åbenlyst alternativ: Teams følger med Office 365 og fungerer perfekt sammen med resten af Office-pakken og endnu bedre med OneDrive for Business og Microsoft Sharepoint – begge services, som langt de fleste virksomheder benytter i dag. Samtidig er der en lang række tredjepartsapplikationer, som fungerer med platformen. Dertil kommer ubegrænset video- og chatfunktioner, hvilket er en perfekt cocktail for virksomheder med hjemsendte ansatte.

I vores virksomhed benyttede vi allerede Teams før corona, men pandemien og nedlukningen tvang os til at omfavne den digitale multiplatform i langt højere grad, så vi kunne opretholde et nogenlunde normalt arbejdsniveau. Vi havde ikke klaret os lige så godt igennem nedlukningen, hvis ikke vi havde haft en samarbejdsplatform som Teams.

Og ja, Teams er et kommercielt produkt fra Microsoft, som Microsoft tjener penge på, men derfor skal der stadig være plads til anerkendelse: Selvom at de fleste af os er trætte af Teams-kald iført joggingbukser med computeren på spisebordet, og vi savner vores kolleger, den daglige kontakt og det sociale samvær, skal vi huske på, at der uden tvivl var sket langt flere fyringer, langt flere konkurser og en lavere arbejdsglæde, hvis vi ikke havde haft platforme som Teams.

Danskerne er ikke ene om den opfattelse. Tilbage i marts – i begyndelsen af pandemien – oplevede Microsoft, at Teams i løbet af otte dage fik 12 millioner nye brugere og endte på 44 millioner brugere, og ved Microsofts seneste investorkald tilbage i oktober lød tallet på 115 millioner brugere. Et tal som formodentligt kun er steget siden.

Mange virksomheder, som aldrig har benyttet sig af den form for virtuel platform, blev mere digitaliserede, hvilket i fremtiden, på den anden side af pandemien, vil komme virksomheden til gode. Vi kommer også til at se en større medarbejdertilfredshed, for virksomheder har indset, at hjemmearbejde sagtens kan fungere, og vi kommer til at se mere fleksible arbejdspladser, hvor man kombinerer fysiske og virtuelle møder.

Samtidig ser vi en helt anden modenhed inden for digital kommunikation i dag, end vi gjorde for et år siden – og derfor ser vi også, at langt mere forretningskritisk data deles via platforme som Teams. Godt for virksomhedens digitale agilitet – knap så godt, hvis der ikke er styr på datasikkerheden.

Teams er ikke en fejlfri platform, og jeg tror mange kan komme med deres kritikpunkter af platformen, som de fleste brugere er blevet tvunget til at leve med, om end de fleste nok bare er trætte af at arbejde hjemmefra og ikke nødvendigvis Teams.

Mit største kritikpunkt omhandler datasikkerhed. Imens min opfattelse er, at Microsofts beskyttelse af sine datacentre – både den fysiske og software-baserede – er af det absolut højeste niveau, findes der ingen backup af brugernes data.

Slettet data gemmes i en papirkurv, som du kender fra Windows, kun i en meget begrænset periode – og derefter er dine data uopretteligt væk. Der er ingen mulighed for gendannelse af filer eller endda versionering af dine data, skulle en fil blive overskrevet, og det giver problemer for virksomheder. Her hos os har vi allerede selv oplevet, af filer er blevet overskrevet, og der er ingen hjælp af hente hos Microsoft.

Derfor er det afgørende, at danske virksomheder husker at gemme en backup af filerne væk fra Teams. Det opfordrer Microsoft også selv til, men der er stadig alt for mange virksomheder, som blindt stoler på, at dataene i skyen er beskyttet og kan genoprettes, skulle der gå noget galt, hvad end det er en uhensigtsmæssig sletning eller et resultat af hackere eller ondsindede medarbejdere.

Som med al anden virksomhedsgenereret data, herunder cloud Saas løsninger som Office 365, så husk på, at det er virksomhedens eget ansvar at have en sikkerhedsbackup. En mangelfuld backup-strategi af cloud-tjenester skaber daglige frustrationer over forsvundne filer og i værste fald lægge hele produktioner (eller: lamme hele virksomheden) ned, hvis it-kriminelle rammer.

Læs også
Top job