Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Globale topchefer opfordrer til markant politisk handling på klimafronten

Trods dybe panderynker hos globale topchefer som følge af klimaforandringerne har de fleste optimismen i behold, viser ny undersøgelse. Med markant og omgående handling kan vi stadig nå at afbøde de værste effekter, lyder det fra topcheferne, der beder politikerne om mere regulering for at tøjle markedsmekanismerne.

Helena Barton, partner i Deloitte og Anders Dons, CEO i Deloitte

Klimaforandringerne er her. Og de er dyre.

De skaber mere tørke, flere oversvømmelser, varmere dage, ekstreme vejrforhold, større skovbrande og mangel på mad. Det er dyrt at sikre sin virksomhed mod stormflod. Det er dyrt at lede længe efter vand til produktion; vand, som pludselig forsvinder i længere perioder. Det er dyrt at køle bygninger ned. Og det er dyrt med stigende forsikringspræmier.

Klimaforandringer er også uforudsigelige. De er svære at navigere i. Og nu begynder virksomhederne at mærke effekterne fra dem. Hertil kommer pres fra investorer og finansieringskilder, som vender virksomheder, der ikke gør tilstrækkeligt for klimaet, ryggen.

Det viser Deloittes globale klima survey, som er foretaget mellem januar og februar i år. Svar fra 750 globale topledere viser deres største bekymringer i forhold til klimaforandringer. Cirka hver fjerde globale topleder siger, at deres virksomhed nu kan mærke de operationelle effekter fra klimarelaterede katastrofer. Otte ud af ti bekymrer sig om klimaforandringerne. Faktisk er hver fjerde dybt bekymret. Deres virksomheder er ganske enkelt direkte truet af forandringerne.

Survey’en illustrerer, hvad virksomhederne selv gør for at sikre kloden, og den viser de drømme og ønsker lederne har, når det kommer til at skabe en bæredygtig fremtid for kloden.

Heldigvis afspejler undersøgelsen også den optimisme, toplederne har på klodens vegne. De fleste har håbet i behold. De er overbeviste om, at vi med øjeblikkelige og markante handlinger sammen kan nå at omstille vores adfærd, så vi kan begrænse de værste virkninger af klimaforandringerne.

Seks ud af ti ledere er enige i, at hvis vi handler markant, ufortøvet og omgående, kan vi nå at vende udviklingen, begrænse de værste følgevirkninger af klimaforandringer og bevæge os hen imod en mere bæredygtig fremtid. Teknologien åbner for hidtil usete, bæredygtige muligheder, der skubber i den rigtige retning. Takket være teknologi er vedvarende energi som sol-vind- og bølgeenergi langt billigere og mere effektiv end tidligere. Batterier kan i stigende grad bedre lagre energi. Den nybyggede bygningsmasse sat mere bæredygtigt sammen.

Men der er behov for langt flere tiltag. Der er behov for nye løsninger.

I 2015 forpligtede verdens ledere sig til en langsigtet målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til under 2 grader – og arbejde for at begrænse stigningen til 1,5 grader i forhold førindustrielt niveau. For at leve op til klimamålet om at holde temperaturstigningen på under 1,5 grader, skal den globale udledning af drivhusgasser falde med 7,6 procent hvert år indtil 2030. Tonsvis af CO2 skal reduceres fra atmosfæren hvert år. Det kræver massive og markante ændringer i vores energiforsyning, produktion, bygningsmasse, rejsemønstre og spisevaner. Kort fortalt en massiv ændret adfærd hos verdens virksomheder og borgere.

Under pandemien er CO2-udledningerne reduceret markant. Pandemien har bragt håb i forhold til at samarbejde på tværs af lande, på tværs af politiske skel og på tværs af sektorer. De globale ledere ved, hvor vigtige deres virksomheder er i den massive transformation, hvis reduktionsmål for CO2 udledninger skal nås.

Teknologien bag transformationen kommer fra stærke og innovative erhvervsklynger og forskningsmiljøer verden over. Globale topledere ved, de selv kan gøre en massiv forskel – hvilket de også gør. Hver anden af de adspurgte svarer, at de har politikker på plads, så de kan håndtere og adressere klimaforandringerne. De opfordrer og presser deres underleverandører til at leve op til specifikke bæredygtighedsmål. De uddanner bestyrelsen i klimarelaterede emner og opretter funktioner dedikeret til, at deres virksomhed lever op til klimamæssige bæredygtighedsmål.

De er meget bevidste om, at de kan gøre mere. Men de ved også, at de ikke kan redde verden alene. Mere opsigtsvækkende er det derfor, at de globale topledere, vi har talt med, i den grad rækker ud efter politikerne og beder om en hjælpende hånd. Langt de fleste mener at både virksomheder og regeringer spiller en afgørende rolle, når det kommer til at beskytte miljøet.

Syv ud af ti globale topledere mener således, at regeringer verden over bør gøre endnu mere for at beskytte miljøet. Markedskræfterne er for stærke til, at virksomhederne selv eller i fællesskab kan nå den omstilling, der er så nødvendig. De har brug for og de efterlyser nu mere handling og klare regler for den adfærd, der sikrer den nødvendige klimatilpasning og styrker vores modstandskraft som samfund. Det er i fællesskabet og lederskabet samt med stærke samarbejder, at vi kan vende udviklingen og bevæge os i retning af en markant mere resilient og bæredygtig fremtid.

Helena Barton, partner i Deloitte og Anders Dons, CEO i Deloitte

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.