Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ledere har brug for ro til at gro

Hvis vi som ledere ikke er i stand til at være realistiske med vores ressourcer og give plads til både gøren og væren i vores hverdag, risikerer vi at betale en høj pris: Koncentrationsbesvær, søvnløshed, stress, ringe dømmekraft, dårlige beslutninger, ødelagte relationer, hukommelsestab og i sidste ende fysisk og psykisk udbrændthed. 

Lars Sander Matjeka, bestyrelsesmedlem og ledelsesrådgiver. Foto Charlotte de la Fuente

Mange ledere har ambitioner om en flot karriere samtidig med, at de gerne vil være en god forælder. Det må dog ikke gå ud over cykelturene, det sociale samvær med vennerne og gør-det-selv-projekterne i forstadsvillaen. Men er det realistisk?

Mange steder i erhvervslivet er skabt en ledelsesmæssig rollemodel, som de færreste kan leve op til. Det bliver ikke bedre af, at mange er bange for at sige nej og for at gå glip af noget, men det er vi nødt til. Gennem årene har jeg desværre set ledere, som har stillet så store krav til sig selv på alle områder, at det har haft fatale konsekvenser for både dem selv og deres familie.

Når jeg ansætter ledere, interesserer jeg mig derfor for, om de er fortrolige og realistiske med, hvilke ressourcer de har til rådighed og hvordan de vælger at bruge dem. Er der balance og har de foretaget bevidste valg? Min erfaring viser nemlig, at de mennesker, som mener sig i stand til at levere 120 pct. alle steder, har langt større risiko for slet ikke at levere. Det koster dyrt for både individet og virksomheden.

Hvis vi vil have en plante til at vokse og blomstre, må vi passe og pleje den. Overvanding, for meget gødning og for hyppige omplantninger får planten til at dø. Planten har brug for ro til at slå rødder og til at gro. Det samme gælder os mennesker, som har både fysiske og kognitive begrænsninger – også selvom der står leder i signaturen.

Derfor er det indlysende, at det er uhensigtsmæssigt som leder at have en hverdag med væg-til-væg møder OG samtidig træne til en Ironman OG deltage i to netværksgrupper OG sidde i flere bestyrelser OG deltage på et forløb i personlig udvikling OG være en nærværende ægtefælle OG træne datterens håndboldhold OG sætte sommerhuset i stand.

Hvis vi som ledere ikke er i stand til at være realistiske med vores ressourcer og give plads til både gøren og væren i vores hverdag, risikerer vi at betale en høj pris. Koncentrationsbesvær, søvnløshed, stress, ringe dømmekraft, dårlige beslutninger, ødelagte relationer, hukommelsestab og i sidste ende fysisk og psykisk udbrændthed.

Når vi bevidst vælger at give plads til ro i vores arbejdsliv, kan det imidlertid umiddelbart få os til at føle, at vi er mindre handlekraftige, langsomme og ikke arbejder nok. Min erfaring er, at det stik modsatte faktisk er tilfældet, og at ro gør os i stand til at nå målene hurtigere og med færre ressourcer. Kvalitet frem for kvantitet.

Ro giver os nemlig mulighed for at bearbejde input, restituere, skelne det væsentlige fra det uvæsentlige og gøre det komplekse simpelt. Ro skærper vores sanser, øger vores effektivitet, handlekraft og beslutsomhed. Ro øger vores evne til at fokusere, reflektere og perspektivere. Ro styrker vores evne til at udvikle og sikre virksomhedens økonomiske performance. Alene af den grund må enhver bestyrelse insistere på, at ledere prioriterer ro til at gro.

Lars Sander Matjeka

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.