Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Er det ikke dejligt, at det går så godt med de alternative investeringer?

Det skal nok tages med et grant salt, at unoterede investeringer steg i værdi i 2022, mens kurserne på børsnoterede aktier og obligationer faldt mærkbart.

Rune Wagenitz Sørensen

Er det ikke dejligt, at det går så godt med pensionskassernes og pensionsselskabernes investeringer i ejendomme, infrastruktur og unoterede aktier, når nu 2022 ellers har været sådan et sløjt år for investorer? Allerede i efteråret kunne vores førende pensionskasse, ATP, fortælle om overskud på sine unoterede investeringer, samtidig med at de fleste børsnoterede investeringer havde givet tab.

Og jo, det er da dejligt, at der er investeringer, det er gået godt med i 2022. Hvis ellers det passer. For når der ikke er en børskurs på et aktiv, er det pensionskasserne og pensionsselskaberne selv, der skal fastsætte værdien.

Det gør de sikkert så godt, de kan, men man har alligevel lov at være en lille smule skeptisk. Det er Finanstilsynet i hvert fald, og det har tilsynet været i nogle år. Allerede for to år siden skrev Finanstilsynet i en rapport, at man undrede sig over de store forskelle, der ind imellem var mellem værdireguleringerne for alternative investeringer og de kursudsving, der var på børsnoterede aktiver. Nu har man for få uger siden gentaget sin bekymring, næsten med samme ord som i 2020:

“Finanstilsynet finder det bemærkelsesværdigt, når der observeres betydelige forskelle i værdireguleringerne på pensionsselskabernes alternative investeringer og de observerede værdiudsving på de noterede markeder. Det er vigtigt for den enkelte pensionsopsparer, at selskaberne værdiansætter retvisende,” sagde en repræsentant for tilsynet forleden til Finans.

”Bemærkelsesværdig” er vel embedsmandssprog for noget, man faktisk er ret skeptisk over for. Spørgsmålene handler i sidste ende om, hvorvidt vores investeringer, der ikke er noteret på en børs og dermed ikke har en observérbar kurs:

  • reelt har den værdi, vi tror
  • har så godt (eller dårligt) et afkast, som vi går og tror
  • er så stabile og uafhængige af udviklingen på børsnoterede aktier og obligationer som de, der sælger produkterne, siger

Det gælder naturligvis ikke kun unoterede investeringer gennem pensionsselskaberne men for investeringsbranchen i det hele taget.

Jeg skrev selv en blog her på Finans om problemet for to et halvt år siden, og min konklusion fra dengang gælder stadig: Unoterede investeringer er fornuftige, men der er ingen nemme løsninger. Som investor er det derfor sundt at være ekstra skeptisk over for afkasttal. De kan nemlig vise sig ikke at være udtryk for reelle værdier.

Børsnoterede aktier og obligationer raslede ned i 2022. Så konkluderer man, at afkastet i samme år på unoterede investeringer var positivt, er en del af forklaringen nok bare, at man hverken kendte salgsprisen på investeringerne ved årets start eller slutning. For man solgte jo ikke. Og så bliver det i den grad et skøn, hvad afkastet rent faktisk var. Eller sagt med nogle andre ord, vi burde sige lidt oftere: Vi ved det ikke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.