Serier

Detailbutikker på stribe åbner igen

Flere detailkæder og handelsforeninger rundt om i landet melder, at flere butikker genåbner efter uger med lukkede døre og tabt omsætning.

Corona rammer verden
Øde gader og lukkede butikker har de seneste uger præget bl.a. Strøget i København. Handelsforeningen opfordrer nu medlemsbutikkerne til atter at åbne. Foto: Gregers Tycho

Mens de seneste uger har båret præg af lukkede detailbutikker som konsekvens af coronakrisen, vil flere kæder og handelsforeninger nu atter have liv på indkøbsgaderne.

Derfor vælger de at trodse krisen ved atter at åbne butikker - efter uger med stop i omsætningen. Genåbningen sker med fokus på de sikkerhedsforanstaltninger, som er indført i kampen mod coronavirus.

»De få af vores medlemsbutikker, som hele tiden har haft åbent, melder, at der faktisk op til påskedagene var en rimelig pæn handel. Så vi vælger nu at åbne de butikker, der ikke ligger i centrene. Vi håber derfor, at der meget snart kan åbnes alle steder,« siger adm. direktør Frank Siim Sørensen i Shoe-d-Vision - kædekontor bag Skoringen med 100 danske butikker.

Skokæden
  • Shoe-d-vision er kædeselskab for ca. 200 Skoringen-butikker i Danmark og Norge samt en række andre skobutikker.
  • Domicil i Skødstrup, nord for Aarhus.
  • Kædeselskabet står for opgaver med bl.a. skobutikkernes varekøb, logistik, markedsføring, it og indretning.

Mens butikker i landets shoppingcentre fortsat er tvangslukkede - på linje med stormagasiner - i kampen mod coronasmitte, har andre detailbutikker frivilligt valgt at holde lukket de seneste uger. Flere af dem genåbner nu på linje med Skoringen.

Det gælder eksempelvis Bahne-kæden, der netop har meddelt kunderne, at »alle sikkerhedsforanstaltninger er på plads, og det er blevet hverdag. Derfor synes vi, det er rigtigt at åbne vores strøgbutikker nu.«

I handelsforeningen KBH – Commerce & Culture, der dækker butikker i det indre af København, arbejder man også intenst på atter at få liv på Strøget og andre handelsgader.

»Vi udsender nu en opfordring til vores medlemsvirksomheder om, at de skal dreje nøglen den rette vej i døren til butikken - bortset fra stormagasiner. Det er nødvendigt atter at få gang i detailhandlen, selvfølgelig med fokus på at overholde de retningslinjer som myndighederne kræver,« siger direktør John Hansen, KBH Commerce & Culture.

Også andre steder i landet arbejdes der på at skabe liv på handelsgaderne igen. Hos eksempelvis Handel Silkeborg, som omfatter detailbutikker i den midtjyske købstad, lyder meldingen fra city manager Pernille Varde Perigaard, at flere butikker der nu slår dørene op igen.

»Der kommer til at ske en del i denne uge, hvor flere butikker genåbner. Mit indtryk er, at de forretninger, som har haft åbent hele tiden, har haft en vis omsætning. Tingene må ikke gå i stå,« siger chefen for Handel Silkeborg.

Hos herretøjskæden Mr fastslår adm. direktør Frank Skovgaard på kædekontoret, at langt de fleste butikker der, som ikke er tvangslukkede i indkøbscentre, nu atter har handel.

»Detailhandlere brænder for at holde butikkerne åbne og sælge varer. Jeg er dog bekymret for, at de statslige hjælpepakker bliver en udfordring i relation til, om det reelt kan betale sig at åbne frem for holde lukket. Desuden har vi i vores branche store varelagre af forårsmode, der hurtigt bliver forældet,« siger Frank Skovgaard, Mr-kæden.

Hos Dansk Detail, som er erhvervsorganisation for landets sko- og tøjbutikker, er indtrykket, at der netop nu gøres mange overvejelser om genåbning.

»Et er hjælpepakkerne og udfordringer i den sammenhæng, noget andet er, om der kommer gang i kundetrafikken på gader og stræder. Der er ingen tvivl om, at mange brænder for at komme i gang efter en længere periode med meget store tab på manglende omsætning,« siger adm. direktør Jens Birkeholm, Dansk Detail.

BRANCHENYT
Læs også