Serier

Milliardær sælger ud af rumeventyr for at redde sine fly

Richard Branson, grundlæggeren bag Virgin-koncernen, forsøger nu at sikre driften af flyselskabet Virgin Atlantic ved at sælge aktier i sit rumselskab.

Corona rammer verden
Den britiske milliardær Richard Branson tilbød for noget tid siden at stille sin private ø i Caribien som sikkerhed for at redde sit kriseramte forretningsimperium Virgin Group.. Arkivfoto: Amir Cohen/Reuters På billedet fra februar2019 vender et af Virgin Galactics VSS Unity rumfly retur til jorden i Mojaveørkenen efter en testflyvning 90 km ude i rummet. Arkivfoto: Matt Hartman/AP

Efter flyselskabet Virgin Atlantic nu i et par måneder har kæmpet for overlevelse, hvor grundlægger og ejer Richard Branson skiftevis har truet og tigget om lån fra den britiske regering og andre steder uden held, har Richard Branson omsider valgt at skaffe penge til sit nødlidende flyselskab ved at sælge ud.

Det skriver The Guardian.

Milliardæren Branson, der går for at være den syvende rigeste i Storbritannien, planlægger at sælge lige over 20 pct. af aktierne i sit rumfartsselskab Virgin Galactic, hvilket vil frigive 500 mio. dollars til at dække hullerne i Virgin Groups nødlidende fly- og rejsedel.

Den løsning læner sig op ad den anbefaling, som har lydt fra den britiske regering, siden coronakrisen var en realitet i marts.

Dengang lød det, at flyselskaber ikke skulle regne med nogen særlig hjælp, men i stedet skulle forsøge at skaffe penge fra aktionærer og »udtømme andre muligheder«, før de spørger staten om hjælp som en allersidste løsning.

Meddelelsen til børsen i New York om frasalget af de 25 mio. aktier i Virgin Galactic fik umiddelbart kursen til at falde med 5 pct.

»Virgin agter at bruge alle afkast til at understøtte koncernens portefølje indenfor fritid, ferie- og forretningsrejser, der med en kraft uden fortilfælde har været berørt af konsekvenserne fra Covid-19,« lyder det i en meddelelse fra Virgin Group.

Udover flyselskabet er Virgins cruiseskibe samt hoteller også hårdt ramt under det generelle rejsekollaps og har brug for støtte.

Richard Branson ejer 51 pct. af Virgin Atlantic, og omfanget af virksomhedens økonomiske kvaler er understreget af, at de tidligere i maj fremlagde en plan om at trække alle aktiviteter i Gatwick-lufthavnen og opsige en tredjedel af de ansatte.

Flyselskabet Virgin Australia, hvor Richard Branson ejer en mindre andel, er allerede sat under administration på grund af økonomiske problemer i kølvandet på coronapandemien.

Planen for Virgin Galactic er rumturisme for private til en pris i nærheden af 2 mio. kr. for en tur ud i rummet, men hvornår den første rejse finder sted er uvis, da projektet har været ramt af flere forsinkelser.

Virgin Galactic kæmper om “herredømmet” i rummet side om side med rumprojekterne SpaceX og Blue Origin, der har henholdsvis Teslas Elon Musk og verdens rigeste i skikkelse af Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos i front.

Richard Branson meddeler desuden, at han vil låne penge med sikkerhed i sin private ø og bopæl gennem 14 år i Caribien, Necker Island, for at rejse midler til at hjælpe sin forretningskoncern gennem coronakrisen, skriver The Guardian.

Læs også
Top job