Serier

Her er årets bedste historier fra Finans

Magtopgør, millionlønninger, minkskandale og manden, der havde skabt en sekt. Her er et udpluk af nogle af de bedste og mest interessante fortællinger fra Finans i årets løb.

Holder Waturu vand?
Johan Bülow, der er stifter, ejer og kreativ direktør i Lakrids by Bülow, fortalte i år sin historie om, hvordan han gik ned med stress. Foto: Gregers Tycho.

Det er altid svært at vælge, når hele bordet bugner af lækkerier. På samme måde har Finans i årets løb budt på så mange spændende, indsigtsfulde og opsigtsvækkende historier, at det kan være svært at vælge. Men her er 10 bud på årets historier, som du skal læse eller genlæse:  

Skandalen om Act.Global

I begyndelsen af året bragte vi historien om, hvordan teknologiselskabet Act.Global med base i Kastrup var endt i stormvejr. Act.Global havde lidt et overraskende milliontab, stod med omfattende rod i regnskaberne og havde en ledelsesstruktur på kant med loven. I september gik Act.Global konkurs. Finans har fulgt sagen gennem året, og alle historier om skandalen i nanoselskabet kan læses her.

Manden, der havde skabt en sekt

Lillejuleaften 2019 stoppede serieiværksætteren Martin Bjergegaard som direktør for landets største frokostleverandør og trådte ud af ejerselskabet. I februar 2020 stod flere af de ansatte frem; de følte sig kvalt i kærlighed og grænseoverskridende øvelser – og beskyldte Bjerregaard for at have skabt en sekt med disciple som ledere.

Magtopgøret i Lego

I juli fortalte vi, hvordan et af de stærkeste ledernavne i Danmark, Jørgen Vig Knudstorp, i løbet af årets første halve år var gledet ud af magtens centrum i Lego. Han havde tabt magtkampen til Niels B. Christiansen, lød det fra iagttagere.

Lakrids-iværksætterens wake up-call

Manden bag den danske succes Lakrids by Bülow gik ned med stress, da han skulle balancere livet som far med livet som iværksætter i overhalingsbanen. »Så sidder man der og tænker, hvordan fanden kan det ske?« Interviewet var en del af serien "Mit vendepunkt".

Minkskandalen

Den 4. november breakede Finans "Alle 13 mio. mink i Danmark skal aflives". Siden udviklede sagen sig til en af de mest betændte politiske sager herhjemme i nyere tid, og hele vejen har Finans budt på fortællinger om de mange minkavlere, der nu mistede deres livsværk.

Rumlen i Innovationsfonden

Beskyldninger om inhabilitet og fråseri kom op til overfladen i den statslige investeringsfond Innovationsfonden i september. Samtidig forlød det, at nogle støttesager havde fået særbehandling. Især den tidligere næstformand Flemming Besenbachers rolle blev sat under lup – og nu skal fonden komme med en redegørelse.

Novo Nordisks Lionel Messi

Mads Krogsgaard Thomsen er den med afstand længst siddende koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling blandt verdens største medicinalselskaber. Trods enorm respekt har han altid været lidt bekymret for at blive umoderne – i Novo Nordisk kalder de ham da også rigshistorikeren - for sjov.

PFA og arven

I efteråret kunne Finans fortælle, hvordan pensionsselskabet PFA har kendt til og rådgivet om de nye arveregler i flere år, men ikke selv fulgt dem. Og det betød, at kunder havde 25 mio. kr. til gode. Her er fortællingen om Chattia Nørgaard, der kæmpede for sin arv helt til Højesteret og vandt: »Det handler om retfærdighed for mig og min far«.

Silicon Valley inden for energihandel

Danske Commodities' himmelflugt og maveplasker har gjort Aarhus til en art Silicon Valley inden for energihandel, der har skabt masser af arbejdspladser og unge millionærer. Men også en række beskidte slagsmål. Her er historien om Henrik Linds livsværk - en jysk millionærfabrik.

Kan en løn på 57,2 mio. kr. forsvares?

Ja, siger Lundbecks formand, der mener, at rekordlønnen til topchefen er berettiget: Hun har leveret det, vi havde bedt om og mere til, lød det. En historie, vi bragte, da Finans satte lup på millionlønningerne i toppen af dansk erhvervsliv – et tegn på grådighed eller blot ansvarets pris?
 

Årets serier

Gennem året har Finans ligeledes bragt en række serier om alt fra coronakrisen, korruption og kampen for et dansk erhvervsklenodie. Her er et udpluk af årets serier, som er værd at bruge juleferien på.

Det har vi lært af coronakrisen

2020 sendte et corona-chok gennem erhvervslivet, og topledere har været tvunget til at tage beslutninger i et opskruet tempo og på et ekstremt gyngende grundlag. Læs hele serien her - eller lyt til Finans' podcast 'Med mundbind for øjnene', hvor seks topchefer giver deres fortælling om den historisk dybe og uventede krise.

Sidste chance for B&O?

På 15 år er omsætningen halveret, og antallet af medarbejdere er raslet ned. Det tidligere hovedsæde i Struer er sat til salg, og senest har B&O fået tilført 357 mio. kr. efter nye økonomiske problemer. Er det sidste chance? I denne artikelserie fortæller insidere om op- og nedture i den næsten 100 år gamle ikoniske designvirksomhed. Du kan også vælge at lytte til alle seriens kapitler i denne podcast.

Holder Waturu vand?

I 2019 blev Waturu noteret på First North-børsen med en plan om at lancere en banebrydende vandvarmer, der kan rense vandet for bakterier. Halvandet år senere er produktet stadig ikke klar, og to børsnoteringer af datterselskaber er blevet udsat. Finans har undersøgt sagen i denne serie.

FLSmidth og præsidentens mænd

I 2010 fik FLSmidth en stor ordre på at bygge en cementfabrik. 10 år senere indrømmer virksomheden, at den accepterede at betale penge under bordet. Læs hele serien her.

Købt af kinesere

Kinesiske investorer har købt stort op i europæiske virksomheder, hvilket har skabt frygt for teknologityveri og ulige konkurrence. Finans afdækker i denne serie kinesiske interesser i dansk erhvervsliv og undersøger, om bekymringen over det kinesiske indtog er berettiget.

Læs også