Erhverv

Skandaleramt lufthavn har brug for penge for at undgå konkurs

Den tyske storlufthavn Berlin Brandenburg har brug for hurtige penge, hvis den ikke skal gå konkurs. Det siger den nye direktør til et tysk medie.

Ifølge den nye direktør har lufthavnen kapital nok til at fortsætte driften indtil første kvartal af 2022. Uden ekstra kapital ser ledelsen herefter ind i alvorlige problemer, der i sidste ende kan ende i en konkurs.
Foto: Ralf Hirschberger/DPA

Det er kun et år siden, den åbnede, men fremtiden for den skandaleramte lufthavn Berlin Brandenburg Airport ser noget usikker ud.

Til februar skal lufthavnen nemlig tilbagebetale en stor gæld, og uden ny kapital kan det ende i en konkurs. Det skriver Check-in på baggrund af det tyske medie Der Tagesspiegel.

»Vi har brug for penge hurtigt; vi har brug for cash,« siger Aletta von Massenbach, adm. direktør i Flughafen Berlin Brandenburg (FBB), til Der Tagesspiegel.

Aletta von Massenbach overtog posten som adm. direktør 1. oktober i år.

Det er den tyske stat og delstaterne Berlin og Brandenburg, der ejer den store lufthavn. De har ifølge Check-in lovet at tilføre lufthavnen knap 18 mia. kr. i løbet af de næste fem år. Men der er brug for penge nu, og ifølge Aletta von Massenbach er der »ingen plan B«.

Lufthavnen har været ramt af den ene skandale efter den anden. Oprindeligt skulle den være åbnet i 2011, men den blev forsinket igen og igen grundet en række fejl og mangler. Mere end 150.000 byggefejl blev opdaget undervejs og var samlet skyld i, at byggeriet blev ni år forsinket.

Også budgetterne blev sprængt, og den samlede regning endte på 44 mia. kr. Det er tre gange så meget som det oprindelige budget.

Passagertallet i Brandenburg-lufthavnen har især grundet coronakrisen ligget langt under forventningerne. Inden krisen lød forventningen, at 36 mio. passagerer ville passere gennem lufthavnen i 2021. Tidligere i år var forventningerne en smule mere beskedne. Her lød det, at 10,7 mio. passagerer vil benytte sig af den nye lufthavn i løbet af året.

I september i år kom der endelig en god nyhed for storlufthavnen. August endte nemlig som lufthavnens hidtil bedste måned med i alt 1,43 mio. passagerer.

Efterfølgende har især efterårsferien været årsag til stigende passagertal. Her endte det dog ifølge Check-in i kaos og lange køer, der var skyld i, at flere passagerer ikke nåede deres fly.

Læs også
Top job