Serier

Djøf: »Mærsk kan ikke kræve, at medarbejderne er vaccineret for at møde på kontoret«

Meldingen kommer, efter Mærsk torsdag har fortalt til Berlingske, at selskabets inden for tre måneder vil kræve, at selskabets kontoransatte er vaccineret for at møde op på arbejdet.

Corona rammer verden
Mærsk, der har mere end 80.000 ansatte i hele verden, vil indføre krav om coronavaccine for selskabets kontoransatte. Arkivfoto

Indenfor tre måneder vil Mærsk som den første større virksomhed herhjemme kræve, at selskabets kontoransatte er coronavaccineret, for at de kan møde op på selskabets kontorer i Danmark og »en række andre lande«.

Det har topchef Søren Skou fortalt til Berlingske.

En melding, som Kia Philip Dollerschell, chef for den juridiske afdeling i fagforeningen Djøf, er uforstående overfor. Hun mener nemlig, at der på nuværende tidspunkt ikke er det nødvendige lovgrundlag for at kræve, at medarbejdere er vaccineret for at møde på arbejde.

»Jeg ved ikke, hvilket grundlag Mærsk og dets jurister og advokater har truffet beslutningen på. Men der er ikke nogen gældende lovgivning, der åbner muligheden for, at arbejdsgivere kan kræve, at medarbejderne er vaccineret. Der er absolut ingen gråzone her. Overhovedet ikke,« siger Kia Philip Dollerschell, chef for den juridiske afdeling i Djøf.

Til Berlingske har selskabet udtalt, at indførelsen af vaccinekravet sker i overensstemmelse med lovgivningen og inden for de overenskomster, som medarbejderne arbejder under. Mærsk skriver samtidig til mediet, at der kan være tilfælde, hvor der eksempelvis på grund af sygdom vil blive taget særlige hensyn.

Alligevel er Kia Philip Dollerschell ikke i tvivl. Ifølge loven om brug af helbredsoplysninger på arbejdsmarkedet kan arbejdsgivere nemlig ikke kræve at få svar på, om medarbejdere er vaccineret eller ej. Derfor mener hun også, at det i praksis er umuligt for danske virksomheder at indføre et krav om vaccination.

»Hvis ikke du kan spørge om corona- og vaccinationsforhold, så kan du heller ikke kræve en vaccine. Mærsk kan derfor ikke kræve, at medarbejderne er vaccineret for at møde på kontoret. Der er intet sagligt driftsmæssigt behov for, at de ansatte vaccineres, da de ikke er i en særlig udsat position, og der er mig bekendt heller ikke noget, der gør, at de ikke kan udføre deres arbejde, hvis de ikke er vaccineret. Det har ikke væsentlig betydning for medarbejderens arbejdsdygtighed, og der er heller ingen driftsmæssig begrundelse for det,« siger hun og understreger, at hun håber, at selskabet kommer på »bedre tanker«.

Tidligere har Folketinget vedtaget lovgivning, der gjorde det muligt for arbejdsgivere at kræve, at de ansatte bliver coronatestet for at møde på arbejde. Lovgrundlaget er dog bortfaldet den 1. november i år, og derfor kan virksomheder ikke længere kræve, at ansatte bliver testet eller vaccineret for at møde på job.

Der kan dog være enkelte undtagelser. Eksempelvis hvis medarbejderen ikke kan udføre sit arbejde uden at være testet eller vaccineret.

Ifølge Kia Philip Dollerschell ændrer det ikke noget, om Mærsk eller andre virksomheder beder ansatte arbejde hjemme, hvis de ikke vil lade sig vaccinere for at møde fysisk på arbejdspladsen.

»Jeg vil umiddelbart mene, at det er en væsentlig stillingsændring, fordi det vil gøre ikke-vaccinerede medarbejdere til ”sorte får”, som ikke må møde op på arbejdspladsen. Det vil være at forskelsbehandle de ansatte, hvilket igen er i strid med lovgivningen. Det er heller ikke lovligt at fyre ansatte, hvis de ikke vil lade sig vaccinere. Derfor ser jeg heller ikke nogen gråzoner i det her,« understreger hun.

Mærsk har mere end 80.000 ansatte i hele verden.

Mærsk har overfor Finans ikke ønsket at kommentere kravet om coronavaccination for selskabets kontoransatte i Danmark og en række andre lande. Koncernen har heller ikke ønsket at sætte navn på, i hvilke lande der udover Danmark bliver indført krav om coronavaccine.

Læs også
Top job