Irma-lukning: Tidligere chef jagter investorer – ledelsen melder, at forsøget er gjort
Coops ledelse fastslår, at den uden held har forsøgt at finde køber til at løfte en milliardinvestering og driftstab i Irma, som nu står til lukning. Trods det arbejder Alfred Josefsen for at finde en løsning.
En tidligere Irma-chef jagter netop nu investorer til at tage del i et forsøg på at overtage dagligvarekæden, der står til at blive lukket.
Topledelsen i Coop Danmark, der ejer Irma, fastslår, at der uden held er gjort forsøg på at finde en køber og dermed ny løsning.
Coop meddelte tidligere på ugen, at Irma, der er landets ældste dagligvarekæde og med aktuelt 65 butikker centreret omkring især Storkøbenhavn. Det som led i en forenkling af koncernen med færre kæder i en tid med trecifret millionunderskud og en ny plan for fremtiden.
Den beslutning har mødt protester hos flere med stærke følelser for Irma. Blandt dem er Alfred Josefsen, der var chef for Irma fra 1999 til 2012. Han meldt sig klar til at træde ind som bestyrelsesformand, hvis der kan findes en eller flere investorer til at købe Irma ud af Coop.
»Siden den officielle melding om, at Coop lukker Irma som kæde, har jeg fået mange henvendelser og har dialoger. Tingene på det område bliver mere struktureret hen over weekenden. Så jeg håber, at vi kan forsøge at finde en anden løsning end den, som Coop har fremlagt,« siger Alfred Josefsen.
Sammen med Jan Larsen, der var chef for Irma frem til midt i denne uge, har Alfred Josefsen gennem nogle måneder været i dialog med Coops ledelse om netop Irmas fremtid. Her under med ønsket om at finde en investor til at drive kæden videre uden for Coop.
Coop Danmarks plan indebærer bl.a. at SuperBrugsen, Kvickly og Irma slås sammen til en landsdækkende supermarkedskæde. Irma med 2.000 ansatte og 65 butikker forsvinder dermed som selvstændig kæde. Hovedparten af butikkerne bliver omdannet til de andre formater i Coop Danmark, mens 17 butikker lukkes og ca. 400 stillinger nedlægges.
Kræn Østergaard Nielsen skriver til Finans om mulighederne for at afhænde Irma til andre eller finde investorer, som bl.a. Alfred Josefsen håber på:
»Vi har over de seneste måneder diskret afsøgt mulighederne for at finde en køber, der kunne, måtte og ville købe Irma og drive den videre som selvstændig kæde. Men vi har ikke kunnet identificere en køber, der både konkurrenceretligt realistisk ville få lov, og samtidig ville have den nødvendige skala og infrastruktur til at koble Irma på – samt naturligvis de finansielle midler til sådan milliardinvestering og fortsat finansiering af driftstabet.«
Den største aktør i dansk salg af dagligvarer målt på markedsandele er Salling Group med Føtex, Bilka og Netto samt positionen. Netop i kraft af den position lyder vurderingen fra flere, at Salling dermed på forhånd er dømt ude om Irma i forhold til konkurrencemyndighederne.
Blandt andre spillere på markedet er discountkæden Rema 1000 Danmark. Den er dog netop nu i gang med en handel om at overtage 114 butikker fra konkurrenten Aldi, der trækker sig fra det danske marked. En aftale som aktuelt afventer godkendelse af konkurrencemyndighederne. Kommunikationschef Jonas Schrøder hos Rema 1000 udtaler, at selskabet ingen kommentarer har til situationen omkring Irma.
Blandt andre potentielle investorer her i landet kunne være Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen. Gennem sit investeringsselskab Heartland er han bl.a. hovedaktionær i onlinesupermarkedet Nemlig.com samt detailselskabet Normal med 456 butikker i seks lande - heraf 100 i Danmark.
Til Finans oplyser Anders Holch Povlsen, at han og Heartland normalvis aldrig kommenterer eventuel dialog om mulige investeringer. Han udtrykker samtidig anerkendelse af Irma og den standard, som kæden altid har sat i markedet.
Alfred Josefsen vil ikke udtale sig om, hvem han aktuelt taler med om Irmas fremtid. Han siger samtidig:
»De første butikker skal efter planen lukkes til april, så vi har fortsat tid at arbejde i. Vi får også meldinger om kunder, der gerne vil være med til mulige folkeaktier. Det kan være godt som en del af løsningen fremadrettet. Men det afgørende er nok nu, at vi får afdækket, om der er investorer eller brancheaktører som kan indgå i en samlet løsning.«