Erhverv

Leasingbilerne fylder mere i statistikkerne

Derfor har Danmarks Statistik nu suppleret sine opgørelser over bilsalget i Danmark.

Artiklens øverste billede
Private bilkøbere er også i stigende grad begyndt at lease bilen i stedet for at købe den. Peugeot er blandt de mange bilmærker, der har meldt sig med attraktive tilbud.

Leasing af personbiler til privat- og virksomhedsbrug fylder nu så meget i opgørelserne over det danske bilsalg, at Danmarks Statistik har justeret på sine beregningsmetoder.

Danmarks Statistik offentliggør hver måned tal for, hvor mange personbiler, der er blevet nyregistreret. Her har man hidtil skelnet mellem personbiler indregistreret af private bilkøbere og biler indregistreret af firmaer. Det er det, Danmarks Statistik kalder henholdsvis husholdningerne og erhvervene.

Der leases nu flere biler, og derfor har vi justeret på vores opgørelser.

Søren Dalbro, fuldmægtig i Danmarks Statistik

Men nu indfører man i stedet et nyt begreb: Tilgang til husholdningerne og tilgang til erhvervene.

Ordet tilgang dækker så over summen af købte biler og leasede biler. Se eksempler hos Statistikbanken.

»Leasing får stigende betydning, og derfor har vi overvejet, om det ikke er mere relevant at se på tilgangen, når vi skal vurdere husholdningernes og erhvervenes aktiviteter i stedet for kun at se på sektorfordelingen af bilerne ud fra ejerforholdet,« forklarer Søren Dalbro. Han er fuldmægtig i Danmarks Statistiks afdeling for køretøjer og transport.

Det sker også for at komme mere i overensstemmelse med den gængse opfattelse hos forbrugerne.

»For den private bilejer er der tale om et forbrug, uanset om vedkommende køber eller leaser bilen,« siger Søren Dalbro.

Salgstallene for november understreger udviklingen. Her blev der indregistreret 15.100 nye personbiler i Danmark. Af dem blev de 6.050 biler leaset. Det svarer til 40 pct. af alle nyregistreringer, og det er en fremgang på 30 pct. sammenlignet med samme måned i fjor.

Det er stadig firmaerne, der leaser hovedparten af bilerne. I november stod erhvervene for 73 pct. af leasingaftalerne, men privatbilisterne tegnede sig  for 27 pct.

Samtidig vil regneeksperterne ændre lidt på, hvordan der sæsonkorrigeres for udsving. Danmarks Statistik sæsonkorrigerer sine tal, fordi eksempelvis påskens placering kan have betydning for detailomsætningen i marts og april.

På samme måde er der forhold, der spiller ind for bilsalget.

»Der er ingen private bilister, der køber bil i december. Derfor giver det ikke mening af sammenligne tal for juni og december. Til gengæld var der tidligere mange private købere, der købte ny bil omkring påske. Det har også ændret sig. Det samme har erhvervenes indkøb af biler. Tidligere skete det i december, men ændringer i leasingreglerne er i gang med at ændre på det billede,« forklarer Søren Dalbro.

»Nu skal vi sammen med vores metodefolk overveje, hvordan det skal gøres,« tilføjer han.

Søren Dalbro vurderer, at Danmarks Statistik vil kunne være klar med de nye opgørelser i begyndelsen af 2015.

De Danske Bilimportører offentliggør også hver måned tal for bilsalget. Tallene adskiller sig lidt fra tallene fra Danmarks Statistik, da bilimportørerne ikke sæsonkorrigerer, men opgiver det faktiske antal biler, der har fået en nummerplade på i den pågældende måned.

Danmarks Statistik holder nogle biler ude af månedsopgørelser.

»Vi medregner ikke grænsepladebiler og biler, der eksempelvis kun er indregistreret til havnekørsel,« siger Søren Dalbro.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.