Politik

Ny aftale: Arbejdsgivere får større ansvar og højere bøder ved seksuelle krænkelser på jobbet

En ny stor aftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne skal gøre op med sexistisk kultur og krænkelser på danske arbejdspladser, håber parterne.

Artiklens øverste billede
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard roser de kvinder og mænd, der igennem den senere tid er stået frem med historier om krænkelser i forbindelse med deres job. En ny trepartsaftale skal ifølge Hummelgaard skabe en sund kultur på danske arbejdspladser. Arkivfoto: Thomas Borberg.

Arbejdsgivere skal kunne miste retten til at have elever og lærlinge, de økonomiske sanktioner mod arbejdsgiveren i særligt grove sager sættes op med 33 pct., og et tydeligt ansvar til arbejdsgiveren for at forebygge krænkelser på arbejdspladsen er blot nogle af punkterne i en ny stor aftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Andre elementer er en ungepakke, som i særlig grad tager hånd om elever og lærlinge, der har været udsat for krænkelser, og bl.a. giver dem krav på at fuldføre deres uddannelse hos en ny arbejdsgiver, som deres uddannelsessted skal finde til dem.

Og at en »troværdig vidneforklaring« fra den ene part, nu kan bruges som bevis i sager, hvor det er påstand mod påstand.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard glæder sig over aftalen

»Seksuel chikane er helt uacceptabelt og kan desværre foregå alle steder på arbejdsmarkedet. Mange modige kvinder og mænd er i den seneste tid stået frem og har fortalt nogle chokerende historier, der har været en stor øjenåbner for os alle. Nu er regeringen og arbejdsmarkedets parter nået frem til aftale, der er nøje overvejet og kan være med til at gøre en forskel for den almindelige dansker. Det er jeg meget stolt af,« siger han.

Flere af elementerne i aftalen kræver lovændring, som Peter Hummelgaard nu vil gå til Folketinget med.

»Reglerne skal være helt tydelige, så ingen arbejdsgivere er i tvivl om deres ansvar og pligter, og der skal være en større konsekvens i grove sager. Jeg håber, at Folketingets partier vil støtte op om trepartsaftalen, så vi kan få skabt en sund kultur på danske arbejdspladser,« tilføjer han.

Fagbevægelsen havde på forhånd ønsket et indirekte objektivt ansvar for arbejdsgiveren ved krænkelser. Så langt går aftalen ikke, men arbejdsgiverens ansvar bliver tydeliggjort med aftalen.

Men medarbejderne får også med aftalen en tydelig pligt til at sige fra på vegne af en kollega, hvis de er bekendt med, at kollegaen er udsat for krænkelser på jobbet. Det er med andre ord slut med at dukke sig og tie som kollega.

»Vi forbyder hverken vittigheder, komplimenter eller sågar sex mellem kolleger til julefrokosten, hvis der er gensidigt samtykke om det, men i lyset af de mange sager, der har været, og den brede erkendelse i offentligheden af behovet for en kulturændring, at det vigtigt, at vi nu skubber på for, at der kan ske nødvendige forandringer,« siger Peter Hummelgaard.

Viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Pernille Knudsen, understreger, at kollegerne skal med.

»Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiveren har det primære ansvar, men arbejdsgiveren kan ikke gøre det alene. Der er nødt til at være nogle flere, som er med til at hejse et flag, når der foregår noget, som ikke er i orden,« siger hun.

HK-formand Anja C. Jensen glæder sig særligt over ungepakken.

»Elever og lærlinge kan være særligt udsatte for krænkelser. Noget af det, som vi oplever, når HK-elever kommer til os, er, at de ender med at vælge at bide det i sig, så de kan gøre deres uddannelse færdig. De får nu krav på hjælp til at komme videre til en ordentlig arbejdsgiver, så de kan få deres uddannelse, og så er det på tide, at vi får stoppet de svin, hvor elever og lærlinge igen og igen bliver krænket. De kan nu få frataget godkendelsen til at uddanne,« siger Anja C. Jensen.

Ifølge hende giver det god mening også at kræve, at kolleger fremover står op for hinanden.

»Psykisk arbejdsmiljø handler om os alle sammen, så der skal hele arbejdspladsen med, hvis noget skal laves om. For mig er det sådan set ikke anderledes end, at du også har en pligt til at gøre opmærksom på det, hvis du bliver bekendt med, at der er noget med det fysiske arbejdsmiljø, som ikke er i orden. Hvis du f.eks. opdager, at et stillads ikke er bygget korrekt, har du også pligt til at gøre opmærksom på det. På samme måde skal det være, hvis en kollega bliver krænket, for så er der alvorlige mangler ved det psykiske arbejdsmiljø,« siger Anja C. Jensen.

Adm. direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris, mener, at aftalen vil være et stærk bidrag til en nødvendig kulturændring på det danske arbejdsmarked.

»Vi har fundet en rigtig fin balance i den nye trepartsaftale, som vil styrke indsatsen mod sexchikane på danske arbejdspladser. Lederne har i forhandlingerne, som har løbet i over et år, stået hårdt på, at de nye regler kun skal ramme de arbejdsgivere og ledere, der ikke prioriterer og i tilstrækkeligt omfang tager forebyggelse og håndtering af sexchikane alvorligt. Og dermed ikke ramme alle dem, som arbejder seriøst med at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.