Privatøkonomi

Pakkeløsninger skal løfte elbilsalget

Selv om politikerne tøver omkring elbiler, tror operatørerne i branchen stadig på en fremtid.

Artiklens øverste billede
Nissan Leaf er den mest populære elbil i Danmark. I årets første 10 måneder er der solgt 402 biler.

Skal elbilerne fortsat være fritaget for registreringsafgift?

Det spørgsmål har politikerne særdeles svært at besvare, og det har skabt usikkerhed blandt elbiloperatørerne, der dog stadig tror på, at elbilerne har en fremtid i Danmark.

Det har fået energiselskabet og elbiloperatøren E.ON og biludlejningsselskabet Avis til at indgå et samarbejde om såkaldte elbilspakker, der skal give private forbrugere, virksomheder og kommuner mulighed for at stifte bekendtskab med en elbil i form af minileasing.

Elbilerne er fritaget for registreringsafgift til og med udgangen af 2015, og hvad der så skal ske, har det hidtil ikke været muligt at få et politisk svar på.

I regeringsgrundlaget har den nuværende regering lovet en omlægning af bilafgifterne, og elbilerne har også været nævnt i de igangværende forhandlinger om finansloven. De seneste meldinger går dog på, at en eventuel forlængelse af afgiftsfritagelsen ikke vil være med i den endelige finanslov.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis det bliver tilfældet, for elbilmarkedet kan stadig ikke stå på egne ben. Men vi tror dog stadig på en fremtid for elbilerne i Danmark. Vi har ikke hørt politikere sige, at de ikke vil have elbiler. Tværtimod er det den generelle opfattelse, at elbilerne vil gavne miljøet,« siger Susanne Tolstrup, der er kommunikationschef hos E.ON.

Samtidig betragter hun det dog også som udelukket, at der kommer et politisk udspil om de fremtidige bilafgifter på denne side af et valg.

»Vi mangler stadig at få svar på, hvad en elbil skal koste, og det er selvfølgelig et usikkerhedsmoment, når E.ON gerne vil satse på det danske marked, fordi Danmark allerede er langt med den grønne omstilling,« tilføjer Susanne Tolstrup.

Trods usikkerheden spiller E.ON og Avis nu ud med pakkeløsninger om elbiler. Avis leverer en Nissan Leaf elbil, mens E.ON tager sig at strømdelen.

»Det er et samarbejde, der har været undervejs i et stykke tid,« fortæller Susanne Tolstrup.

Avis har bestilt 400 Nissan Leaf elbiler, som selskabet leaser ud til interesserede kunder.

»Der er rigtig stor interesse for vores elbiler, men flere og flere kunder har efterspurgt en samlet løsning med både elbil og ladeløsning i én pakke. De har også været lidt usikre på, om de skulle have en elektriker til at installere en ladeboks. Nu kan vi tilbyde dem det hele med en ladeløsning fra E.ON,« lyder det fra Kasper Gjedsted, der er administrerende direktør for Avis Biludlejning i Danmark.

Han understreger, at samtlige udgifter er med i pakkeløsningerne.

»Kunderne slipper for en førstegangsydelse, og der er også dæk med i aftalerne,« siger Kasper Gjedsted, der yderligere peger på, at Avis i år nærmest har været alene om at løfte elbilsalget i Danmark.

»Vi har nu fået leveret omkring 350 af de 400 biler, vi har bestilt,« tilføjer direktøren.

I årets første 10 måneder er der leveret 1.041 elbiler i Danmark - heraf 402 Nissan Leaf og 309 Tesla Model S. Herefter følger Volkswagen e-up! med 113 og Renault Zoe med 91.

Pakkeløsningerne indebærer, at kunderne kan vælge at oplade elbilerne fra E.ON's offentlige ladenet, der omfatter flere end 700 ladepunkter.

Men kunder har også mulighed for at få installeret en ladestander derhjemme.

»Pakkeløsningerne skal først og fremmest gøre det nemt for kunderne - uanset om de er privatbilister, firmaer eller kommuner. Elbilerne har nogle begrænsninger, men vi ved, at elbilerne også vil kunne dække rigtig mange danskeres kørselsbehov. Derfor håber vi, at flere nu vil få øjnene op for elbilerne,« forklarer Susanne Tolstrup.

Samarbejdspartnerne opererer med to pakker - en City-pakke med 12 måneders løbetid og en Total-pakke med 24 måneders løbetid. Den første er til elbilister uden privat ladestander, mens den anden omfatter en ladestander ved hjemmet. Priserne bliver henholdsvis 3.495 og  3.895 kr. Hertil skal så lægges udgifterne til strømmen.

Fælles for pakkerne er en Nissan Leaf med forsikring og service samt 30.000 kilometers kørsel om året og et ladekabel til de offentlige standere.

Kunder, der indgår en aftale for to år, får også mulighed for at benytte en bil med forbrændingsmotor i op til 10 dage om året. Den bil kan så eventuelt bruges til sommerferien.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.