Briefing
0

Her er de 10 vigtigste nyheder fra Finans torsdag morgen

Få et hurtigt overblik over nattens og morgenens vigtigste nyheder.
 

Trods skandaler i 2018: Danskerne står i kø foran disse banker.
Danskerne sværmer om lokalbankerne, viser årets store kundemåling fra Voxmeter.
Flugtvejen: Langt de fleste danskere, der i 2018 stillede sig i en kø foran en lokalbank, kom fra Danske Bank og Nordea. De mistede tilsammen næsten 84.000 kunder.
Den store vinder: Arbejdernes Landsbank fik ifølge Voxmeter næsten 14.000 nye kunder. Direktøren kan dog ikke svare på præcis hvorfor.
Den store taber: Danske Banks privatkundechef, Thomas Mitchell, erkender, at 2018 var »et møgår.« Hvidvasksagen i Estland har gjort ondt - og gør det stadig, siger han.
Perspektivet: Selvom Danske Bank har mistet flest kunder, står situationen værre til i Nordea, mener Voxmeters adm. direktør. Mens kunderne i Danske Bank er tilfredse med selve bankforretningen, er det langtfra tilfældet i Nordea.

Formand for de lokale pengeinstitutter, Claus E. Petersen, peger på tilgængeligheden som årsagen til, at danskerne vælger lokalbankerne til og storbankerne fra.

Færre stopper med at arbejde på grund af dårligt helbred. Andelen af ældre, som siger, at de er stoppet med at arbejde på grund af dårligt helbred, er faldet markant på 20 år. Det viser en undersøgelse fra regeringens seniortænketank.
Tallene: For 20 år siden lå dårligt helbred bag beslutningen om at sige farvel til arbejdslivet for hver tredje 67-årige. I dag er det 23 pct. af de 67-årige, som er stoppet med at arbejde på grund af dårligt helbred.
Responsen: De nye tal giver ikke anledning til at skrinlægge forslaget om tidlig folkepension til nedslidte, lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S). Det er de allermest nedslidte af de 23 pct., som skal have lov til at gå tidligere på folkepension.
Konflikten: Både slagteriarbejderne og magistrene sidder med i regeringens seniortænketank, men de har vidt forskellige syn på, om folkepensionsalderen nu skal gradbøjes.
 

Slagteriarbejdernes repræsentanter har længe kæmpet for en tidligere pensionsalder til medlemmerne af fødevareforbundet NNF og andre grupper på arbejdsmarkedet med hårdt fysisk arbejde og mange arbejdsår.

Genmab forventer historisk milepæl i 2019. Det er dyrt at udvikle fremtidens næste supersællert, men i mellemtiden kan biotekselskabet Genmab glæde sig over, at vidundermidlet Darzalex sikrer selskabet endnu et enormt overskud. Genmab-boss kan skimte den ultimative drøm: »Vi er tæt på at blive et ikonisk biotekselskab«.

Salget af ejerlejligheder i markant dyk. Januar blev en sort måned på ejerlejlighedsmarkedet, hvor der blev solgt markant færre boliger i forhold til sidste år. På Danmarks suverænt største og vigtigste marked i København er salget faldet med 25 pct.

Arla vender bunden i vejret på kassen. 2018 blev et dramatisk år for Arla, men mejerigiganten slutter året uden at ryste på hånden. Bunden vendes i vejret på kassen, og hele overskuddet udbetales til selskabets ejere.

Åben krig mellem det danske og det estiske finanstilsyn. Sagen om hvidvaskskandalen i Danske Bank tager nu en ny drejning. Finanstilsynet svarede aldrig på et centralt brev, lyder anklagen.

PKA's investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen var chokeret, da han opdagede kæmpelån på 420 mio. kr. til Genan-stifter. »Det var den værste dag i mit liv.«

Rekord: 215.314 udlændinge arbejder i Danmark. Trods frygten for mangel på arbejdskraft fra udlandet viser nye tal fra Dansk Metal, at der aldrig har været flere udlændinge i danske virksomheder end nu. (Børsen)

Tour de France kommer til Danmark. Cykelglade danskere kan glæde sig til 2021, når verdens største cykelløb, Tour de France, får sin start i Danmark. Det er første gang nogensinde.

Ratingbureauet Fitch advarer om sænket kreditvurdering af Storbritannien ved et hårdt brexit. De negative udsigter for landet samt usikkerheden, der nærmer sig, gør, at bureauet vurderer den langsigtede kreditvurdering mere negativt. (Ritzau)
 

Har du fået overblikket? Du kan også få de vigtigste nyheder direkte i mailboksen eksklusivt udvalgt af vore redaktører ved at tilmelde dig vores morgenbriefing.

BRANCHENYT
Læs også