Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Mads Krogsgaard Thomsen: Politisk indgreb kan stække vaccinekampen mod corona | Elbiler vil koste titusinder af arbejdspladser | Eksperterne i Statens Serum Institut tager til genmæle

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Dagens første nyhedsoverblik fra Finans er klar til dig. God læselyst!

Nyheder

Elbiler vil koste titusinder af arbejdspladser

Titusinder af arbejdspladser i den tyske bilindustri vil forsvinde i årene frem til 2030 – især fordi produktionen af forbrændingsmotorer vil være under kraftig afvikling.

Produktionen af forbrændingsmotorer beskæftiger titusinder af ansatte i den tyske bilindustri, men hovedparten vil blive overflødiggjort frem til 2030 i takt med, at elbilerne tager over. Foto: Audi

Produktionen af forbrændingsmotorer beskæftiger titusinder af ansatte i den tyske bilindustri, men hovedparten vil blive overflødiggjort frem til 2030 i takt med, at elbilerne tager over. Foto: Reuters.

Efter en flyvende start taber USA's vaccinationsindsats højde. I USA har 56 pct. af den voksne befolkning fået mindst et stik, men restgruppen er svær at få i tale. Nu lokkes der med usædvanlige belønninger.

Suspenderede vacciner skal slippes løs fra den 20. maj. Den 20. maj 2021 vil der formentlig blive åbnet for, at danskere kan komme foran i vaccinekøen ved at vælge en af de to suspenderede vacciner fra henholdsvis Astrazeneca og Johnson & Johnson. Det fremgår af et udkast til bekendtgørelse, som sundhedsminister Magnus Heunicke har sendt i høring.

Amerikansk legetøjsproducent vil have sine gamle produkter retur. Gamle barbiedukker skal blive til nye. Det har den amerikanske legetøjsproducent Mattel besluttet. Derfor har virksomheden lanceret et nyt program, som skal bidrage til, at gammelt legetøj genanvendes.

Coop indgår fransk partnerskab i kampen om forbrugerne. De store dagligvarekæder skruer op for salget af produkter, som her i landet kun sælges i deres butikker. Coop Trading har netop indgået samarbejde med den franske gigant Carrefour om varer til de nordiske markeder.

Kærestepar sælger børnetøj for millioner. Det danske selskab Luksusbaby, der siden 2014 har solgt moderigtigt børnetøj online, kan for første gang nogensinde hive et tocifret millionoverskud hjem. På sigt er drømmen at udvide butiksnettet uden for Danmarks grænser.

Kahoot udsteder aktier for 1,3 mia. kr. til amerikansk opkøb. Det norske selskab Kahoot, der har mange private investorer som aktionærer, laver lynemission. 25 mio. nye aktier skal afhændes til finansiering i en milliardhandel.

Skrantende design-ikoner gør overraskende comeback under krisen. Mette Maix kom til Rosendahl Design Group to dage før, landet blev lukket ned som konsekvens af corona. Efter usikkerhed, oprydning og coronamedvind har hun skabt et nyt fundament for vækst i familievirksomheden.

Det skriver andre

Stål, majs og træ er eksploderet i pris – og det kan snart få renterne og regningen i supermarkedet til at stige. Råvarepriserne er steget 20 pct. i år. Alligevel hamstrer virksomheder alt fra træ til stål og kobber. Det kan få inflationen til at stige så meget, at centralbankerne må hæve renten. (Børsen - låst artikel)

Partier kræver millionlønninger i den almene boligsektor frem i lyset. Direktørerne i den almene boligsektor skal ikke kunne tjene millioner, uden at offentligheden kender til det, mener flere partier. Boligminister Kaare Dybvad Bek er klar til forhandling. (Jyllands-Posten)

Støttepartier blæser til stormløb mod rentefradaget. Med økonomer i ryggen er en bred vifte af partier klar til at barbere i rentefradraget i et forsøg på at nedkøle det ophedede boligmarked. (Berlingske – låst artikel)

I næste uge letter de første charterfly. Stor efterspørgsel, siger landets største rejseselskaber. Den 21. maj letter sommerens første charterfly og sætter kursen mod Mallorca. Derefter forventer man hos de to største danske charterselskaber, at en række af de mest populære destinationer i bl.a. Spanien, Grækenland, Cypern og Kroatien følger trop og åbner op. (Jyllands-Posten)

Gik du glip af...

Det giver absolut ingen mening at ophæve patenterne på coronavaccinerne. Snarere tværtimod. Det risikerer nemlig at føre til færre coronavacciner på markedet, hvis der bliver gjort alvor af tankerne. Så klar er meldingen fra Mads Krogsgaard Thomsen, der som adm. direktør i den magtfulde Novo Nordisk Fonden mandag buldrede ind i den højspændte vaccinedebat.

Mads Krogsgaard Thomsen er adm. direktør i Novo Nordisk Fonden og var før det i mere end 20 år koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling i Novo Nordisk. Foto: Gregers Tycho. 

Indsigt

Da Folketinget i begyndelsen af maj blev enige om den næste fase af genåbningen, var det på baggrund af tre scenarier leveret af Statens Serum Institut.

Politikerne valgte at gennemføre alle tiltagene i det mest risikable scenarie og lagde yderligere lempelser ovenpå.

Fremgangsmåden står i kontrast til de seneste godt 16 måneder, hvor dystre scenarier fra instituttet ofte er blevet fremhævet af politikerne.

En opgørelse lavet af Finans af ekspertgruppens større prognoser fra marts 2020 til slutningen af marts 2021 viser dog, at de ikke var tæt på at ramme antallet af smittede, indlæggelser og indlagte en eneste gang.

De store afvigelser har affødt kritik af instituttet for bl.a. at sætte politikerne en unødig skræk i livet, for at oversælge sine eksperters evne til at forudse epidemien og for at fifle med tallene for at give regeringen et alibi for sin stramme linje.

Nu tager eksperterne i Statens Serum Institut til genmæle.

Finans fakta

Topchefer i detail tror mere på egen end global vækst. En ny, global analyse blandt 5.000 topchefer viser, at i detail- og forbrugsindustrien, som har været påvirket af pandemien, er der optimisme om ny vækst i virksomhederne.

Grafik: Jesper Olesen. Kilde: PWC Global CEO Survey 2021.

Dagens profil

Thomas Ørting Jørgensens drøm som barn om at blive skovejer som sin morfar lykkedes.

Men inden han nåede til at eje i alt 130 hektar skov i Sønderjylland, var han i en årrække ansat i A.P. Møller - Mærsk og tre år i Danfoss og nåede i løbet af en lang erhvervskarriere at arbejde i Tokyo, i Afrika, i Mellemøsten og i Sydøstasien.

Thomas Ørting Jørgensen er blevet professionelt bestyrelsesmedlem og lokalpolitiker i Tønder efter en lang karriere i A.P. Møller - Mærsk og efterfølgende nogle år i Danfoss. Foto: Robert Attermann.

Dagens tal

28400

Højeste antal jobannoncer i 15 år. En ny opgørelse fra Danmarks største jobportal JobIndex viser, at antallet af jobannoncer er på det højeste niveau siden 2006 – kort før finanskrisen. I april blev der lagt 28.400 nye jobannoncer på nettet. »Vi nærmer os de niveauer, hvor dansk industri tidligere har råbt vagt i gevær,« siger Kaare Danielsen, adm. direktør i JobIndex.

Børs

Største fald til tech-aktier siden marts. C25-indekset sluttede sammenlagt 0,4 pct. lavere i Danmark. I USA sandede det teknologitunge Nasdaq-indeks mere og mere til og endte med et fald på 2,6 pct. – det største fald siden marts. S&P 500-indekset satte sig med 1,0 pct., mens Dow Jones-indekset endte med et minus på 0,1 pct. Facebook-aktien dykkede over 4 pct. Her er den seneste børsbretning. (Reuters/Ritzau)

Kommentar

Gør som mig. Skriv til firmaet. Anders Heide Mortensen har fået nogle mærkelige mails. Nu reagerer han. »Mange genkender nok dilemmaet og den dårlige samvittighed. En virksomhed river og rykker i en digitalt, igen og igen, assurandøragtigt insisterende og uafviseligt. Og ikke et blik eller en linje får virksomheden igen. Er det rimeligt?«

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Astrazeneca holder generalforsamling.
  • Erhverv: DFDS, Lundbeck og Grønlandsbanken leverer regnskab for første kvartal. Intermail leverer halvårsregnskab, mens Alstom og Nissan kommer med årsregnskab.
  • Kriminalitet: Østre Landsret fortsætter sagen om advokatselskabet Bech-Bruuns arbejde for Skatteministeriet.

PS...

Dyr bjørn. En lille bitte tegning af en bjørn ser ud til at blive solgt for over 16 mio. dollars. Det er en væsentlig værdistigning siden den blev solgt for 2,5 pund tilbage i 1860. (CNN)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.