Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Prisstigninger gør ondt på danske virksomheder | Stort potentiale i ny superteknologi | Fodbolden kom ikke "hjem"

Artiklens øverste billede
Italien kunne efter 120 lange minutter og en straffesparkskonkurrence kalde sig Europamestre. Foto: Michael Regan / POOL / AFP

GODMORGEN

Sommerferien har for alvor lagt sig som en dyne over begivenhederne, men nyheder er der stadig masser af, så her får du de bedste og seneste.

Nyheder

Historiske prisstigninger gør ondt på danske virksomheder

Store prisstigninger på landbrugsråvarer lægger et hårdt pres på indtjeningen i danske fødevarevirksomheder. Mange er fanget på mellemhånd med høje indkøbspriser og salgspriser, der endnu ikke er forhandlet op. Allerede i slutningen af 2020 troede flere producenter, at råvarepriserne havde toppet, men siden er de fortsat op i nye rekordniveauer. Og det vil med stor sandsynlighed  i sidste ende forplanter sig til priserne i supermarkederne.

Dramatiske prisstigninger på de globale råvarebørser rammer indtjeningen i danske fødevarevirksomheder som Dragsbæk i Thisted. Foto: Dragsbæk

Dramatiske prisstigninger på de globale råvarebørser rammer indtjeningen i danske fødevarevirksomheder som Dragsbæk i Thisted. Foto: Arkiv.

Medicinalindustriens kæmper ser stort potentiale i ny superteknologi

Teknologien har allerede givet os højeffektive coronavacciner, der stort set er uden bivirkninger. Alligevel har verden kun set de første spæde skridt i forhold til, hvad medicinalindustrien kan få ud af den nye lovende såkaldte mRNA-teknologi i kampen mod alverdens sygdomme. Det gælder bl.a. behandlingen for alt fra luftvejsvirussen RSV, Zika-virus, influenza, hjertesygdom til HIV og også kræft - og dermed også et gigantisk millairdmarked.

Langt flere kvinder end mænd går på efterløn, viser nye tal fra fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det får store økonomiske konsekvenser for dem, når de går på pension.

Kunne sælge Trackman for et milliardbeløb. Brødrene Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen er hovedaktionærer bag danske Trackman, der år efter år offentliggør en stabil vækstkurve, som få i dansk erhvervsliv kan matche. Senest blev det i 2020 til et overskud på 256 mio. kr. før skat ud af en omsætning på 741 mio.

Taber millioner. Den danske milliardær Jens Hørby Jensens holdingselskab har, trods en milliardomsætning i 2020, genereret et underskud på 78,4 mio. kr. Koncernen har ellers været i to- eller trecifrede millionoverskud gennem de seneste mange år. Underskuddetviser sig blot få uger efter, Hørby Jensen overtog en stor del af den kriseramte entreprenørvirksomhed Adserballe & Knudsen.

Billigere Elbiler. Det behøver ikke længere at koste en bondegård, hvis man vil anskaffe sig en elbil. I hvert fald ikke lige så stor en bondegård som tidligere. Priserne er stadig på vej nedad, og i denne uge er hele tre elbiler faldet i pris. Det gælder dog ikke Tesla, der samtidig ikke er det mest solgte elbilsmærke længere.

Rentependulet svinger igen, men det svinger til den rigtige side. I den forløbne uge rundede 1,5 pct.-lånet med afdrag kurs 100, og er dermed ikke i spil længere. Det betyder, at 1 pct.-lånet har overtaget scenen igen. Og er man er tvivl om man skal rykke på det, så kan man også overveje at lade banken tage risikoen.

Det skriver andre

Så fik vi en europamester i herrefodbold. Og nej fodbolden kom ikke "hjem"...til England i hvert fald. Italienerne vandt efter straffesparkskonkurrence og kunne med slet skjult ironi brøle efter kampen. »It´s coming Rome«. (JP, DR m.fl.)

Inflationen fortsætter med at stige i USA. Og selvom coronapandemien på mange måder har betydet new normal eller slet ingen normal ift. normal økonomisk cyklus, så har en gradvis normalisering af økonomien øjensynligt ikke fået inflationen til at lette på speederen. Men årsagerne til den synes at skifte. (CNN)

Bankudfordreren Lunar har for alvor vind i sejlene efter en investeringsrunde, der sender 1,56 mia. kr. ind i selskabet. Det er især det svenske investeringsselskab Kinnevik, den kinesiske teknologigigant Tencent og Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsens investeringsselskab, Heartland, der er kommet til lommerne. Dermed skulle Lunar ifølge Børsens oplysninger blive værdisat til mere end 7,5 mia. kr. (Børsen)

Gik du glip af...

....af vores serieunivers? Det perfekte sted at fordybe sig i områder af og emner om finans- og erhvervslivet, når du slapper af i liggestolen eller nyder livet på terassen. Læs bl.a. om:

Masser af dybdeborende og velskrevet kvalitetsjournalistik i Finans´ serier.

Indsigt

It would be better if you would just go away. Sådan lød beskeden til Morten Hübbe, der i 15 år havde drømt om at lave, hvad der kunne blive et af danmarkshistoriens største opkøb. Trygs topchef havde igennem syv år forberedt sig med en canadisk partner. De havde lagt en Egon Olsen-agtig plan, der var så kompliceret, at 40 forskellige strukturer for overtagelsen havde været på bordet. Her er historien bag det spektakulærer opkøb af RSA Insurance til 60 mia. kr.

Adm. direktør Morten Hübbe (tv.) og kommerciel direktør Johan Brammer beretter om forløbet, da Tryg opkøbte britiske RSA Insurance for 35 mia. kr. Foto: Stine Bidstrup

Adm. direktør Morten Hübbe (tv.) og kommerciel direktør Johan Brammer beretter om forløbet, da Tryg opkøbte britiske RSA Insurance. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Private bilejere går forrest i omstillingen den danske bilpark fra sorte til grønne biler. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mens private bilejere med udgangen af maj havde 63.437 elbiler og plug-in hybridbiler holdende i carporte og garager, havde virksomheder blot indregistreret 20.198 eldrevne biler.

Grafik: Michael Stenvei.

Dagens profil

Peter Bruun elsker at kreere playlister på den digitale musiktjeneste Spotify. Han har blandt mange andre kreeret en playliste med afrikansk musik og med hiphopgenren gangsta rap, og så samlede han for nylig en playliste under den poetiske titel ”Endelig sol i glasset” med popsange fra danske og udenlandske kunstnere. Nå, ja og så har han været topleder i Schulstad, Pågen og Lagkagehuset, og han er stadig involveret i en stribe virksomheder. Og så fylder han i øvrigt 60 år på fredag. 

Peter Bruuns lederkolleger, familie og venner følger ham på Spotify, hvor han har kreeret forskellige lister med såvel ny som ældre musik. Foto: Stine Bidstrup

Peter Bruuns lederkolleger, familie og venner følger ham på Spotify, hvor han har kreeret forskellige lister med såvel ny som ældre musik. Foto: Stine Bidstrup 

Dagens tal

20

Så fænomenalt mange Grand Slam-titler nåede superstjernen serberen Novak Djokovic op på, da han vandt årets Winbledon. Dermed tangerede han rekorden for flest vundne titler, som han deler med Schweiziske Roger Federer og spanske Rafael Nadal. 

Debat

Efter en turbulent periode med rentestigninger er der udsigt til, at renterne forbliver omkring det nuværende niveau det næste års tid. Corona vil dog fortsat lægge et slør af usikkerhed over verdensøkonomien, skriver Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

Det sker denne uge

Endnu en sommeruge, hvor flere af de store amerikanke banker kommer med halvårsregnskab. Herhjemme kommer bl.a. Topdanmark, Falck, og Postnord med halvårsregnskab. Torsdag er Tysklands kansler Angela Merkel på sit sidste statsbesøg i USA og samme dag slippes coronagrebet yderligere herhjemme, så beværtninger fremadrettet må have åbent til kl. 02. Få overblikket over den kommende uge her.

PS...

For nogle af verdens rigeste erhvervsfolk handler det ikke kun om størrelsen på formuen. Størrelsen på egoet betyder også, at de gerne vil være nummer ét på mange andre områder. Det gælder bl.a. Virgin-stifter Richard Branson, Amazon-sifter Jeff Besos og ikke mindst Tesla-stifter Elon Musk, der har kastet sig ud i et kapløb om fremtidens rumturister. Førstnævnte lykkedes som den første selv at komme op i vægtløs tilstand i går i sin egen miniraket.  

The Virgin Galactic SpaceShipTwo space plane Unity flies at Spaceport America, near Truth and Consequences, New Mexico on July 11, 2021 before travel to the cosmos. - Billionaire Richard Branson takes off Son July 11, 2021 from a base in New Mexico aboard a Virgin Galactic vessel bound for the edge of space, a voyage he hopes will lift the nascent space tourism industry off the ground.A massive carrier plane made a horizontal take-off from Space Port, New Mexico at around 8:40 am Mountain Time (1440 GMT) and will ascend for around an hour to an altitutude of 50, 000 feet (15 kilometers). The mothership will then drop a rocket-powered spaceplane called VSS Unity, which will ignite its engine and ascend at Mach 3 beyond the 50 miles (80 kilometers) carrying two pilots and four passengers, including Branson. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)

Sådan ser raketflyet ud, som bragte Richard Branson ud i rummet.Foto: Patrick T. Fallon / AFP

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.