Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nu brager kryptovalutaer ind i din hverdag | Store virksomheder lancerer nye arbejdsmodeller med mere hjemmearbejde | Byge af gode regnskaber får ingen belønning.

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Første dag i denne uge i et sommerramt Danmark. Der kommer dog både halvårsregnskaber fra Danske Bank og Nordea i uge 29, og så starter OL - uden tilskuere - i Tokyo på fredag. Vi starter ugen med Briefing Morgen. God læselyst!

Nyheder

Dæmningen er bristet: Nu brager kryptovalutaer ind i din hverdag

Efter indædt modstand og mere end et årti i periferien står kryptovalutaer og den bagvedliggende blockchain-teknologi endelig foran deres store gennembrud. Bag de voldsomme kursfald, som de seneste måneder har præget markedet for kryptovaluta, gemmer der sig en positiv nyhed. De skuffede som penge, men er blevet drivkraften bag en revolution i den finansielle sektor.

SERIE: Siden starten i 2009 har kryptovalutaer eksisteret i periferien af finansverdenen, set ned på af det etablerede og drevet af vild spekulation. Nu er industrien dog mere moden. Storbanker er begyndt at handle med dem, virksomheder bruger dem, og centralbanker er på trapperne med deres egne versioner. Finans sætter spot på kryptoernes rejse ud af mørket og ind i hverdagen.

Udviklingen kan sende den største valuta – bitcoin – langt ned ad rangstigen, tvinge banker til at gentænke deres forretning og skabe en myriade af nye virksomheder og ydelser vendt mod forbrugerne, lyder det. Grafik: Anders Thykier.

Efter corona-gevinster: Store virksomheder lancerer nye arbejdsmodeller med mere hjemmearbejde

En stribe store virksomheder indfører nye arbejdsmodeller, hvor medarbejdere får bedre mulighed for at arbejde hjemme. I nogle tilfælde kan ansatte vælge hjemmearbejde hele ugen. Det værste virksomheder kan gøre nu, er at vende tilbage til de gamle arbejdsmodeller, lyder det fra rådgiver. En periode med eksperimenter er vejen frem.

Byge af opjusteringer og gode regnskaber får ingen belønning. Forventningerne til fremgangen i virksomhedernes indtjening i 2. kvartal er så høje, at selv store opjusteringer lige nu ignoreres af aktiemarkedet.

Markedet for klimavenlige obligationer fortsætter med at vokse i takt med, at der flyder flere penge til den grønne omstilling. Nye tal fra Climate Bonds Initiative viser, at der nu er solgt grønne obligationer for over 200 mia. dollars i år. Holder tempoet resten af året, så har markedet kurs mod at overgå rekordåret 2020.

Pandemien får danskerne til at søge trøst i deres egne swimmingpools. Salget af private swimmingpools flyder i disse måneder nærmest over herhjemme, fortæller de førende forhandlere. »Det er helt sindssygt,« lyder meldingen.

Dating.dk-millionær har tjent styrtende på coronakrisen.Stifter af Dating.dk og ejer af LuxPlus. Iværksætter og mangemillionær Peter Johan Sønderby-Wagner har netop offentliggjort seneste regnskab for sit holdingselskab, Peters Pengetank, og det byder på et af de bedste resultater nogensinde og en forhøjet egenkapital på et trecifret millionbeløb.

Rekordhøje friværdier, lave boligrenter og gunstige skatteforhold. Bedre betingelser får man ikke for at foretage et forældrekøb eller købe en lejlighed til investering. Derfor er den type investeringer ikke kun for en udvalgt skare af velhavere. Og det smitter nu af på interesseren for at investere.

Det skriver andre

Satiretegneren Kurt Westergaard er død. Det oplyser hans familie. Han blev 86 år. Han er sovet stille ind efter et længere sygdomsforløb. Kurt Westergaard blev landskendt, da han tegnede profeten Muhammed med en bombe i turbanen som en af flere karikaturtegninger af Muhammed trykt i Jyllands Posten. Derefter ændrede hans liv sig. Tegningen kom til at vende hans liv fuldstændig på hovedet og skabe en af de største udenrigspolitiske kriser for Danmark siden Anden Verdenskrig. (Jyllands Posten)

En ny cykelstjerne er født i Danmark. I sit første Tour de France bliver Jonas Vingegaard nummer to i det samlede klassement. Dermed er han den første dansker på podiet i verdens hårdeste cykelløb i 25 år. (DR)

Den ellers himmelstigende Virgin Galactic-aktie er styrtdykket efter milliardæren bag virksomheden, Richard Branson, søndag rejste ud i rummet. Luften er ganske enkelt gået ud af ballonen, lyder det. (Bloomberg)

Mangel på faglært og ufaglært arbejdskraft kan udvikle sig til et stort problem i forhold til byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen, der er Danmarks største infrastrukturprojekt. Det konkluderer en analyse fra Cowi, som er en rådgivningsvirksomhed, der arbejder med ingeniørteknik, miljø og samfundsøkonomi. (Børsen)

Gik du glip af...

Mange boligejere risikerer millionskader – og risikoen stiger år for år. Knap 57.000 boligejere oplevede sidste år en vandskade i de skjulte rør. Parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne har dobbelt så høj risiko for at blive ramt som nyere huse, og flere hundredtusinde danske boligejere risikerer derfor alvorlige vandskader.

  • Forstå tallene: Tallene fra Forsikring & Pension viser, at der i 2020 blev anmeldt knap 57.000 vandskader forårsaget af skjulte rør i private hjem. En stigning på ca. 10 pct. fra året før. Over de seneste 10 år er antallet af skader steget over 60 pct. Vandrørene under mere end 400.000 parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne er ved at nå sidste brugsdag, og derfor kan antallet af skader fortsætte i vejret de kommende år.
  • Sådan rammer det: Første gang Jens Worm Petersen midt i marts kaldte sin kone ud på toilettet og spurgte, om hun også kunne høre en sjov hvislende lyd, sagde hun nej. Men nogle dage efter kunne hun også høre lyden. Den viste sig at dække over en skjult vandskade, som foreløbig ser ud til at løbe op i over 700.000 kr.
  • Sådan kan det håndteres: Særligt parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne er udsatte for skader i de skjulte rør. Men hvad kan boligejeren gøre for at forebygge den slags skader – eller opdage dem hurtigt? Her er de gode råd.
Tove og Jens Worm Petersen, Holte, har fået fjernet 70 kvm gulv i parcelhuset, efter at det i marts blev opdaget, at en læk i en samling af de skjulte rør over flere måneder havde sendt ca. 45 kubikmeter vand ud under huset. Foto: Christian Lykking

Vandskader i de skjulte rør breder sig ofte i månevis uden at blive opdaget. Jens og Tove Worm Petersen, Holte, lever lige nu i et hus i kaos efter en stor vandskade, der har betydet, at en tredjedel af gulvet i parcelhuset har måttet fjernes. En hvislende lyd på toilettet afslørede skaden. Regningen til forsikringsselskabet er foreløbig på ca. 700.000 kr. Foto: Foto: Christian Lykking.

Indsigt

»Du er et slet menneske«: Der var høj sø, da Elon Musk forsvarede sig i milliardstor erstatningssag. Livet er sjældent kedeligt for Teslas grundlægger Elon Musk. En række institutionelle investorer beskylder Musk for uvederhæftighed og sagsøger ham nu for milliarder af kroner. Musk har svaret igen ved at kalde investorernes advokat for »et slet menneske«, der er »oplært af forbrydere«. Retssagen kører endnu, men forventes afsluttet sent i denne måned. Inden da er der mange tråde at udrede.

Elon Musk under et pressebesøg ved SpaceX i oktober 2019. Musk har ikke meget tilovers for beskyldninger om uvederhæftighed omkring Teslas køb af solfirmaet SolarCity. Ikke desto mindre kan sagen ende med at koste ham milliarder, hvis de sagsøgende parter får medhold. Foto: AP Photo/Alex Gallardo/Ritzau Scanpix

Elon Musk under et pressebesøg ved SpaceX i oktober 2019. Musk har ikke meget tilovers for beskyldninger om uvederhæftighed omkring Teslas køb af solfirmaet SolarCity. Ikke desto mindre kan sagen ende med at koste ham milliarder, hvis de sagsøgende parter får medhold. Foto: AP Photo/Alex Gallardo/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Især ét land stikker ud: Danske investorer køber flere aktier i udlandet. Danske privatinvestorer er begyndt at kigge mod udlandet, når de investerer penge i de finansielle markeder. I en rundspørge fra Dansk Aktionærforening svarer lidt over halvdelen, at de har købt flere aktier i udlandet i 2021. Småinvestorerne er især gået på opkøb i det amerikanske aktiemarked.

Mange investorer har købt flere aktier i udlandet i løbet af 2021. USA løber med førstepladsen, viser en rundspørge. Grafik: Niklas Krigslund.

Dagens profil

Peter-Ulrik Plesner om at stå i retten: »Det er slet ikke sådan, at man har antipati for modparten«. Peter-Ulrik Plesner fylder 75 år. Hans karriere som landets ypperste patentadvokat har været fyldt med komplekse medicinske molekyler. Men det er sager om grisetæer, komponisten Jacob Gades ”Tango Jalousie” og gigantiske boremaskiner, der dukker op, når han nævner sine mest bemærkelsesværdige sager.

Peter-Ulrik Plesner møder fortsat på kontoret i Plesners kobbertårn ved Nordhavn i København. Han fratrådte som partner - og dermed som medejer - for omkring halvandet år siden, Foto: Stine Bidstrup

Peter-Ulrik Plesner møder fortsat på kontoret i Plesners kobbertårn ved Nordhavn i København. Han fratrådte som partner - og dermed som medejer - for omkring halvandet år siden. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

53

Så mange dage, var makkerparret Lars Horsbøl og Mikkel Duif spærret inde i Barcelona under coronanedlukningen. Omvendt var det her de udviklede forretningsideen til deres virksomhed Resight. I dag beskæftiger virksomheden 16 ansatte, har omsat for flere millioner i 2021, er landets førende ejendomsdataplatform og har flere hundrede kunder, herunder bl.a. Colliers, Bruun & Hjejle, MT Højgaard, ATP Ejendomme og Nordea.

Debat

Et gyldent aktiehalvår: Should I stay or should I go? Skal man sælge alt og så glæde sig over, at man ikke behøver investere mere igen før i 2023? Eller tror man på, at der er mere at komme efter i aktiemarkedet? Historisk hører det til sjældenhederne, at aktiemarkedet starter så stærkt ud. Faktisk er det siden 1871 kun sket 16 gange tidligere for det amerikanske S&P 500-indeks. Alene det faktum gør, at man får lyst til at trykke på sælg-knappen og indkapsle gevinsten. Men det er ikke omkostningsfrit. Historien viser nemlig også, at et godt første halvår typisk efterfølges af endnu et, skriver Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Det sker denne uge

Velkommen til endnu en sommeruge, der står i sportens tegn. Det er nemlig denne uge OL skydes i gang i Tokyo med åbningsceremoni fredag. Halvårsregnskaberne begynder også at smitte af på kalenderen. Denne uge byder bl.a. både Danske Bank og Nordea ind med halvårsregnskaber. Og så pakker Amazon grundlæggeren og mangemilliadæren, Jeff Bezos, sit gode tøj og begiver sig sammen med sin bror ud i rummet. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Små tre timer efter billetsalget blev åbnet og mange mange millioner kroner senere, melder krydstogtkoncernen Regent Seven Seas Cruise fuldstændig udsolgt på et luksuskrydstogt, der skal sejle verden rundt i 2024. Og prisen? 1,2 mio. kr. per kahyt. Lige børn leger bedst, som man siger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.