Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Næsten 400.000 danskere har en lønforsikring | Danmarks største grøntsagsproducent har 15-doblet salget af økologi | EU-Kommissionen vil bekæmpe hvidvask med fælles tilsyn

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

I dag kommer Nordea med regnskab for 2. kvartal. Finans følger naturligvis op på resultaterne sammen med dagens øvrige nyheder, som du kan få et overblik over her. God læselyst.

Nyheder

Kraftig stigning under corona: Næsten 400.000 danskere har en lønforsikring

Efter endnu et år med kraftig vækst under cornapandemien har næsten 400.000 danskere nu en lønsikring, der supplerer dagpengene ved ledighed. Det viser nye tal fra forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring & Pension. Sidste år steg antallet af lønsikrede med næsten 25.000. Dermed er hver 7. lønmodtager sikret. Forsikringsbranchen forventer, at de høje vækstrater fortsætter, men et gryende problem kan blive mangel på arbejdskraft.


Adm. direktør Helle Kjærgaard fra Codan Privatsikring mærker en stigende efterspørgsel fra ansatte, der ønsker at forsikre sig mod løntab. Det er et forsikringsområde, hvor udbetalingerne har været høje på det seneste. Foto: Codan.

Udsigt til eksplosiv vækst i salget af økologi

Salget af økologiske fødevarer ventes at vokse hastigt de kommende år. I nogle varekategorier får økologien så stor markedsandel, at de konventionelle varer bliver skubbet helt ud af butikkerne Økologi er blevet big business, og Axel Månsson, som ejer og leder Danmarks største frilandsgartneri, der ligger nær Brande, forudser, at væksten fortsætter.

EU-Kommissionen vil bekæmpe hvidvask med fælles tilsyn. Det er ikke nok med efterforskning i hvert land – der skal en ny, overstatslig EU-enhed til, hvis vi skal bekæmpe hvidvask og økonomisk kriminalitet. Det mener Europa-Kommissionen, som nu har fremlagt en stor anti-hvidvask-lovpakke.

Robotproducenten Turf Tank fyrer op for aggressiv vækstplan. Derfor har selskabet fordoblet antallet af medarbejdere og planlægger at rykke sit nuværende hovedkontor i Hjørring til et nyt domicil i Svenstrup syd for Aalborg. Regnskabet for 2020 viser et underskud efter skat på 7,6 mio. kr., hvilket er virksomhedens hidtil største tab. Ifølge Turf Tank er underskuddet mindre end forventet.

DeFi og smarte kontrakter er klar til at angribe bankerne - men hvad er det? Penge, der kan programmeres, og fremtidens økonomisystem, der er styret af græsrødder i stedet for store banker. Få et overblik over krypto-miljøets ’smarte kontrakter’ og DeFi-koncept, som er på vej til større udbredelse.

Landets største ejendomsmægler: På dette punkt er boligmarkedet under normalen. Boligmarkedet er stilnet så meget af, at temperaturen på enkelte punkter nu ligger under normalen. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra landets største ejendomsmæglerkæde EDC. Udmeldingen kommer på baggrund af kædens egne tal for fremvisninger for villaer, lejligheder og sommerhuse.

Aktiemarkederne ramt af store fald: »Der var ikke nogen steder at gå i læ«. Mandag faldt aktiekurserne som følge af frygten for deltavariantens indvirkning på væksten, lyder det fra Sydbank. »Der var ikke nogen steder at gå i læ i går. Det var en risk off-dag. Men det er også meget lang tid siden, at vi har haft en større korrektion. Markederne er blæst derudaf, og det hører til sjældenhederne med så lange perioder uden korrektioner,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

For første gang i 10 år: Boligejere strømmer mod afdragsfrihed. Der er stor forskel på, hvem der vælger afdragsfrihed. I Gentofte er det hver 7. boligejer.

Det skriver andre

Rapport: Boligmarkedet er så hot som før det store krak i 2008. Danmark er angiveligt blandt de ti mest bobletruede lande i verden, og det står lige så slemt til på boligmarkedet som i 2008, viser en ny rapport. (Berlingske – låst artikel)

Energigiganterne i hård kamp om skotsk havbund. Oliegiganterne Shell og BP, vindkæmpen Ørsted samt Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) kæmper om retten til at opføre vindmøller i den skotske havbund. (Børsen – låst artikel)

Dansk EQT-milliardærs formue eksploderer igen: Tjener 5 mio. kr. om dagen. EQT-partneren Morten Hummelmose kan igen notere sig et overskud i milliardklassen i 2020, men 2021 kan blive endnu bedre. (Børsen - låst artikel)

Coronaeffekten er forsvundet hos streamingtjenesten Netflix. Netflix har omsat for over 46 milliarder kroner i andet kvartal, men vækst i antallet af nye brugere falder. (Ritzau)

Dansk finansmand tror nu på rumdrøm: Kommer afsted næste år. Finansmanden Per Wimmer tror nu for alvor på, at han endelig kan komme ud i rummet, 21 år efter han første gang købte en billet.

Gik du glip af...

Bag kulisserne: Store milliardgarantier skal bane vej for risikofyldt energiø. Klimaministeriet forventer, at det bliver nødvendigt at stille statsgarantier for milliarder af kroner til private investorer bag energiøen i Nordsøen. Det kan komme til at koste skatteborgerne dyrt, advarer eksperter.

  • Sagen kerne: Selv om anlægsomkostningerne forventes at løbe op i svimlende 210 mia. kr. har regeringen præsenteret energiøen som en ren overskudsforretning uden behov for statsstøtte. Men ifølge et for offentligheden ukendt notat forventer Klimaministeriet, at det bliver nødvendigt at stille garantier for at minimere de potentielle tab for de private opstillere af havvindmøllerne.
  • Det bliver der sagt: »Det er dybt kritisabelt, at man ikke har lagt frem for offentligheden, at man forventer at stille sådan en garanti, som kan risikere at koste staten dyrt,« siger Jan Bentzen, der er lektor på Aarhus Universitet med speciale i samfundsøkonomiske beregninger.
  • Konsekvensen: Den politiske aftale om energiøen er indgået under forudsætning af, at energiøen er rentabel. De Konservative er klar til at trække støtten til energiøen i Nordsøen, hvis projektets økonomi begynder at løbe løbsk.
Et bredt politisk flertal har besluttet, at energiøen i Nordsøen skal være en kunstig inddæmmet ø, der skal omringes af havvindmøller. Her har konsortiet Vindø med bl.a. PFA, Andel og CIP illustreret en mulig løsning. Foto: PR Vindø

Klimaministeriet forventer ifølge et notat til forligskredsen, at det kan blive nødvendigt at stille garantier for at afdække noget af den elprisrisiko, som private aktører løber, når de byder på havvindmølleparker langt ude i fremtiden. Foto: PR Vindø.

Indsigt

Nu kommer krypto-iværksætterne og rusker i finanssektoren: »Vi kalder det Money-Legos«. For bare 12 år siden var teknologien helt ny og fuldstændig uforståelig for de fleste. Nu er krypto-miljøet ved at blive modent. En hel bevægelse er opstået, hvor det handler om at skabe noget nyt, der har værdi for helt almindelige mennesker. »Teknologien er blevet udviklet meget. Der har været en masse innovation inden for krypto, og folk har bevist, at man kan lave mange gode produkter ud af det. Nu er vi så endelig nået dertil, at man stiller spørgsmålene »hvad skal det bruges til?« og »hvilke problemer kan det løse«. Vi er nået videre fra hypen,« siger Rune Christensen, stifter af og leder af organisationen Maker, der er blevet et af fundamenterne for den nye bevægelse, som er døbt ’decentralized finance’ – eller bare DeFi.

Rune Christensen står i spidsen for organisationen Maker, som har skabt en kryptovaluta, som er låst til dollarens værdi. Dermed er der et stabilt fundament for at bygge alverdens finansielle tjenester ovenpå. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Danske havne blev fyldt med fragtskibe op til sommerferien. Corona-pandemien vendte op og ned på trafikken – især i luften. Men fragtskibene sejlede ganske som før, for vi købte stadig fjernsyn fra Fjernøsten og andet til hjemmet. Nu er der til gengæld sket en kraftig stigning i antallet af skibe, som lægger til en dansk kajplads.

Overvågningsdata for fragtskibe afslører, at der pludselig er kommet flere af dem til danske havne. Grafik: Jesper Kildebogaard.

Dagens profil

Finansdirektør Barbara Plucnar Jensen: »Det værste er, når jeg ikke føler mig udfordret«. Hver gang Barbara Plucnar Jensen, CFO i forsikringsselskabet Tryg, har stået overfor en stor karrierebeslutning, har hun stillet sig selv det samme spørgsmål: Ville du fortryde det, hvis du sagde nej? Hvis svaret var ja, greb hun chancen.

Barbara Plucnar har sammen med sin mand to børn, der begge er basketball-talenter. Foto: Carsten Snejbjerg

Barbara Plucnar Jensen synes, at hun spilder sin tid, når hun i et job begynder at kede sig. »Man skal ikke lave det, som man tror, at andre vil have en til, men i stedet det man har lyst til. Det er der, at du bliver bedst og har størst mulighed for at gøre en forskel,« siger hun. Foto: Carsten Snejbjerg.

Dagens tal

30.000

Bitcoin blev tirsdag igen handlet for under 30.000 dollars stykket, mens den næststørste digitale valuta, ether, er faldet til et prisleje omkring 1.750 dollars stykket. Det er første gang siden 22. juni, hvor prisen på bitcoin ligeledes faldt under 30.000 dollars-grænsen for en kort stund. Ser man bort fra den 22. juni, skal man tilbage til 1. januar i år for at finde bitcoin til en lignende pris. I mellemtiden nåede investorerne at handle bitcoin op i sit indtil videre højeste prisleje, da den digitale valuta i april gik for knap 65.000 dollars stykkets.

Børs

Fremgang og flot comeback for aktierne på Wall Street. Tirsdag genvandt S&P 500-indekset det tabte med en stigning på 1,6 pct. efter et fald mandag på netop 1,6 pct. Dow Jones-indekset steg ligeledes 1,6 pct., efter det bakkede 2,1 pct. mandag, og det teknologitunge Nasdaq-indeks blev løftet 1,5 pct. oven på et fald på 1,1 pct. dagen før. Her er den seneste børsberetning. (Ritzau/Reuters)

Debat

Fælles krav og regler for virksomhedernes oplysninger om bæredygtighed og virksomhedsansvar på tværs af alle EU-lande vil skabe mere gennemsigtighed for forbrugerne og investorerne. Det vil også skabe mere lige konkurrencevilkår på en bane, hvor danske virksomheder har klare styrkepositioner. Sådan skriver flere brancheorganisationer i dette debatindlæg.

EU har lanceret en stribe krav og har flere på vej til virksomhedernes rapportering af bl.a. miljøbelastning og bæredygtighed. Foto: Sascha Steinach/picture-alliance/dpa/AP Images.

Det sker i dag

  • Erhverv: Nordea, Telia, Johnson & Johnson, Daimler, United Airlines, Coca-Cola, Harley-Davidson, Novartis og Iberdola leverer halvårsregnskab.
  • Andet: De Olympiske lege i Tokyo indledes med de første sportsgrene. Selve åbningsceremonien er d.23. juli.

PS...

To olympiske guldvindere skal dyste om VM-titler på Premier League-stadion. Bokse-verdensmesteren Anthony Joshua sætter den 25. september sine VM-titler i sværvægt på spil mod ukraineren Oleksandr Usyk. Der er adskillige millioner i udsigt til de to boksere, og onsdag blev det præsenteret, at opgøret mellem de to tidligere olympiske guldmedaljevindere skal finde sted på Tottenham Hotspur Stadium. »Arenaen er exceptionel, atmosfæren bliver elektrisk, og jeg er beæret over at blive den første person til at bokse på sådan et respektindgydende stadion,« siger Joshua til Tottenhams hjemmeside. (Sky Sports)

Anthony Joshua, som er indehaver af tre af de fire anerkendte VM-titler i sværvægt, afleverer en træffer på sin seneste modstander Kubrat Pulev. Foto: AFP.

Anthony Joshua, som er indehaver af tre af de fire anerkendte VM-titler i sværvægt, placerer en træffer på sin seneste modstander Kubrat Pulev. Foto: AFP.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.