Briefing

Briefing Morgen:

De fejlede under finanskrisen - nu anklages kreditvurderingsfirmaer igen for grove fejl

GODMORGEN

For femte gang topper Danmark listen over de mindst korrupte lande i verden. Men i en ny rapport stiller OECD sig kritisk overfor netop Danmarks indsats for overhovedet at opdage de sager, der måtte være. Den nyhed og meget andet kan vi byde på i denne torsdagsudgave af Finans’ Briefing Morgen.

Storbritannien har mistet topkarakteren AAA hos de tre store globale kreditvurderingsfirmaer, og det forplanter sig nu til en stribe finansielle institutioner og videre ned i britisk økonomi. Foto: AP/Oliver Berg

En hel del banker har set deres kreditvurderinger dale de seneste dage. Foto: AP/Oliver Berg.

Anklages for grove fejl under den seneste bankuro
Verdens største kreditvurderingsbureauer blev efter finanskrisen kritiseret for at have sovet i timen. Nu har de seneste ugers uro, der er forårsaget af en række mindre bankers store tab på deres obligationsbeholdninger, sendt dem tilbage i fedtefadet. Noget tyder nemlig ifølge eksperter på, at Moody’s Investors Service, Fitch Ratings og Standard & Poor’s måske har sovet i timen igen.

Sager om bestikkelse er i fare for at blive tabt på gulvet: »Hvidvask er løbet med al opmærksomheden«
OECD udtrykker i en ny rapport bekymring om Danmarks begrænsede indsats for at forebygge, opdage, efterforske og sanktionere udenlandsk bestikkelse.

Godt nyt for boligejerne: Obligationskurserne holder stand trods rentehop i USA
Danske boligejere og specielt købere kan ånde friere. Ikke engang onsdagens renteforhøjelse i USA på 0,25 pct.-point kunne påvirke kurserne på de 20- eller 30-årige obligationer herhjemme i nævneværdig grad.

Regeringen afsætter småpenge til andre partier i finanslov
Når der skal forhandles en finanslov på plads, afsætter regeringen sædvanligvis en pose penge, som andre partier kan få lov at bruge. Den er rekordlille denne gang, viser udspil ifølge Jyllands-Posten.

Kendt mæglerpar må ikke drive virksomhed længere
Ejendomshandler Peter Norvig og hustru Hanne Nørrisgaard er blevet frakendt retten til at drive virksomhed i to år efter konkurs i selskab, der bl.a. finansierede parrets private husleje, skriver Ejendomswatch.

Dansk firma vil sende pakker på ny måde
Det danske selskab Swipbox er ejet af Vækstfonden og en af arvingerne til Danfoss. I årevis har selskabet, der står bag de blå pakkebokse, som er skudt op i hele landet, tabt millioner, men nu er det slut med underskud, forsikrer selskabets adm. direktør, Jens Rom.

Internationalt

Blinken: Rusland og Kinas forhold er et bekvemmelighedsægteskab
USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, affejede onsdag Kinas diplomati med Rusland som et ”bekvemmelighedsægteskab”. Han siger ifølge Reuters, at Kina endnu ikke har givet militær hjælp til sin ”juniorpartner”, Rusland, i krigen mod Ukraine..

Kornpriserne styrtdykker
Panikken har for alvor fået fat i sælgerne på råvarebørserne, hvor prisen på hvede, raps og andre landbrugsvarer nu falder hastigt. Priserne drives nedad af vigende efterspørgsel, store lagre, lovende høstudsigter og forlængelsen af eksportaftalen mellem Rusland og Ukraine. 

Stor uenighed om russisk økonomi
Ruslands eksport af naturgas til Europa er dykket 83 pct., olieeksporten til Europa og USA er ramt af embargo, og russiske banker, der repræsenterer over 80 pct. af de samlede banksektoraktiver, er underlagt internationale sanktioner. Alt andet lige burde en sådan udvikling resultere i et markant økonomisk tilbageslag, men der er meget store forskelle i vurderingen af den økonomiske udvikling i Rusland. Har Valutafonden dyppet sutten i vodka? spørger global redaktør på Finans, Keld Louie Pedersen.

Portræt

Henrik Normann er interesseret i moderne kunst og ikke mindst farven sort i Kurt Trampedachs malerier. Foto: Saxo Bank.

Bankmand eller drømmetyder?
Henrik Normann har lært, at det ikke giver mange point hos borddamen, når man til middagsselskaber fortæller, at man er bankmand. Derfor har han ofte fortalt, at han er drømmetyder. »Så kommer der gang i samtalen,« siger han. Læs fødselsdagsinterviewet med næstformanden i Saxo Bank her.

Kommentar

Der er kæmpe potentiale i ny robotteknologi
Hvis det lykkes at gøre robotterne i stand til at håndtere bløde og uforudsigelige materialer, kan det få enorm betydning for både danske og europæiske virksomheder. Set i national kontekst er der brug for, at vi i Danmark markerer os i det, som ofte bliver kaldt robotkapløbet, skriver Kasper Støy og Jari Kickbusch, der er hhv professor på IT-Universitetet og leder af forskningsprojektet Mozart og forskningskommunikatør samme sted

Det sker i dag

  • Erhverv: ALK, Nilfisk, NKT Holding, Novo Nordisk, SimCorp og Sydbank holder generalforsamling.
  • Erhverv: Aquaporin, NNIT, NTR Holding, DLH kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: PwC arrangerer torsdag CEO-konferencen, som er målrettet topledelse og bestyrelser i større danske virksomheder.
  • Statistik: Danmarks Statistik kommer med tal på arbejdsomkostninger i EU og USA i 2022 samt forbrugerforventninger i marts.
  • Udland: Shou Zi Chew, topchef i Tiktok, vidner i den amerikanske kongres efter, at Tiktok på det seneste er kommet i modvind i mange vestlige lande af frygt for, at den kinesiske stat kan overvåge og misbruge oplysninger fra Tiktok-brugere.
  • Statistik fra udland: Bank of England kommer med rentemeddelelse. Derudover kommer USA med tal på fortsat ledige i uge 10, nytilmeldte ledige i uge 11 samt salg af nye boliger i februar.

PS...

Hotelbranchen er på vej tilbage
Hotelbranchen fik i 2022 et comeback, men København halter fortsat bagefter, og selvom branchen har fået et økonomisk boost, er det langtfra en omsætningsfremgang, der slår igennem på alle hotellers bundlinjer

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.