Serier

Grøn omstilling skal føre an i genrejsning af økonomien

Lad os udnytte, at vi nu har en unik mulighed for at gentænke os selv og implementere en grønnere agenda.

Corona rammer verden

Nye tider giver nye muligheder, og vi står alle over for et fælles ansvar i kampen for at genoprette verdens økonomier. Regeringen har for nyligt afsat 30 mia. til grønne renoveringer i den almene boligsektor, og samtidig er mange danske anlægsprojekter, renoveringer og opgraderinger af diverse anlægsprojekter i det offentlige blevet fremskyndet i ét væk. Det er positivt for dansk økonomi, at byggeriet trods alt fortsat ikke står stille, og det er især positivt, at de bæredygtige løsninger bliver prioriteret.

Men hvis vi for alvor skal fremme den langsigtede grønne omstilling, bør en del af de grønne milliardpuljer til de offentlige anlægsarbejder øremærkes til byernes digitale infrastruktur og intelligente smart city-løsninger. Det er nu, vi har muligheden for at gentænke os selv, og danske kommuner har i mange år været bagud på området sammenlignet med vores nabolande.

Lad os få endnu flere med på en grøn digital agenda og gøre coronakrisens efterslæb til startskuddet for en fælles grøn konsensus. Den kan med fordel starte blandt landets politikere, der allerede er lykkedes med at samle 14 lande til globalt samarbejde om grøn genrejsning, og om hvordan vedvarende energi og energieffektivitet kan spille en nøglerolle her.Vi er godt på vej, og bæredygtighed står højt på dagsordenen. Nu gælder det for alle aktørerne involveret i fremskudte projekter, at de grønne og intelligente løsninger kommer til at spille en afgørende rolle. Corona har allerede vendt op og ned på det hele, så lad os vende op og ned på mere ved at kickstarte genrejsningen af vores økonomi og satse stort på den grønne omstilling på tværs af renoveringsarbejde – strategisk som praktisk, fysisk som digitalt.Jeg er med på, at det for mange virksomheder og kommuner store som små, først og fremmest gælder om at komme helskindet gennem krisen og overleve. Det betyder desværre også, at mange store udviklingsprojekter bliver skudt til hjørne med risiko for, at den grønne omstilling lægges på hylden i kampen om overlevelse.Vi har alle en vigtig rolle for at sikre, at Danmark kommer i gang igen, og til det får vi brug for grønne regeringspolitikker og specifikt øremærkede budgetter, der kan sikre, at det bliver nemmere for virksomheder og kommuner at eksekvere på bæredygtighed. Det kræver, at vi har et fælles og nationalt ambitionsniveau med politikker, der gør det nemmere at implementere smart city-løsninger, der på sigt vil sikre kommuner store besparelser, energieffektiviseringer og miljøforbedringer.

Jeg giver dermed min klare opfordring til, at vi lader den grønne omstilling spille en nøglerolle i en økonomiske genrejsning efter covid-19-krisen. Tiden er moden til langsigtede beslutninger, hvor vi alle har et ansvar for at bære den grønne førertrøje ind i alle dele af dansk byggeri og renovering. Hvis vi samarbejder og er enige om retningen, finder vi sammen nøglen til grøn succes.

BRANCHENYT
Læs også