Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Corona er den ultimative test af vores omstillingsparathed

Som samfund bestod vi den store ”corona-test” i foråret, men de kommende måneder vil stille store krav til både ledere og medarbejdere. Vi skal alle være ansvarlige og parate til løbende at omstille os til nye regler og anbefalinger, som formentlig vil blive skruet op og ned, som smittetrykket udvikler sig.

Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne

Corona-nedlukningen af store dele af samfundet i foråret var en historisk periode, som de færreste af os formentlig havde troet, at vi nogensinde ville komme til at opleve. Det havde alvorlige konsekvenser for erhvervslivet og samfundsøkonomien, men vendte også fuldstændig rundt på ”normalen” på arbejdspladserne og for praktisk talt hver eneste dansker på den ene eller anden måde. 

I løbet af sommeren er vi kommet tættere på den normale tilværelse igen, og vi havde nok alle et dybtfølt håb om, at vi med fælles indsats kunne lægge coronaen bag os, indtil vi engang kunne fortælle børnebørnene historier om dengang, en pandemi satte hele verden i stå. 

Men i de seneste uger har stigende smittetal mindet os om, at coronaen på ingen måde har forladt Danmark. Og vi kan formentlig se ind i en længere periode, hvor vi løbende bliver nødt til at skrue op og ned for foranstaltninger, som forhindrer, at coronaen løber løbsk. Det afgørende er, at vi kan undgå en så omfattende nedlukning af landet, som vi var ude for i foråret. 

Den kommende tid bliver derfor også den ultimative test af ansvarligheden og omstillingsparatheden i det danske samfund. Bekæmpelsen af coronaen kan ikke bare klares med centrale beslutninger fra Folketinget og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. Nej, vi er dybt afhængige af, at hver enkelt borger tager ansvar. Det gælder lige fra skoleeleverne, som netop er vendt tilbage fra ferie, til erhvervslederne, som sikrer, at arbejdspladserne effektivt forebygger smittespredning, og at vi arbejder hjemme, når det er den bedste løsning. 

Vi har alle et ansvar for, at vi holder afstand, spritter hænder og tager mundbind på, når det er nødvendigt. Hvis det store flertal lever op til det ansvar, har vi de bedste muligheder for at tæmme coronaen.

I foråret bestod vi som samfund ”corona-testen”, ikke mindst fordi befolkningen og arbejdspladserne tog et meget stort ansvar både individuelt og kollektivt. Men den kommende tid kan meget vel blive en endnu større prøvelse. Dels fordi vi på det seneste har smagt på ”friheden” og det mere normale hverdagsliv, dels fordi det på sin tid var lettere at foretage de rigtige valg, når nedlukningen og restriktionerne var så omfattende og gjaldt næsten alle. 

Det kan på sin vis blive sværere i den kommende tid, hvor vi hele tiden skal være parate til at omstille os og justere vores vaner i forhold til nye retningslinjer og anbefalinger, alt efter hvordan det aktuelle smittetryk er på vores arbejdsplads eller geografiske område.

Jeg er dog fuld af fortrøstning i forhold til, at danskerne har den ansvarlighed og evne til at omstille sig, som der er brug for. Da vi i foråret spurgte vores medlemmer i Lederne om hverdagen under corona, sagde et overvældende flertal, at medarbejderne var gode til at efterleve retningslinjerne. Og samtidig var den klare erfaring, at hjemmearbejde og digitale møder fungerede virkelig godt. De erfaringer skal vi bruge nu, indtil vi forhåbentlig kan lægge coronaen endegyldigt bag os.

Bodil Nordestgaard Ismiris

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.