Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Løs problemer - ved ikke at forsøge at løse dem

Instinktet er at tage fat i problemet. Kaste sig over det. Forstå det. Og løse det. Det bedste er at give slip. Lade tankerne fare. Lade være med at give dem nogen opmærksomhed. 

Louise Orbesen

For nylig overværede jeg en interessant seance. Interessant fordi den mindede mig om, at

  • a) vi ofte har en stærk trang til at løse de problemer, der martrer os, ved at tænke, tale, analysere og forsøge at forstå…
  • b) … og at det netop er denne inklination, der lige så ofte leder til endnu mere lidelse.

I virkeligheden skal vi gøre noget andet. Noget umiddelbart kontraintuitivt.

Der var en ældre kvinde, der talte. Hun talte om ”værens dyb”, og hun tegnede et billede for alle os, der lyttede. Mens hun talte, så jeg for mig, at jeg sad på bunden af havet (noget, jeg faktisk tit har gjort, fordi jeg har dykket adskillige gange i helt gennemsigtigt vand, hvor solens stråler tydeligt lyser vandoverfladen op, når man betragter den nede fra dybet) og mærkede stilheden. En urørlig stilhed hvorfra jeg kunne betragte krusningerne i overfladen. Ikke høre dem, men blot se, hvordan bølgerne duvede blødt i toppen. Vel vidende, at de samme bølger var store, voldsomme og larmende, når jeg lå i selve vandskorpen.

Den gamle dame bad os om at tune ind på stilheden, og på en eller anden måde fik hun den forbundet med et sted i mig, som hun kaldte for værens dyb eller hjem. Jeg er typen, der kan have lidt modstand på al snak om ”væren” frem for ”gøren”, da jeg faktisk foretrækker det sidste (og ofte også føler mig mest inspireret af mennesker, der har gjort noget; præsteret noget). Derfor var jeg også positivt overrasket, da det faktisk lykkedes mig at forbinde mig med det, jeg tror er en universel følelse af væren. Af hjem.

Nu tænker du måske, at det lyder meget langhåret. Og spirituelt. Og det er det også. Men det er også virkeligt lavpraktisk og konkret.

Louise Orbesen

Efter at have talt, inviterede hun deltagerne til at tage ordet. Det var der fire personer, der gjorde. Fælles for dem alle var, at de led. De havde problemer, som martrede dem. Der var en person, der gentagne gange havde den samme drøm, som hun ikke forstod betydningen af. Og der var en, der følte sig uegnet til at leve sit liv. Det virkede som om, det var et tungt problem, som hun havde tumlet med længe. Der var en tredje, som blev overmandet af et psykologisk ubehag, hver gang han lagde sig og lukkede øjnene, og endelig var der en fjerde, der var så gammel, at han forsøgte at finde ud af, hvordan han ville gøre sig klar til at tage afsked med livet.

Fælles for dem alle var, at de forsøgte at forstå.

Og fælles for dem alle var, at det ikke interesserede den gamle, kloge dame. Hun gik ikke ind i drømmen. Hun forsøgte ikke at analysere kvindens barndom eller at forstå, hvad det var for nogle problemer, som manden ikke ville se i øjnene.

I stedet så hun dem, der talte. Hun så mennesket. Mærkede deres energi. Og talte så til deres værens dyb. Deres egentlige jeg. Ikke deres ”adskilte sind”, som hun kaldte det.

Nu tænker du måske, at det lyder meget langhåret. Og spirituelt. Og det er det også. Men det er også virkeligt lavpraktisk og konkret. Og noget, du med ret stor sandsynlighed kan bruge i dit eget liv. Det kan være næste gang, du bliver fanget i en sætning eller overbevisning, som du bliver ved med at gentage, for eksempel at du føler dig afvist, magtesløs, ikke god nok, ikke succesfuld nok eller hvad det nu kan være. Eller det kan være et problem, der martrer dig, og som du bliver ved med at tænke på. Ruminere over. Bekymre dig for.

Instinktet er at tage fat i det. Kaste sig over det. Forstå det. Og løse det.

Det bedste er at give slip. Lade tankerne fare. Lade være med at give dem nogen opmærksomhed.

Det er gammel visdom, som er blevet moderne igen. Et opgør med det kognitive, rationelle og analyserende.

På den internationale scene har Eckhart Tolle længe arbejdet for at fremme evnen til at være i nuet. Med det mener han – ligesom den gamle, kloge dame – at man skal gøre sig fri af tankerne, af fortiden, af egoet og egoets vurderinger. Det lyder simpelt. Det er det også, men for mange af os vil det kræve et opgør med alt det, vi har lært i uddannelsesinstitutioner og på arbejdspladser.

Herhjemme har Pia Callesen, der er psykolog og forfatter til blandt andet ”Lev mere, tænk mindre” gjort sig til fortaler for det samme. Hun kalder det metakognitiv terapi og opfordrer til at stoppe tankemylderet ved hjælp af begrebet afkoblet opmærksomhed.

De fire personer, der tog ordet i seancen, følte sig alle forløst. Ingen af dem fik talt om deres oplevede problemer, der øjensynligt martrede dem. Alligevel – eller netop derfor – følte de sig set, hørt og forstået på et dybere plan.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.