Jysk-familien åbner pengekassen for 15 mia. kr. til nye investeringer
Familieselskabet Lars Larsen Group vil udvide aktiviteterne og investere i alt fra selskaber til bl.a. ejendomme, aktier og fonde.
Købmandskab og vækst skal gå hånd i hånd for Jysk-familien i strategien. Derfor har familieselskabet indledt en offensiv med nye investeringer for op mod 15 mia. kr.
Blandt de første er 1 mia. kr. i en fond hos Copenhagen Infrastructure Partners med fokus på vindkraft og solenergi.
Ifølge Jesper Lund, adm. direktør for Lars Larsen Group, er målet at sprede investeringerne bredt ud. Det lige fra overtagelse af selskaber, andele i unoterede virksomheder til bl.a. ejendomme, aktier og andet.
»Vi kigger på alt, der ligger inden for vores værdisæt om købmandskab, vækst og ordentlighed. Så der er masser af muligheder,« mener Jesper Lund.
Dynekøbmand Lars Larsen stiftede i 1979 Jysk-kæden, der siden er vokset hastigt og nu rummer tæt ved 3.000 butikker i 51 lande. Den indgår i familiekoncernen Lars Larsen Group som den langt største aktivitet.
I koncernen ligger også en række andre virksomheder og investeringer – lige fra møbelselskaberne Ilva og Bolia til bl.a. møbelproducenten Actona, billeasing, golf, sushikæde, feriecenter og ejendomme.
Overskuddet før skat var på 3,7 mia. kr. i det seneste offentliggjorte regnskabsår, 2018/19, mens egenkapitalen var 23,4 mia. kr.
Jacob Brunsborg overtog posten som bestyrelsesformand, da hans far, Lars Larsen, blev syg i 2019 og kort efter døde. Han og familien har sammen med Jesper Lund netop fået defineret ejerstrategien. Den indebærer bl.a. mål om nye investeringer.
Samlet er der ifølge Jesper Lund 15 mia. kr. klar til det.
»Alt er i spil. I den nutidige verden er det dog afgørende, at vi kigger i retning af bæredygtige investeringer. Vi vil eksempelvis ikke investere i fossile brændstoffer eller våben. Alle investeringer skal screenes, så vi ved, hvor de i hvert fald ikke endnu lever op til vores mål om bæredygtighed, som er blevet et samfundsansvar,« siger Jesper Lund.
På samme tid er Lars Larsen Group også aktuelt i gang med en oprydning i de nuværende aktiviteter. For kort tid siden er tøjselskabet Backtee og virksomheden Eovondo derfor overdraget til ledelserne. Det er sket efter år med millionunderskud i begge selskaber.
»Vi kigger hele tiden på porteføljen og vores ansvar som ejer for at udvikle bedst muligt. I nogle tilfælde kan det være, at vi ikke er den rigtige ejere længere. Vi løber ikke fra noget, men tager del i en løsning, hvis der ikke er en fordel ved at være ejet af os,« siger Jesper Lund.
Brunsborg-familien er også kendt for at have aktiviteter, der koster dyrt, men alligevel bevares. Et oplagt eksempel er golf- og feriecentret HimmerLand, der ifølge koncernen kommer ud med et underskud på 90 mio. kr. i 2019/20.
Familieselskabet meddelte allerede i august, at der derfor skydes 400 mio. kr. ind som ny kapital. Årets coronakrise har kostet dyrt for ferie- og golfcentret, som var lukket i dele af foråret.
Jacob Brunsborg sagde tidligere i år til Finans, at »HimmerLand er klart følelser. Vi har som familie holdt ferie der siden 1987. Mit mål kan være, at HimmerLand en dag går i nul.«