Erhverv

Gik du glip af sommerens bedste historier fra FINANS?

Vi har samlet noget af det bedste fra sommerholdet på redaktionen, så du igen er opdateret.

Artiklens øverste billede
Illustration: Anders Thykier

Kære læser

Sæsonen for sommerferie er så småt forbi, og det pulserende erhvervsliv kalder igen. Derfor har vi samlet dette overblik over nogle af de vigtigste artikler, vi har leveret igennem de seneste uger. Så er du hurtigt på omgangshøjde, hvis du valgte at bruge ferietiden på andre sysler end FINANS-læsning.

God læselyst,
Christian Venderby, digital nyhedschef
 

SAS-chef efter maraton-forhandlinger: »Det har været de længste 14 dage i SAS' historie«

I sidste ende bliver det et kompromis, når man er så langt henne i en altødelæggende strejke, sagde Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS, efter forhandlingerne om en ny overenskomst. Foto: Stine Bidstrup

Sommerens ubetinget største erhvervshistorie i Danmark var SAS-piloternes strejke, de mange aflyste flyafgange og de efterfølgende forhandlinger om en ny overenskomst

»Sandheden er, at hvis vi ikke fik løst konflikten, så var alternativet en konkurs. Det har været de længste 14 dage i SAS’ historie at stå i den her konflikt midt i højsommeren,« sagde koncerndirektør Simon Pauck Hansen, da en aftale endelig var på plads.

Forhandlinger blev ekstra intense, fordi flyselskabets finansielle rådgivere og potentielle investorer var med som blinde makkere under forløbet, fortalte SAS’ bestyrelsesformand, Carsten Dilling, efterfølgende. Og selvom han var lettet over resultatet, gjorde han det klart, at »den ubehagelige plan C« ikke var taget af bordet endnu.

Mistanke om urent trav i Danske Banks leasingselskab

Foto: Foto: Casper Dalhoff

En af sommerens bedste afsløringer, hvis vi selv skal sige det, var journalist Niels Sandøes historie om mulige uregelmæssigheder i den indbyrdes samhandel mellem nogle af landets største aktører i den danske bilbranche. Sagen har allerede fået konsekvenser for tre centrale medarbejdere.

I centrum for sagen står Danmarks suverænt største leasingselskab, Nordania Leasing, der er ejet af Danske Bank, og to af Nordanias leverandører, Autohuset Vestergaard og VIA Biler.

Vi er slet ikke færdige med den sag...

Sønner overtager stort set altid fars firma

»Det er virkelig tit, at min søster og jeg bliver mødt med »hold op hvor er I seje, det er megacool, at I er to piger, der ejer en industrivirksomhed«. Det ville man ikke sige til en mand.« Foto: Rikke Kjær Poulsen

Er døtre uduelige? Det spørgsmål stillede forskere fra CBS sig selv, da de fandt ud af, at det i langt de fleste tilfælde er sønner frem for døtre, der tager over, når næste generations ejere og ledere skal udpeges i familieejede virksomheder.

Gitte Kirkegaard og hendes søster Dorte Pedersen gik dog mod strømmen og overtog deres fars virksomhed Logitrans med hovedsæde i Ribe.

»Udover at min søster og jeg har været kvinder i en tung industri, så har vi også været døtre af vores far. Vi har haft dobbelt op på bevisbyrde. Der er blevet set med andre øjne på os, end hvis vi havde været drenge. Det er jeg slet ikke i tvivl om,« siger Gitte Kirkegaard.

SERIE: Leverer erhvervslivet på klimaløfterne?

Chefen for miljøstrategi hos Novo Nordisk, Dorethe Nielsen, ved ikke, hvad det har kostet medicinalkæmpen at gå forrest i den grønne omstilling. »Det skal bare gøres,« lyder det. Foto: Sofia Busk

Store danske virksomheder står i kø for at profilere sig på klimamål, som de lover deres kunder og investorer at indfri frem mod 2030. Men hvordan går det med at veksle målsætningerne til konkrete CO2-reduktioner i kampen mod klimakatastrofer?

Det har vi set nærmere på i denne artikelserie, der bygger på en kortlægning af data fra de 30 største danske virksomheder.

Spoiler alert: Den samlede klimabelastning fra top 30 er stort set uændret over de seneste to år, hvor omsætningen er vokset med næsten 30 pct. Men bag de overordnede tal tegner der sig et billede af en grøn førergruppe, mens andre halter langt efter.

Virksomheder kæmper med krav fra offentlige myndigheder

Uno Apold bruger 5 timer om ugen på indberetninger til det offentlige. Foto: Nicolai Lorenzen

Indberetninger af løn til ikke-eksisterende ansatte, moms, barsel, skat og indkøb. Danske små og mellemstore virksomheder drukner i krav om indrapporteringer til myndighederne. Nogle bestemt nødvendige, men en stor del grænsende til det overflødige.

Det er Uno Apold et godt eksempel på. Han ejer et anlægsgartnerfirma med 14 ansatte i Hvidovre, og han blev mildest talt overrasket, da han blev truet med en politianmeldelse, fordi han ikke havde svaret på undersøgelsen "Udviklingsaktiviteter i erhvervlivet" fra Danmarks Statistik.

»Den følte jeg ikke, vi havde tid til at forholde os til, så den tænkte jeg, at jeg ville springe over. Når man mødes med beskeden om, at vi vil få en politianmeldelse, hvis vi ikke svarer, så står jeg simpelthen af,« siger Uno Apold.

Danmarks største digitale spilsucces solgt i milliardhandel

Spilfirmaet Sybo står bag spilsuccesen Subway Surfers, som var det mest downloadede spil i 2021. Nu er virksomheden solgt for et enormt beløb. Illustration: Anders Vester Thykier

Den danske spilsucces Subway Surfers, der er blevet downloadet mere end tre milliarder gange, blev i starten af sommerferien solgt til kinesisk-ejede Miniclip i en megahandel.

Dermed får den kasketbærende Jake, der er blandt hovedrollerne i spillet, ny kinesisk ejer, da Miniclip reelt set er ejet af Tencent, som i en årrække har været på rov i den globale gaming-industri.

»Jeg synes, at der er noget smukt ved, at vi nu afslutter kapitel 1 og så starter kapitel 2. Første del er slut, og vi har leveret et fantastisk resultat og nogle stiftere, der er glade og begejstrede for den videre rejse. Det her er den perfekte deal på det perfekte tidspunkt,« sagde adm. direktør Mathias Nørvig i forbindelse med salget.

Tæt ved polarcirklen har de netop startet produktionen af batterier til millioner af elbiler

Northvolts første gigafabrik er blevet bygget midt i en svensk skov 600 kilometer nord for Stockholm, fordi der her er adgang til billig grøn strøm fra vandkraft. Foto: Northvolt

Den støvede grusvej og de over 100 grå skurvogne, der er stablet ovenpå hinanden, udstråler ikke ligefrem, at vi står ved hovedindgangen til en af Nordeuropas største grønne erhvervssucceser.

Men bag den seks meter brede gitterport ligger batterifabrikken Northvolt, der for få uger siden trykkede på starknappen, og som allerede nu har ordrer for 350 mia. kr.

»Go big or go home,« lyder sloganet fra Anders Thor, Northvolts nordiske chef for kommunikation og public affairs, da han byder velkommen til det, der ligner en blanding mellem en byggeplads og en rumstation.

Vi befinder os ca. 250 kilometer syd for polarcirklen omgivet af grantræer og atter grantræer ved den svenske by Skellefteå. En by, der var ramt af affolkning og udkantskrise, indtil de to tidligere Tesla-direktører Peter Carlsson og Paolo Cerutti viste, hvad den grønne omstilling rummer af forretningsmuligheder, hvis man tør satse stort.

Tag med ud i de svenske skove.

Nu lytter den kunstige intelligens med, når dit internet ikke virker

Trine Heiberg, leder af kundeservice og callcentre hos Nuuday (tidl. TDC/Yousee). Foto: Stine Bidstrup

Brugen af kunstig intelligens er blevet meget udbredt hos danske virksomheder, der især har fået øjnene op for, hvad teknologien kan bruges til i kundeservice. Hos Yousee har et nyt system skåret flere uger af den tid, det tager at lære en ny medarbejder op.

Karsten Ree hiver historisk fabrik op fra Ørsteds mølpose

I 2008 påbegyndte daværende Dong-direktør Anders Eldrup byggeriet af fabrikken i Kalundborg fra en halmballe. Nu sidder arvtagerne i Meliora Bio klar til at tage over i form af ejer Karsten Ree i midten, bestyrelsesformand Christian Ree (tv.) og adm. direktør Henrik Maimann (th.). Foto: Brian Karmark

Det tidligere Dong skrinlagde i sin tid verdens første fabrik af sin slags til produktion af klimavenligt brændstof lavet på halm. Nu har erhvervsmanden Karsten Ree købt og ombygget fabrikken i Kalundborg for et trecifret millionbeløb.

Og han har taget sin søn Christian med på rejsen.

»Mit hjerte banker for at kunne lave et alternativt brændstof,« siger rigmanden.

Danske virksomheder bliver i Ukraine, og de mangler folk

Ødelæggelserne er overalt i Ukraine, og krigshandlingerne er stadig i gang - især i det allerøstligste Ukraine. Men de danske virksomheder bliver i landet. Foto: AFP/Genya Savilov

Omkring 300 danske virksomheder er stadig i Ukraine. Deres største udfordring er ikke krigens ødelæggelser eller lignende, men i høj grad at skaffe arbejdskraft nok.

En af de danskere, der står med problemerne til daglig, er Lars Vestbjerg. Han har en nødplan, der ligger klar i skuffen. Den beskriver, hvor han skal møde den lille flok af danskere, han har lavet planen sammen med.

»Hvis bomberne begynder at falde i Lviv, ved vi præcis, hvor vi skal mødes, og hvad vi så gør. Så satser vi på, at grænserne åbner sig,« fortæller Lars Vestbjerg.

Han er 55 år og bor i Lviv i det vestlige Ukraine. Det har han gjort i snart 20 år. Han er chef for den fabrik, hvor den danske arbejdssko-producent Sika Footwear får lavet de fleste af sine sko, og det går faktisk rigtigt godt. Bortset fra det med at skaffe medarbejdere.

Geranium kåret som verdens bedste restaurant

Geranium har en mindre brigade af kokke ansat til at kreere de smukke retter. Kokkene kommer fra hele verden, og der er faktisk næsten ingen danskere ansat på restauranten. Foto: Nicolai Lorenzen

Den trestjernede michelinrestaurant Geranium, der ligger med udsigt over Fælledparken i København, blev i juli kåret til den bedste restaurant i verden.

I den forbindelse fandt vi vores seneste madanmeldelse af Geranium fra juni frem fra gemmerne. Seks store stjerner og dette skudsmål fra anmelderen:

»Et møde med Kofoeds sirlige kreationer er således stadigvæk noget helt særligt. Sanselige og så uvirkeligt smukke, at man til tider må knibe sig i armen over det farvestrålende skue. Kofoeds køkken er topgastronomiens svar på magisk realisme.«

Velbekomme.

Rigtig god sensommer - vi har mange flere gode historier på vej,
Hilsen journalisterne på FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.