Privatøkonomi

Lyngby med ny "transferrekord" - har købt sin egen hovedsponsor

Lyngby Boldklub har i al stilhed overtaget kontrollen med fodboldklubbens hovedsponsor til gengæld for et millionbeløb i nye aktier til storaktionæren Hellerup Finans - der nu vil sælge flere aktier for at få nye penge ind i klubben.

Artiklens øverste billede
Superligafodbold på Brøndby stadion: Brøndby - Lyngby. Brøndbys Christian Nørgaard og Lyngbys Jesper Christjansen. Foto: Jens Dresling

Oprykningen til fodboldens Superliga var i hus. Forude ventede en sæson med en del mere succes, end de fleste nok havde regnet med for Lyngby, da en gruppe af aktionærer - i vid udstrækning fans - sidste sommer købte sig ind i klubben.

Mens månederne siden da altså bød på en helt uventet grad af succes på grønsværen - Lyngby hentede bronzemedaljer og kvalificerede sig til at spille med i Europa League - var der noget mere turbulens i forretningen.

Stærkt forsinkede regnskaber afslørede i januar, at kassen var så godt som tom i både Lyngby og hos storaktionæren Hellerup Finans.

Alligevel kunne HF-koncernen i løbet af 1.  halvår over en række omgange tilføre Lyngby stærkt tiltrængte finansielle forstærkninger. I maj kunne Finans' dog skrive, at den nye aktiekapital kom ind for lånte penge, og HF måtte betale ågerrenter for at holde gang i hjulene i Lyngby.

Alt i mens de nye penge er dryppet ind i form af en række kontante kapitaltilførsler på mellem 1,5 og 3,5 mio. kr. - i alt lige under 14 mio. kr. - er dog også kommet noget helt andet i kassen hos Lyngby, der netop i disse dage arbejder på at få nye aktionærer ind igen.

Den 28. juni i år kunne Lyngby offentliggøre, at ejendomsmæglerportalen Just-Sold - hvor Hellerup Finans også var kendt som kontrollerende storaktionær - var ny hovedsponsor for klubben.

Dagen efter registrerede Hellerup Finans dog endnu en kapitalforhøjelse i Lyngby - denne gang på intet mindre end 13,5 mio. kr. Der var dog ikke tale om hverken gældseftergivelser eller rede penge - men derimod om aktier i hidtil Hellerup Finans-kontrollerede selskaber, deriblandt Just-Sold.

Det viser en række data fra virksomhedsregistret sammenkørt af Finans. Hellerup Finans bekræfter, at det er de virksomheder, der er tale om - og at prisen på 13,5 mio. kr. kun vedrører hovedsponsoren Just-Sold, mens E-Signatur-selskaberne er købt separat for 500.000 kr.

Lyngby har fået ny hovedsponsor i Just-Sold. Foto: Lyngby

Et tjek af tidligere Hellerup Finans-ejede aktiver viser, at Lyngby ud over Just-Sold også har overtaget kontrollen med selskaber med navnet E-Signatur Holding I og II, og lagt dem ind under et nystiftet selskab med navnet Blue Investments.

Samtidig har man oprettet et medieselskab underklubben ved navn Blue Media, der selv nævner netop Just-Sold og Lyngby Boldklub blandt sine mest fremtrædende kunder.

»Just Sold er værdiansat af en uvildig vurderingsmand og samtidig en vurderingsberetning fra selskabets revisor,« skriver formand for både Lyngby og Hellerup Finans Torben Jensen i en mail til Finans.

I det lys er jeg er ikke ud fra de offentligt tilgængelig informationer overbevist om, at der er tale om en værdiansættelse, der helt følger årsregnskabslovens ord om et ekstremt retvisende billede.

Per Hansen, Aktieøkonom, Nordnet

Lyngby betalte altså med aktier for at komme til at kontrollere sin egen hovedsponsor - et selskab, der i sit seneste regnskab præsterede et underskud på 6,4 mio. kr. og dermed havde en egenkapital på -1,3 mio. kr.

Hellerup Finans har dog siden tilført selskabet kapital over to omgange - hvilket også var nødvendigt for driften, ifølge den eksterne revisors erklæring i regnskabet.

Der er dog ikke umiddelbart tilført mere kapital, end hvad der kan stoppe hullet fra sidste års underskud og finansiere et lignende driftsunderskud i år - og noget kan dermed tyde på, at Lyngby har betalt for at overtage et selskab, der igen kan få brug for penge, snarere end en formuende hovedsponsor.

Hellerup Finans har tidligere haft en større aktiepost i den tabsgivende Rovsing-koncern (ej at forveksle med Rovsing A/S, red.), hvor man blandt andet har investeret tungt i at udvikle en digital signatur-løsning under netop navnet E-signatur.

De seneste forhandlinger tager udgangspunkt i en værdi af Lyngby på 10 mio. euro hvilket flere parter har accepteret som en ”fair value” men desværre er det ikke lykkes os at få afsluttet en endelig handel.

Torben Jensen, Bestyrelsesformand i Hellerup Finans A/S og Lyngby Boldklub

Hverken Hellerup Finans eller Lyngby har hidtil offentligt meldt noget ud om manøvren. Men både Lyngbys øvrige aktionærer såvel som eventuelle nye aktionærer bør kigge den 13,5 mio. kr. store overførsel af værdier godt efter i sømmene, lyder det fra en ekspert.

»Man har tidligere set Hellerup Finans opskrive værdien af aktiver for senere at måtte sætte den ned igen. I det lys er jeg er ikke ud fra de offentligt tilgængelige informationer overbevist om, at der er tale om en værdiansættelse, der helt følger årsregnskabslovens ord om et ekstremt retvisende billede,« lyder det fra Nordnets aktieøkonom Per Hansen bl.a. med henvisning til, at værdiansættelsen af Hellerup Finans porteføljeselskaber tidligere har været under skarp beskydning.

Per Hansen, aktieøkonom hos Nordnet. Pressefoto.

Torben Jensen peger dog over for Finans på, at selskaberne nu enten ved kapitaltilførsler, der er sket, eller er undervejs, gerne skulle nå stadier, hvor Lyngby ikke skal understøtte dem økonomisk.

De aktionærer, der for et år siden skød 9,5 mio. kr. i kontanter ind i klubben med de gradvise udvandinger af deres andel gået fra 21 til 11,5 pct. af aktierne. Hellerup Finans oplyser dog, at man siden har købt en række af de aktier - samt andre Lyngby-aktier i omløb - tilbage til de priser, de oprindeligt er blevet solgt til - altså ikke en fast pris.

Lyngby Boldklub blev senest offentligt værdiansat kort før jul, da Hellerup Finans sagde ja til et betinget bud på 45 mio. kr. for klubben - og opfordrede de øvrige aktionærer til at følge trop.

Buddet blev dog aldrig gennemført, og som Hellerup Finans og Lyngby-formand Torben Jensen gentagne gange siden da har understreget over for Finans, har klubben siden da både fået tilført penge og præsteret imponerende på fodboldfronten.

»De seneste forhandlinger tager udgangspunkt i en værdi af Lyngby på 10 mio. euro hvilket flere parter har accepteret som en ”fair value”, men desværre er det ikke lykkes os at få afsluttet en endelig handel,« skrev Torben Jensen f.eks.  til Finans i en email tilbage i midten af juni. Dermed var klubben altså blevet knap 80 mio. kr. værd.

Torben Jensen, formand i Hellerup Finans og Lyngby Boldklub. Foto: Erik Refner

Siden har Torben Jensen dog altså meldt ud, at hele Lyngby ikke længere er til salg, og at man i stedet vil sælge dele fra - heriblandt de mellem 10 og 15 pct., man allerede har solgt til Tom Glæsner Larsen, der også er klubbens finansdirektør.

Det salg er sket til samme kurs, som Hellerup Finans løbende har skudt kapital ind for - 100. Og sammen med de fremtidige salg af aktier og en aktieudvidelse, Hellerup Finans lægger op til, vil det ifølge Torben Jensen holde prisen omkring de nævnte 10 mio. euro.

Det er tankevækkende, at Lyngby efter et år med forgæves salgsforsøg pludselig er blevet til et guldæg.

Per Hansen

Men man bør spørge sig selv hvordan noget, der ikke kunne sælges for 45 mio. kr. i januar, nu er blevet tæt på det dobbelte værd, mener Per Hansen:

»Det er tankevækkende, at Lyngby efter et år med forgæves salgsforsøg pludselig er blevet til et guldæg, selv om forretningen stadig kun har kunne fremvise underskud, selv om man har overpræsteret på banen,« lyder det fra aktieøkonomen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.