Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nationalbanken opfordrer politikere til indgreb på boligmarkedet | Ny aftale om genåbning på plads | Hackerne går i stigende grad efter de store, saftige mål

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. I en ny artikelserie kortlægger Finans udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op. Og så er der i nattens løb indgået en aftale om yderligere genåbning af Danmark. Dette og meget andet i Finans' Briefing Morgen.

Nyheder

Nationalbanken opfordrer politikere til indgreb på boligmarkedet

De kraftige prisstigninger på boligmarkedet gør nu Nationalbanken så nervøs, at bankens øverste ledelse skærper retorikken og opfordrer politikerne til at gribe ind over for udviklingen med nye konkrete tiltag. Nationalbanken ønsker at sætte boligmarkedet fri for nogle af de tiltag, som har været med til at skævvride markedet. Samtidig bør en allerede vedtaget reform af boligskatten snarest indføres. Nationalbankdirektør om det usunde boligmarked: »Boligkriser kan håndteres, hvis der gribes ind«.

Alle artikler i Finans' serie "Det brandvarme boligmarked" samles her.

SERIE: Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. I en ny artikelserie kortlægger Finans udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op.

Hackerne går i stigende grad efter de store, saftige mål

It-kriminelle har fået mere slagkraftige våben og kan nu tage selv store virksomheder som gidsler med afpresning for millioner af dollars. Truslen rammer også danske virksomheder, melder it-eksperter.

Coronapas og mundbind udfases som del af genåbningsaftale. Fra den 21. maj vil natklubber og diskoteker fortsat være lukkede, men alt andet åbnes - til en vis grad - som følge af nattens genåbningsaftale mellem et flertal af Folketingets partier.

Genåbning giver boom i rejselysten. Allerede dagen efter at det blev muligt at rejse til en række populære europæiske feriedestinationer blev antallet af søgninger på flybilletter mangedoblet, viser tal fra rejsesøgemaskinen Momondo.dk.

Flixbus er ramt af endnu et milliontab. Coronakrisen har efterladt et massivt hul i økonomien hos den tyske busgigant Flixbus’ danske datterselskab. Det viser et nyt regnskab.

SuperBrugsen og Kvickly i ny stor satsning. De danske supermarkedskæder SuperBrugsen og Kvickly åbner frem til marts 2022 over 200 nye madafdelinger i et af de største udrulningsprojekter i Coops historie.

Grækenland håber på et turistboom. For græsk økonomi er det essentielt at få gang i turismen igen, da den er afgørende for at landet kan komme tilbage på vækstsporet. I sin seneste prognose venter EU-Kommissionen, at Grækenland efter et tilbageslag på 8,2 pct. i fjor vil få en økonomisk vækst på 4,1 pct. i år og 6,0 pct. næste år.

Hjemmearbejde skal fortsætte til efter sommerferien. Omkring 14. juni - eller når alle danskere over 50 år har fået det første vaccinationsstik - kan 50 pct. af de hjemmearbejdende vende tilbage. Men først efter sommerferien lægger sundhedsmyndigheder op til 100 pct. fremmøde. Det er sundhedsmyndighedernes plan for udfasning af hjemmearbejde.

Discount-regnskab: Aldi går frem i pandemien - og lander året med et minus på 342 mio. Tyskejede Aldi Danmark forbedrede både omsætning og indtjening i 2020. Discountkæden taber dog fortsat millioner på salg til de danske forbrugere.

Dansk fodboldlegende gør comeback i rejsebranchen. Martin Jørgensen åbner rejsebureau og vil sælge rejser med bus og fly i Europa. Tiden er rigtig vurderer han efter en konkurs i juli forrige år.

Det skriver andre

PFA vil ud­skif­te sik­re statsob­liga­tio­ner med “ke­de­li­ge ak­tier. Danmarks største kommercielle pensionsselskab vil have flere aktier i stedet for statsobligationer. For coronakrisen har rykket ved, hvor sikre de er. (Børsen – låst artikel)

Streamingfusion til 263 milliarder skal udfordre Netflix. AT&T har valgt at forene sit underholdningsunivers Warner Bros. med Discoverys egen indholdstjeneste i et forsøg på at konkurrere med streaminggiganterne Netflix og Walt Disney. (Reuters)

PFA-topchef vil have en ny skat på de enorme boliggevinster. Det øger uligheden alt for meget, at danske boligpriser stiger med raketfart, advarer Allan Pollack, pensionskæmpen PFA’s topchef. (Berlingske Business – låst artikel)

Indsigt

»Min erfaring er, at det altid er meget faktuelt, når der kun er mænd i lokalet. Det er to the point. Men når der er kvinder til stede, kommer der flere vinkler. På sin vis er det jo nemt, når vi alle ser tingene på den samme måde, så kan vi hurtigt blive enige. Men vi misser også noget, og det betyder en del, synes jeg, når man sidder og skal investere en masse penge.«

46-årige Lone Kjærgaard har for relativt nyligt takket ja til en stilling som adm. direktør i investeringsselskabet Investering & Tryghed.

Dermed er hun en af de eneste kvinder ikke bare i toppen, men i hele den professionelle danske investeringsverden.

Hun vil gøre op med manglen på kvinder i finansverdenen.

»Lige nu oplever jeg i den finansielle sektor, at der er en åbning for flere kvinder i ledelse,« siger Lone Kjærgaard. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Her er Europas største flyselskaber lige nu. Covid-19 pandemien har i mere end et år lammet store dele af flytrafikken i Europa og resten af verden. Men der er meget stor forskel på, i hvilken udstrækning lukkede grænser og restriktioner har påvirket luftfarten. Nogle lande er hårdere ramt end andre, og det afspejler sig i den aktuelle liste over de største flyselskaber i Europa. Fire russiske flyselskaber er aktuelt blandt de 20 største i Europa.

Turkish Airlines har i øjeblikket det største trafikprogram i Europa. Det tyrkiske flyselskab flyver til flere destinationer end noget andet selskab i Europa. Grafik: Jens Erik Rasmussen. Kilde: OAG.

Dagens profil

»Man kan blive lidt afhængig af denne branche. Tempoet, de hurtige skift i sæsoner og udvikling af kollektioner. Det er ikke konservesdåser. Der kommer hele tiden noget nyt, og man skal være på tæerne. Netop det fascinerer mig.« Sådan siger Charlotte Egelund, der det meste af karrieren har arbejdet i modebranchen. Hun er adm. direktør for og medejer af selskabet Fashion Society, der investerer i mindre tøjmærker og modevirksomheder. Og i morgen fylder hun 50.

Charlotte Egelund har gennem  erhvervskarrieren arbejdet i modebranchen - bortset fra en afstikker til en optikerkæde. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens tal

0,01

Renten på det mest populære lån er igen positiv. Så skete det: Renten på F5-lån er ikke længere negativ på en auktion. Det er første gang i to år.

Børs

It-ak­tier havde det svært i ne­ga­tivt mar­ked. Det teknologidominerede Nasdaq-indeks lukkede i aftes med et fald på 0,4 pct. efter at have været nede med 1,2 pct. tidligere på dagen. Giganterne Apple og Microsoft faldt med henholdsvis 0,9 og 1,2 pct. Ifølge iagttagere bekræftede friske tal for de amerikanske forbrugerpriser en fremherskende opfattelse af, at inflationen kan være ved at løbe løbsk. Her er den seneste børsberetning. (Reuters/Ritzau)

Debat

Lad ikke psykopat-lederen æde dig op. »Du udholder jo psykopaten af en grund, o.k.? Fordi der holder en firmabil nede på p-pladsen, som du elsker, eller fordi du er vild med sommerhuset i Tisvilde, der er ”psykopatbetalt”, eller du simpelthen er typen, der har svært ved at træffe en beslutning om at komme videre i livet. Måske. Måske er den ikke længere.«

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver skriver dagens klumme om psykopatchefer.

Det sker i dag

  • Erhverv: Brdr. Hartmann, Columbus IT Partner, Copenhagen Capital S, Københavns Lufthavne, Parken Sport & Entertainment, DLH og Wal-Mart leverer regnskab for første kvartal, mens Danatax leverer regnskab for tredje kvartal. Sonova og Vodafone kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: Danish Data Center Industri holder konferencen Data Center Summit Denmark, hvor bygning og drift af datacentre er i fokus, og hvordan de drives på en klimaneutral måde.
  • Politik: Erhvervsminister Simon Kollerup er kaldt i åbent samråd om sagsbehandlingstider i forhold til kompensationsordningerne.

PS...

Stort økonomisk topmøde er aflyst. World Economic Forum har aflyst det økonomiske topmøde, som skulle have fundet sted i Singapore i august. Det årlige topmøde plejer ellers at blive holdt i Davos.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.