Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

DI: Uden skattelettelser taber danske virksomheder kapløbet efter corona | Sommerferien kan byde på aktiekorrektioner | Brødrepar har tjent over 100 mio. kr. på håndsorterede gulerødder

GODMORGEN

Danmark er i EM-kvartfinalen og skal møde Tjekkiet lørdag i kampen om en semifinaleplads. Men nu er det mandag, en ny uge er begyndt, og Finans er her klar med en morgenbriefing til dig.

Nyheder

DI: Uden skattelettelser taber danske virksomheder kapløbet efter corona

Selskabsskattelettelser og nye fradragsmuligheder skal på regeringens reformdagsorden, for den internationale konkurrence har aldrig været hårdere end nu, lyder det fra Dansk Industri. Erhvervsministeren er villig til at se på forskning og udvikling og varsler strukturelle reformer: »Det er ikke noget med at sidde og fedte med små puljer«.

Erhvervspolitikken skal ikke længere kun være løsninger på her-og-nu-problmer. Nu bebuder erhvervsminister Simon Kollerup større reformer i erhvervslivet. Foto:Stine Bidstrup

Erhvervspolitikken skal ikke længere kun være løsninger på her-og-nu-problmer. Nu bebuder erhvervsminister Simon Kollerup større reformer i erhvervslivet. Foto: Stine Bidstrup

Sommerferien kan byde på aktiekorrektioner

Gennem de seneste mange måneder er alle tendenser til aktiekorrektioner på 5 pct. eller mere blevet til ingenting, fordi der er så mange købere, der ønsker at komme ind på markedet. Men det kan ændre sig, mener flere investorer, som ser en risiko for kursfald på 5-10 pct. til sommer, når markedsdeltagerne tager på sommerferie.

Storbank skifter leverandør og booster pensionsselskabs kundegrundlag med 50 pct. Godt 70.000 Spar Nord-kunder med et pensionsprodukt foretager nu et opsigtsvækkende skifte fra PFA Pensions til AP Pensions pensionsselskab for banker.

Brødrepar har tjent over 100 mio. kr. på håndsorterede gulerødder. I 35 år har brødrene Knud og Mogens Dahl Andersen solgt tonvis af gulerødder fra Gl. Estrup Gartneri på Djursland.

Johnson & Johnson indgår milliardforlig i skandalesag. Selvom medicinalgiganten Johnson & Johnson er gået med til at betale 1,4 mia. kr. til staten New York for sin rolle i opioidkrisen, betyder det ikke, at man erkender skyld.

Fitnessmilliardær tjener mindre end sidste år. Selvom overskuddet er mere end 300 mio. kr. lavere end sidste år, er Fitness World-stifter Henrik Rossing ganske tilfreds med det seneste resultat hos sit holdingselskab, Bensimon Rossing.

Det skriver andre

Globale børsnoteringer slår alle rekorder i første halvår. I alt har virksomheder rejst 350 mia. dollars (2.180 mia. kr.) på børsnoteringer siden januar i år ifølge en opgørelse fra Bloomberg. Det er 68 mia. dollars (423 mio. kr.) mere end andet halvår 2020, der var den gamle rekord. Mens det sidste år primært var techvirksomheder, der bragede ind på børserne, har 2021 budt på flere store børsnoteringer af selskaber inden for vedvarende energi og online handel. (Bloomberg - låst artikel)

Volkswagen sætter udløbsdato på benzin- og dieselbiler. Således meddeler et bestyrelsesmedlem fra den tyske bilgigant, at den stopper salget af biler med forbrændingsmotorer i 2035 i Europa. Derfefter vil Volkswagen udelukkende sælge elbiler. I USA og Kina vil salget af benzin- og dieselbiler dog fortsætte nogle år længere. (Reuters)

Til november kan det være slut med anbefalinger om hjemmearbejde og afstand. Sådan lyder vurderingen fra den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell i et stort interview. Han ser yderst positivt på smitteudviklingen lige nu, men påpeger samtidig, at det hele kan vende, hvis der kommer en virusvariant, som vaccinerne ikke kan stoppe. (DN - låst artikel)

Flypassager bragte smitsom Delta-variant til Danmark. Det meddelte Statens Serum Institut i løbet af weekenden. Passageren ankom med fly fra Portugal allerede mandag i sidste uge. Siden har man konstateret, at passageren var smittet med virusvarianten Delta Plus, der er en mere smitsom variant af den mere udbredte Delta-variant. Smitteopsporingen er i fuld gang, oplyser Seruminsituttet. (Jyllands-Posten).

Præsident deler gratis bitcoins ud til befolkningen. I El Salvador er præsident Nayib Bukele så stor tilhænger af kryptovaluta, at han nu vil uddele gratis bitcoins for 30 dollars (187 kr.) til borgere, der downloader landets nye kryptovaluta-app. Det er en del af præsidentens kamp for, at El Salvador som det første land i verden skal legalisere kryptovaluta som betalingsform, når man f.eks. handler i butikker eller betaler skat. (Fortune)

Danske topchefer sprudler af optimisme. Ordreindgangen er den højeste i 15 år blandt 376 virksomheder, der har deltaget i en ny konjunkturmåling foretaget af Børsens. Dertil kommer, at overskuddet ikke har været større siden 2006, og hver anden topchef forventer, at de skal ansætte nye medarbejdere de næste seks måneder. Topcheferne forventer en vækst i 2021 på ca. 3,4 pct., hvilket er den højeste vækst siden starten af 2018. (Børsen)

Gik du glip af...

Stadil-familiens Thornico-koncern sagsøgt for over 100 mio. kr. efter ballade i konkursbo. To af Stadil-familiens selskaber bliver nu trukket i retten af kurator, som mener, at kreditorerne har krav på koncernens skattebesparelse og betalinger til et datterselskab.

  • Reaktionen: Thor Stadil, formand i Thornico, er uenig i kravene og forventer at vinde begge sager: »Vi betragter ikke kravene som en risiko for os. De er desuden af en sådan størrelsesorden, at de er uden betydning for vores koncern. Vi tager det helt koldt og roligt og har overladt det til vores advokater,« siger han.
  • En anden vinkel I: Stadil-familien har i landsretten tabt et internt opgør om en aftale om aktiesalg for millioner af kroner, som familieoverhovedet, Thor Stadil, undlod at betale, op til at milliardkoncernens rederi gik konkurs. Nu bliver Thornico tvunget til at betale.
  • En anden vinkel II: Op til Stadil-familiens rederikonkurs, der har kostet mange hundrede millioner kroner, forsøgte en medinvestor at få Erhvervsstyrelsen til at gribe ind. Tidligere kompagnon ville trække 12 regnskaber tilbage.
Thor Stadil tager det helt koldt og roligt, at kreditorer i familiens konkursramte shippingselskaber har rejst erstatningskrav mod familiekoncernen. Foto: Casper Dalhoff

Thor Stadil tager det helt koldt og roligt, at kreditorer i familiens konkursramte shippingselskaber har rejst erstatningskrav mod familiekoncernen. Foto: Casper Dalhoff.

Indsigt

»Et godt råd til nye iværksættere er nok at passe bedre på sig selv, end jeg gjorde«. 1. april 1907 grundlagde Svend Hulthin Rasmussen en virksomhed i Brovst og kaldte den Fremtiden. Det storladne navn passede godt, mente han, til de drømme han havde om at skabe noget vedvarende, en arv til kommende generationer. Han fik ret. Hulthin Rasmussen blev et navn, det var svært at komme uden om i den nordjyske by og i for sig stadig er det. Kasper Hulthin fortæller historien med en vis stolthed. Svend Hulthin Rasmussen var hans oldefar, og er med tiden blevet både en inspiration og en art forklaring på, hvem han selv er blevet til mere end 110 år senere.

Kasper Hulthin har solgt sit firma Peakon for et milliardbeløb. Foto: Stine Bidstrup

Kasper Hulthin har solgt sit firma Peakon for et milliardbeløb. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Forventningerne til ejendomme falder: På ét område gør det rigtig ondt. Investorerne forventer, at afkastet vil falde frem mod 2025, viser en ny statistik fra interesseorganisationen EjendomDanmark.

Mens priserne på ejerboliger brager op i Aarhus og København er begejstringen mere moderat blandt landets professionelle ejendomsinvestorer. Foto: Screendump fra Datawrapper

Dagens profil

Svend Aage Linde fra Eurofins: »Jeg når nok de 37 timer i løbet af onsdagen«. Det lå ikke i kortene, at Svend Aage Linde skulle blive en frontfigur i en international topvirksomhed, da han voksede op på en gård i landsbyen Ansager tæt ved Grindsted. Han var en del af en søskendeflok på ni og betegner sig selv som en mønsterbryder i familien, da han efter gymnasiet valgte at læse til farmaceut og senere til kemiker. På onsdag fylder han 70 år og kan se tilbage på en usædvanlig karriere, som på ingen måde er slut.

I de seneste 20 år har Svend Aage Linde været adm. direktør i den nordiske del af den globale laboratorievirksomhed Eurofins. Her er han fotograferet i selskabets laboratorie ved Vejen. Foto: Brian Karmark

I de seneste 20 år har Svend Aage Linde været adm. direktør i den nordiske del af den globale laboratorievirksomhed Eurofins. Her er han fotograferet i selskabets laboratorie ved Vejen. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

62,2

Så mange millioner kroner var overskuddet på i erhvervsmanden Lars Kolinds holdingselskab i 2020. Skuden er dermed vendt for Lars Kolind, der de seneste år har lidt store tab i selskabet.

Debat

Value er blevet den nye momentumfaktor i aktiemarkedet. De såkaldte valueselskaber er blevet de nye momentumaktier – på tværs af de forskellige sektorer. Dynamikkerne har ændret sig over det seneste halve år, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Skolernes sommerferie er begyndt, og det samme er "agurkesæsonen". Det betyder dog ikke en helt tom kalender. Matas holder generalforsamling og Retten i Glostrup fortsætter med at behandle den omfattende sag om udbytteskat. Derudover lempes der yderligere på nogle af coronarestriktionerne i slutningen af ugen. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Mæhles maraton. Den danske venstreback Joachim Mæhle nøjes ikke med at score topkarakter hos kommentatorer, eksperter og fans. Ifølge UEFA’s officielle statistik er han kun 700 meter fra at have tilbagelagt et maratonløb i Danmarks første fire kampe. Det svarer til, at han løber 115 meter hvert eneste minut. Dermed er han den danske spiller, der har løbet mest under EM. Foreløbig er han kun overgået af otte andre spillere under slutrunden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.