Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Wolt vil levere cirka alt til danskerne på 30 minutter | »Aktier er stadig et røverkøb« | Twitter-topchef er vild med krypto

GODMORGEN

Velkommen til en ny sommeruge på FINANS, som vi starter med et hurtigt nyhedsoverblik. God læselyst.

Nyheder

Wolt vil levere cirka alt til danskerne på 30 minutter – og kaster dermed udbringningsmarkedet ind i ny epoke

Takeaway-mad er ikke nok for Wolt, der har planer om at cementere sig med hurtiglevering på alt fra dagligvarer til bøger og blomster. Dermed sender udbringningstjenesten Danmark mod en fremtid som kampplads om hastighed. Udbringningsmarkedet er i det hele taget i kraftig vækst, og det lokker håbefulde iværksættere og internationale koncerner til fadet.

Beløbet, der strømmer gennem Wolts madudbrinings-platform i Danmark årligt, er fordoblet fra 2019 til 2020. Søren Meier Svendsen, direktør i Wolt Danmark, tror på endnu en fordobling i år. Foto: Stine Bidstrup

»Aktier er stadig et røverkøb«. Aktiemarkedet har sat rekorder på stribe i 2021. Alligevel mener flere store danske investorer, at priserne er forholdsvis lave. Aktiefesten fortsætter året ud, selv om delta-varianten truer med at blive en ubuden gæst, lyder meldingen.

Nu rykker flexboligerne. Sommerhusprisernes himmelflugt er formentlig hovedårsagen til, at salget af flexboliger er fordoblet på to år.

Twitter-topchef er vild med krypto: »Bitcoin vil blive en stor del af Twitters fremtid«. Bitcoin bliver internettets primære valuta, og det vil blive udnyttet fuldt ud hos både Twitter og Square, siger Jack Dorsey, der er topchef for begge selskaberne.

Dansk solbrillevirksomhed taber penge for tredje år i træk. Selskabet bag solbrillevirksomheden Christopher Cloos led et sviende underskud på 8,6 mio. kr. i 2020.

Tyskland overvejer restriktioner for ikke-vaccinerede. Hvis smitten med covid-19 stiger i Tyskland i løbet af de næste måneder, overvejer myndighederne at indføre restriktioner for personer, som ikke er vaccinerede.

Det skriver andre

Hen­rik Fi­sker har al­drig væ­ret ri­ge­re. Den dan­ske el­bil­pro­du­cent Hen­rik Fi­sker har al­drig væ­ret ri­ge­re – sto­re in­ve­sto­rer bi­dra­ger til en mar­keds­vær­di på ca. 6 mia. dol­lar for Fi­sker Inc., der har ny en el­bil pa­rat sidst i 2022. (Børsen - låst artikel)

Havneforeninger melder om flere års ventetid på bådpladser. Bådpladser i de danske lystbådehavne er enormt eftertragtede. Faktisk så meget, at man flere steder melder om flere års ventetid. (JP Aarhus)

Flere bøder og risiko for fejl truer borgernes retssikkerhed. En kraftig forenkling og automatisering af bødesystemet i Danmark har medført, at antallet af bøder for bl.a. færdselsforseelser på et årti er steget med 64 pct. I samme periode er antallet af udeblivelsesdomme i bødesager steget med 257 pct., mens markant færre borgere medvirker i retssager om bøder, de er uenige i. (JP)

Unge smider over 50.000 kr. for én aften på Skagen-diskotek. Diskotek Hyttefadet ligger i den såkaldte ”Champagneghetto” i Skagen. Her koster et bord 25.000 kr. i uge 29, der bliver kaldt ”Hellerup-ugen” i Skagen, og det er ikke unormalt, at der bliver brugt det dobbelte på alkohol. (B.T)

Gik du glip af...

Trods coronaår: Milliarderne strømmer ind i magtfulde fonde. Trods coronakrisen er både indtjeningen og uddelingerne i landets største fonde steget, viser en opgørelse. Forventningen er, at de gode takter fortsætter.

  • Tallene: Finans’ opgørelse viser, at landets 20 største fonde i 2020 havde et samlet overskud på 36 mia. kr. - en fremgang på 7 pct. i forhold til året før. Den samlede egenkapital er steget 7 pct. til 615 mia. kr. Det er bl.a. stigninger i Novo Nordisk Fonden og Coloplast-aktionæren Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, der trækker den samlede formue i vejret.
  • Forbeholdet: Selvom indtjeningen i fondene er steget generelt, har de dog også mærket coronakrisen, der bl.a. har gjort det svært at igangsætte fysiske aktiviteter.
  • En anden vinkel: Flere af landets største fonde holder fortsat formandens honorar hemmeligt. Det er i strid med anbefalingerne på området, og flere af branchens frontfigurer opfordrer fondene til at følge et stigende ønske om åbenhed.

»Mange af de erhvervsdrivende fonde, som står bag nogle af de store virksomheder, har oplevet gode tider det seneste år,« siger Mads Lebech, direktør i en af landets største fonde, A.P. Møller Fonden. De 20 største fondes indtjening steg sidste år 7 pct. til 37 mia. kr. Foto: Toke Hage/Polfoto.

Finans fakta

Danskerne har fået dobbelt så hurtigt mobilnet på et år. Det skal nok være muligt at finde en skov eller en strandkant, hvor der ikke er god mobildækning i Danmark. Men teleselskaberne kan ikke beskyldes for at have sovet i timen. Data flyder dobbelt så hurtigt fra mobilmasterne til danskernes telefoner nu som for et år siden, viser en ny hastighedsmåling.

Der har været gang i opgraderingen af danske mobilmaster, så danskerne kunne få 5G. Det har sat voldsomt mere fut i hastighederne. Grafik: Finans. Kilde: Ookla

Privatøkonomi

Barsel kan koste millioner: Sådan ruster du dig økonomisk. Gode råd er dyre - men det er barsel også. Privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen fra Nykredit har samlet sine bedste råd til at holde sig økonomisk oven vande efter familieforøgelsen.

Dagens profil

Lise Bering havde meget at se til: »Men jeg kommer til at få mere travlt«. Boxer har fået ny chef ved roret, og Lise Bering har fået meget mere travlt. Fra at have været kommerciel direktør i Norlys Digital skal hun nu også oveni have ledende ansvar for kundeoperationen hos Boxer: »Man skal have kompetente og ambitiøse medarbejdere og kollegaer, for man kan ikke lykkes alene«.

Lise Bering har fået mere at lave, efter at hun har fået ansvar for tv-distributøren Boxer. Foto: Joachim Ladefoged

Debat

Grønt er det nye sort. Det er sjældent, at de store centralbanker overrasker markederne. Men det skete ikke desto mindre i forrige uge, da ECB ret pludseligt annoncerede, at banken var klar til at præsentere sin nye pengepolitiske strategi. Inflationsmålsætningen præciseres og klimaforandringerne får en prominent rolle i udformningen af pengepolitikken, skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Der sker ikke umiddelbart noget mandag, der burde få erhvervslæserne til at spærre øjnene op, men fra udlandet byder ugen på regnskaber fra bl.a. Deutsche Bank, Facebook, Nokia, Astrazeneca, Anheuser-Busch, Amazon og Alphabet. Først torsdag får regnskabssæsonen dansk islæt, når DSV fremviser på halvårstal.

PS...

Søskendepar tjener halv mio. kr. om året på hjemmelavet slik. Det er ikke udseendet, der sælger - det er smagen. Et amerikansk søskendepar har på bare ét år tjent et sekscifret beløb på hjemmelavet chilislik, og de regner med at fortsætte i den stil.

Det er en fusion af det søde og det stærke, som har gjort det mexicansk-amerikanske slik chilitos til en stor succes. Foto: Screenshot: Enchilositos

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.