Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Radikale åbner for at diskutere benhårdt krav om balance i de offentlige finanser | Aktiefest sparker antallet af danske dollarmillionærer i vejret | Nu giver forældrekøb underskud i storbyerne

GODMORGEN

Finans kan i denne morgenbriefing fortælle, at antallet af danske dollarmillionærer er fløjet i vejret, og regeringen er under pres for at droppe kravet om balance i de offentlige finanser.

Nyheder

Radikale åbner for at diskutere benhårdt krav om balance i de offentlige finanser

Radikale Venstre åbner for at slække på krav om balance mellem de offentlige udgifter og indtægter i 2030. Regeringen er under pres fra både erhvervslivet, økonomer og borgerlige for at slække på de økonomiske tøjler. Men det går aldrig godt at give politikerne flere penge, advarer V og K.

Dansk Industri og Cepos vil blive rigtig kede af det, hvis de ser, hvad der sker med de offentlige udgifter, hvis politikerne får flere penge mellem hænderne, lyder advarslen fra finansordfører Rasmus Jarlov (K). Foto: Olivia Loftlund

Aktiefest sparker antallet af danske dollarmillionærer i vejret

Antallet af danskere med en investerbar formue på over 6,3 mio kr. er ifølge en international rigmandsrapport steget pænt i 2020. Centralbankernes milliardopkøb kan dog være på vej væk. Det har skabt uro. Er der et nyt aktierally eller en stigende risiko for kursdyk? Investorerne er uenige.

Festen er slut: Nu giver forældrekøb underskud i storbyerne. Kravet til likviditet ved forældrekøb i København er det højeste siden 2008. Nye forældrekøbere i specielt København og Aarhus står til at få et månedligt underskud.

Bidens regering beordrer kommercielle flyselskaber til at deltage i evakueringer. Den amerikanske præsident Joe Bidens administration har søndag beordret kommercielle amerikanske flyselskaber til at hjælpe til med evakueringer fra Afghanistan.

Svindelmistænkt bilforhandler har solgt og leaset klonede biler til kunder. Flere klonbiler er igennem tiden gået igennem den tidligere bilforhandler Kenneth Falkes forretninger. Selv skriver han i sin bog, at han ikke vidste noget om de stjålne køretøjer.

Boconcept runder nettoomsætning i milliardstørrelsen - igen. Den danske møbelkoncern Boconcept har vendt coronakrisen til en økonomisk sucesshistorie.

Det skriver andre

Bla­ck­ro­ck ef­ter mystisk fald i ren­ter­ne: Mar­ke­det aner ikke, hvor vi er på vej hen. Over sommeren er renterne faldet midt i en historisk stærk genopretning. Total afkobling mellem renter og vækst, mener Blackrock. Nationalbanken tror, en naturlig tyngdekraft er på spil. Det skriver Børsen.

Amerikanske banker holder igen med bankoverførsler til Afghanistan. Amerikanske banker venter på klarhed over sanktioner mod Afghanistan, efter Taliban kontrollerer landet. To af USA’s store såkaldte money-transfer services har suspenderet betalinger til landet, og situationen kan forværre Afghanistans finansielle krise. (The Wall Street Journal)

Tidligere Nets-chef går efter millioner i Østre Landsret. En strid om salg af medarbejderaktier i forbindelse med fyringen af Ralitsa Møller skal nu afgøres i Østre Landsret. Byretten afviste i 2019 et millionkrav rejst af Møller, men sagen er anket, og parterne mødes atter i juridisk strid onsdag. (Børsen)

Journalister anholdt under demonstration i Moskva. Mindst otte journalister er blevet anholdt af politiet under en demonstration i Moskva. Demonstrationen fandt sted foran den russiske efterretningstjeneste FSB’s hovedkvarter og var rettet mod de russiske myndigheder og deres pres på uafhængige medier. (DW)

Merkel forsikrer Ukraine i omstridt gas-konflikt. Under et besøg hos den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har den tyske forbundskansler Angela Merkel sagt, at den store, omdiskuterede Nord Stream 2-gasledning i fremtiden ikke bliver brugt som »geopolitisk våben.« Gasledningen skal løbe fra Rusland til Tyskland og stå for 20-25 pct. af tyskernes energiforbrug. (Reuters)

Bitcoin stiger igen. Værdien på kryptovalutaen bitcoin er endnu engang på vej frem. Midt i april stod bitcoin til en værdi på 65.000 dollar, svarende til 413.000 kr. Siden er det gået nedad og op igen, og søndag formiddag blev bitcoin handlet til en værdi på næsten 50.000 dollar, svarende til ca. 318.000 kr. (cnbc.com)

Gik du glip af...

Blandt Danmarks rigeste: Nyt selskab blotlægger svimlende milliardformue hos danske Unity-stiftere. David Helgason og Joachim Ante, to af stifterne af techselskabet Unity Technologies, har en samlet formue på 27 mia. kr., viser et nyt regnskab. Det gør makkerparret til Danmarks femterigeste.

  • Tallene: 2020-regnskabet fra et nyt holdingselskab viser, at Helgason og Ante sidste år havde et overskud på astronomiske 23,8 mia. kr. Det er 5,4 mia. kr. mere end A.P. Møller-Mærsk tjente i 2020, og den samlede formue i det nystiftede, fælles selskab OTEE 2020 ApS er opgjort til 27,4 mia. kr.
  • Perspektivet: Det er ikke kun stifterne, som scorer fortjenesten, når det ene efter det andet techselskab i disse år bliver solgt til udlandet for beløb i milliardklassen. Succesen kommer også den danske iværksætterscene til gode i form af store geninvesteringer i nye startups og en kvalificeret rådgivning fra den voksende skare af profiler med erfaring i at skalere forretninger op.
David Helgason stiftede sammen med Joachim Ante og Nicholas Francis Unity Technologies i 2003. Et 2020-regnskab fra et nyt, fælles selskab afslører, at Helgason og Ante i dag tilsammen er gode for 27 mia. kr., den femtestørste private formue i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard.

David Helgason stiftede sammen med Joachim Ante og Nicholas Francis Unity Technologies i 2003. Et 2020-regnskab fra et nyt, fælles selskab afslører, at Helgason og Ante i dag tilsammen er gode for 27 mia. kr., den femtestørste private formue i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard.

Indsigt

Elon Musks nye plan: Tesla-robotter skal klare din indkøbstur. Elon Musk har gjort og sagt så mange vilde ting gennem tiden, at det er svært at blive overrasket. Men torsdag aften tog han alligevel det meste af verden på sengen, da han angiveligt kunne præsentere et nyt Tesla-produkt: Tesla Bot. Tesla er nemlig blevet så gode til kunstig intelligens, at det giver mening at bygge en menneskelignende robot også, sagde Elon Musk og præsenterede så noget, der dog kun lignede en robot, men som med tiden blandt andet skal kunne klare din indkøbstur.

Foto: PR

»Tesla Bot vil blive til virkelighed,« forklarede Elon Musk, efter at han måtte indrømme, at den dansende robot under præsentationen var af kød og blod. PR-foto.

Dagens profil

Investor Nicolaj Højer Nielsen tog posten som topchef: »Jeg ser ikke mig selv som direktør«. Selvom Nicolaj Højer Nielsen helst vil bruge tid på at være aktiv investor i iværksættervirksomheder, endte han alligevel med at sige ja til at være topchef for børsnoterede Penneo. Men kun for en stund. »Jeg ville aldrig sige ja til at være direktør i en anden virksomhed, men jeg sagde ja, fordi det var en speciel situation for en virksomhed, jeg føler meget for.«

Dagens tal

1,5

...milliarder kroner. I juli er butikkernes samlede restancer til udlejere trods genåbningen steget 100 mio. kr., så den samlede gæld nu er på 1,5 mia. kr. Det viser en ny opgørelse fra erhvervsorganisationen EjendomDanmark. Mere positivt er det dog, at butikkernes omsætning i 2. kvartal steg 6,2 pct. sammenlignet med 1. kvartal. Forude venter imidlertid et efterår med frygt for, at coronasmitten griber om sig i takt med, at vejret skifter fra sol til regn, blæst og kulde.

Debat

Aktier går fri af tragisk udvikling i Afghanistan. Som investor er det ikke umiddelbart situationen i Afghanistan, der bekymrer. Der er til gengæld rigeligt af andre risikofaktorer at holde øje med, skriver Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Det sker denne uge

Regnskabssæsonen er ved at ramme sit efterår, men de sidste store danske firmaer spytter stadig halvårsregnskaber ud - blandt andet følger Royal Unibrew trop efter Carlsberg, der i sidste uge fremlagde deres, mens Arla og TV2 også er klar med nye tal. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

3D-printede huse vinder frem: Dit næste hus er måske 3D-printet. I hvert fald er der usædvanlig stor efterspørgsel på en række nye 3-D-printede huse i Californien, som Palari Homes og Mighty Buildings står bag. De seneste to måneder er 82 huse blevet revet væk, og ventelisten er lang. Til gengæld kan husene med 3D-teknik printes på bare 24 timer, så ventetiden er - alt andet lige - knap så lang som ved et traditionelt hus. Den danske stjernearkitekt tror også på en fremtid med flere 3D-printede huse og har gennem sit virksomhed BIG investeret i det amerikanske startup Icon, der har en ambition om at udvide fremstillingen af 3D-printede huse. (Economist)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.