Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Virksomheder rykker i rekordfart i klimakampen | Britt Meelby Jensen skal genrejse tilliden til Ambu | Københavns Lufthavn tjener igen penge

GODMORGEN

Velkommen til dette nyhedsbrev fra FINANS. Her kan du bl.a. læse om Københavns Lufthavn, der igen tjener penge oven på de hårde coronaår, ligesom du kan møde Niels Holme Larsen, der står bag selskabet Nihola, der producerer de populære ladcykler.

Men vi begynder i Egypten.

Nyheder

Sceneskift i klimakampen: Virksomheder rykker i rekordfart

Rekordmange danske virksomheder deltager i de kommende dage i klimatopmødet i Egypten for at vise politikerne, at løsningerne er klar. For klimakampen danner i øjeblikket ramme om et sceneskift, hvor store danske og internationale virksomheder udviser langt mere grøn handlekraft end politikerne, skriver FINANS’ journalist Jakob Martini, der er på plads ved COP27-topmødet i Egypten.

Den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, har som vært for klimatopmødet gjort det til en vision at få fokus på at implementere konkrete løsninger i stedet for langsigtede målsætninger. Foto: Joseph Eid/AFP

Britt Meelby Jensen skal have bugt med kurskrisen og mistilliden i Ambu

Tilliden til Ambu er efter syv nedjusteringer på få år forsvundet. Britt Meelby Jensen, der indtog posten som topchef i maj, er derfor på en stor opgave. For efter i flere år at have været en darling blandt investorerne, med store kursstigninger til følge, er Ambu blevet et selskab i en historisk stor krise.

Københavns Lufthavn tjener igen penge: Men to typer passagerer mangler. Der er igen mange passagerer i terminalerne i Københavns Lufthavn, som igen tjener penge efter to års nedtur. Men travlheden er mindre end før coronakrisen, og kun 80 pct. af de rejsende er tilbage.

Universal Robots har modvind på alle markeder. Universal Robots kom ud af tredje kvartal med en tilbagegang på fem procent ifølge regnskabet fra moderselskabet, den børsnoterede amerikanske koncern Teradyne. Men set fra det danske bogholderi og målt i faste valutaer var omsætningen faktisk steget med tre procent i forhold til året før, forklarer direktøren. Ser man samlet på årets første tre kvartaler er væksten faktisk på 17 pct. i forhold til året før. Hos Universal Robots har man dog været vant til væsentlig højere vækst.

Iværksætter taber millioner på populær fartalarm. Den nordjyske iværksætter Freddy Sørensen har tjent millioner - og atter millioner. Aldrig nogensinde har hans virksomhed Saphe, der står bag den populære trafikalarm af samme navn, tabt penge. Men det er der lavet om på nu.

Inflationen gør ondt på Coloplast. Det danske medicoselskab Coloplast kæmper en hård kamp mod inflationen verden over, og derfor bliver det kommende år næppe heller det vækst- og indtjeningseventyr, som mange investorer måske ellers havde sat næsen op efter, lyder det fra Kristian Villumsen, adm. direktør i Coloplast.

Coloplast forventer at levere en vækst i omsætningen på 7-8 pct. det kommende år, men derimod ”kun” en overskudsgrad på 28-30 pct. Illustration: Anders Thykier.

ISS vil belønne aktionærerne Servicekoncernen ISS vil vokse og kapre markedsandele fra konkurrenterne. Indtjeningen skal også i vejret, og ISS lover, at aktionærerne næste år igen vil få udbytte, lyder det fra koncernchef Jacob Aarup-Andersen.

Dette skal du holde øje med i din forskudsopgørelse. Skattestyrelsen har nu sat dato på, hvornår den åbner for forskudsopgørelsen for mere end 5 mio. danskere.

Det skriver andre

Danmark udbetaler stadig udbytte­mil­li­oner til de forkerte. Syv år efter udbytteskandalen udbetaler Skattestyrelsen stadig millioner af kroner til personer og selskaber, der ikke har krav på pengene. (Børsen - låst artikel)

Analyse

Vindkraft er udråbt til at levere en stor del af fremtidens grønne strøm. Men antallet af ordrer på nye vindmøller er nærmest i frit fald. Det kan hurtigt blive kritisk, da producenterne taber penge, skriver Søren Linding, virksomhedsredaktør på FINANS, i denne analyse.

Søren Linding er virksomhedsredaktør på FINANS.

Årets ejerleder

54-årige Niels Holme Larsen er netop hædret med titlen som ”Årets Ejerleder 2022” på Sjælland. Hvert år sender han omkring 2.000 ladcykler af sted til børnefamilier rundt om i verdens storbyer.

Oprindelig begyndte han i et lille værksted i København. Niels Holme Larsen havde som hobby at reparere motorcykler og fik så ideen til at lave en trehjulet ladcykel.

»Jeg har bare kastet mig ud i at drive virksomhed og kom med min baggrund som maskiningeniør. Som udgangspunkt tror jeg det bedste om mennesker. Det har givet mig øretæver, da nogle har misbrugt den tillid, som jeg har vist. Det har kostet mig dyrt undervejs. Det positive er, at hvis jeg ikke havde en egenskab med tillid til andre, var vi ikke nået hertil, hvor vi er,« vurderer han.

Niels Holme Larsen producerede i 1998 den første ladcykel og driver fortsat selskabet Nihola med salg til forhandlere rundt om i verden. Foto: Sofia Busk.

Finans fakta

Antallet af danske landmænd, som går konkurs, er faldet til det laveste niveau siden 2011.

Det viser Finans’ beregninger på basis af nye konkurstal fra Danmarks Statistik. Opgørelserne fra Danmarks Statistik viser, at blot tre virksomheder gik konkurs i oktober.

Dagens profil

Nu er det hende, som dufter af te.

Stine Louise Alwén husker tydeligt, hvordan faderen efter en lang arbejdsdag kom hjem duftende af te. I en årrække stod han i spidsen for familievirksomheden A.C. Perch’s Thehandels Eftf. ApS.

Selv om Stine Louise Alwén voksede op med duften af te og forældre og bedsteforældre, der på forskellig vis tog del i virksomheden, havde hun som barn ingen drøm om at blive en del af forretningen.

»Mine forældre pressede mig ikke til at gå ind i firmaet. I stedet var de optagede af, at jeg skulle agere efter, at lysten skulle drive værket,« som hun udtrykker det. Læs hele portrættet her.

Stine Louise Alwén driver sammen med sin storebror familievirksomheden A.C. Perch’s Thehandel, der forleden åbnede en butik i Odense. Foto: Brian Karmark

Dagens tal

3.800

Kæmpe kursklø til tech-aktierne. Til sammen har Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook) og Microsoft fået barberet 3.800 mia. dollars af værdien i 2022. Det svarer til ca. 28.925 mia. kr. Og mere er måske i vente.

Debat

Du skal skrive, som Holger Rune spiller tennis. »Landets største erhvervsorganisationer med store muskler og store budgetter skriver jævnligt sådan, at man må undres. I weekenden appellerede to af dem til reformpolitik og samarbejde hen over midten. Ordene var oplagte og saftspændte som en trærod på bunden af en mose. At skrive uoplagt, uambitiøst, uoriginalt, klichéfyldt og uden sproglig råstyrke er som at servere spejlæg for sine gæster Mortens aften, for and var der ikke tid og talent til at få på bordet.« Læs hele kommentaren her.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet.

Det sker i dag

  • Erhverv: Boozt, Pandora, FLSmidth, Royal Unibrew, Porsche, Bayer AG, Deutsche Post, DuPont de Nemours og Securitas kommer med regnskab for tredje kvartal, mens ChemoMetec og Nintendo kommer med regnskab for første kvartal, og Walt Disney kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: SAS kommer med trafiktal for oktober 2022.
  • Erhverv: PwC, Nykredit, ErhvervsBank, Dansk Erhverv og Finans har arrangeret Årets Ejerleder i Hovedstaden, hvor de vil hylde de ejerledere, som har skabt en ekstraordinær succeshistorie.
  • Statistik: Danmarks Statistik udgiver jordbrugets investeringer i 2021.
  • Statistik fra udland: Eurozonen kommer med detailsalg for september.

PS...

Der er penge i tennis. Mange penge. Især, hvis man hedder Holger Rune. Efter søndagens finalesejr over Novak Djokovic i turneringen ATP Masters, er den kun 19-årige dansker godt på vej mod en stjernekarriere af dimensioner - og det er ikke så lille en pose penge, der følger med.

Holger Rune blev officielt verdens tiendebedste tennisspiller efter finalesejren i ATP Masters 1000. Foto: Julien De Rosa / AFP.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.