Erhverv

EDC har slået sin egen rekord fra tiden op til finanskrisen: »Det fortæller noget interessant om danskerne«

Salget i landets største ejendomsmæglerkæde EDC lå i 2020 8 pct. over den tidligere top fra 2005.

Salgsrekorden i EDC fra 2005 blev slået i 2020. Foto: Joachim Adrian

Den er blevet føjet endnu en side til den efterhånden omfattende rekordbog for boligmarkedet i 2020. Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, havde nemlig det bedste salg nogensinde i kædens historie i det forgangne år. Det fremgår af det regnskab, som EDC-Holding har offentliggjort.

I de ca. 240 EDC-butikker blev der i 2020 handlet flere end 21.000 boliger og 1.250 erhvervsejendomme. Dermed slog EDC-kæden sin egen tidligere rekord fra 2005 med 8 pct. Ser man på det gennemsnitlige salg i de seneste 10 år, lå salget i 2020 43 pct. over snittet.

»Jeg ville gerne kunne sige, at det er fordi, at vi er meget bedre end vores konkurrenter. Men man kan sige, at EDC er et spejl af udviklingen på markedet, og der er ikke flyttet markedsandele i løbet af 2020. Alle har nydt godt af det,« siger Poul Erik Bech, der er formand i EDC-Holding.

Da Danmark første gang lukkede ned for lidt over et år siden vurderede mange økonomer, at krisen også ville ramme boligmarkedet.

»Den 12. marts sidste år tænkte vi, hvad det skulle ende med,« siger Poul Erik Bech.

Boligmarkedet gik umiddelbart efter nedlukningen i stå, men der gik dog ikke lang tid, inden Poul Erik Bech blev optimistisk.

»Nu kan man nemt komme til at lyde bagklog. Men mit bud var faktisk det modsatte af økonomernes. Der gik ikke mere end en fem til seks uger, inden vores tal på internettet begyndte at stige. Vi så den underliggende aktivitet, og så ved vi, at det kun er et spørgsmål om tid, før salget kommer,« siger Poul Erik Bech.

Og gang i boligmarkedet kom der. Og den markante udvikling på boligmarkedet er en direkte konsekvens af coronakrisen, lyder det fra Poul Erik Bech.

»Det fortæller noget interessant. Det fortæller, hvor utroligt ens vi er som danskere,« siger Poul Erik Bech.

Danskerne har simpelthen fået mere fokus på deres bolig. Enten ved at købe en ny bolig eller sætte den eksisterende i stand i en så høj grad, at det i dag »er svært at få en håndværker i tale,« som Poul Erik Bech udtrykker det.

»Det er utroligt interessant, hvor ens vi har reageret. Jeg tror ikke, at det er flokmentalitet. Vi har ikke gjort det, fordi naboen har gjort det. Det kommer indefra, og det er nok en helt naturlig menneskelig reaktion på den samme omstændighed,« siger Poul Erik Bech.

De seneste tal fra boligsiden.dk viser, at huspriserne det seneste år er steget med 9,2 pct., mens ejerlejligheder er steget med 11,7 pct. For huse stiger priserne i øjeblikket med det højeste tempo siden begyndelsen af 2007. Samtidig venter Nationalbanken i sin nyeste prognose, at huspriserne i år vil stige med 9,7 pct.

Udviklingen har fået advarselslamperne til at blinke blandt landets boligøkonomer, givet panderynker hos Finanstilsynet og gjort Det Systemiske Risikoråd bekymret.

Den erfarne ejendomsmægler forventer, at der i løbet af sommeren vil falde mere ro på boligmarkedet. Og det vil igen skyldes, at vi som danskere vil reagere nogenlunde ens.

»Hvis man forestiller sig, at alle over 50 år er vaccineret ved udgangen af juli, så tror jeg, at der kommer til at ske et boom i ferierejser. Jeg tror, at mange af os trænger til en tur sydpå. Flertallet af danskere kunne nok også godt tænke sig at komme på restaurant,« lyder det fra Poul Erik Bech.

Danskerne vil altså begynde at fokusere på andet end boligen, og dermed vil prisstigningstaktsen på boliger flade ud.

»Jeg tror, at vi kommer til at se en ketchupeffekt inden for fritidssegmentet, og jeg tror, at boligen igen vil få en mere naturlig størrelse i folks fokus. Dampen vil gå lidt af efterspørgslen, og det vil være knap så meget fokus på ombygninger,« siger Poul Erik Bech, der dermed ser, at der vil komme en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.

Og på sigt vil der ifølge Poul Erik Bech blive taget mere fart af boligmarkedet i takt med at vi nærmer os 2023.

»Det vil begynde at gå op for folk, at der er en skattereform. Det vil betyde, at priserne på ejerlejligheder i Aarhus og København vil komme under pres, og jeg tror faktisk også priserne vil falde. Hvis jeg får ret i det, vil der gå meget af gassen på boligmarkedet, for det er f.eks. ejerne af ejerlejligheder, som køber boliger på Sjælland,« siger Poul Erik Bech.

Læs også
Top job