Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Pletfrit regnskab slår to streger under Novos titel som uofficiel verdensmester i at tjene penge | Warren Buffett ser inflation alle vegne, mens danske topchefer tager det roligt | Gorrissen tjener fortrinligt på firmahandler og slagsmål

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Til endnu en dag med regnskaber, som Finans naturligvis dækker. Alm. Brand, GN Store Nord, Netcompany, D/S Norden og Coloplast er blandt de virksomheder, der torsdag offentliggør nye tal. Derudover byder dagen også på genåbning af bl.a. fitnesscentre og dele kulturlivet, der kan åbne med krav om coronapas. Ligesom krav om bordreservation på barer, cafeer og restauranter bortfalder.

Nyheder

Pletfrit regnskab slår to streger under Novos titel som uofficiel verdensmester i at tjene penge

Medicinalselskabet Novo Nordisk tjener penge på et niveau, som resten af verdens største medicinalselskaber kun kan sende misundelsesværdige blikke efter. Onsdagens stærke kvartalsregnskab har kun cementeret billedet af en velsmurt milliardforretning helt uden sidestykke. Lars Fruergaard Jørgensen er mere end almindeligt fortrøstningsfuld på det danske medicinalselskabs vegne og blomstrer af optimisme.

Ingen andre af verdens største medicinalselskaber er i nærheden af at kunne måle sig med topchef Lars Fruergaard Jørgensen og resten af Novo Nordisk, når det handler om evnen til at tjene penge. Foto: Stine Bidstrup.

Ingen andre af verdens største medicinalselskaber er i nærheden af at kunne måle sig med topchef Lars Fruergaard Jørgensen og resten af Novo Nordisk, når det handler om evnen til at tjene penge. Foto: Stine Bidstrup. 

Warren Buffett ser inflation alle vegne, mens danske topchefer tager det roligt

Stjerneinvestoren Warren Buffet ser »betydelig inflation«. Flere af de danske C25-selskaber er opmærksomme på prisstigningerne, men der er pt. ingen frygt for, at inflationen galopperer afsted, hvilket kan tvinge centralbankerne til at hæve renterne.

Han begyndte med en lille gård: Nu nærmer egenkapitalen sig 500 mio. kr. Efter endnu et millionoverskud nærmer storbonden, iværksætteren og ejendomsinvestoren Erik Jantzen sig nu en egenkapital på en halv mia. kr.

Gorrissen tjener fortrinligt på firmahandler og slagsmål. Trods stiv modvind i første halvår lykkedes det Gorrissen Federspiel at lande en rekordomsætning i 2020. Firmaet har tænkt sig at gentage bedriften i 2021, trukket af firmahandler og juridiske slagsmål.

Har stenrige ejere i ryggen: Nu vil Rico Andersen og Ageras skabe det ultimative cockpit for 400.000 kunder. Ageras har netop oprettet et datterselskab, der skal bruges til at levere bankydelser. Pengene til den nye e-banksatsning kommer fra en investering på 450 mio. kr., som Ageras fik for nylig. Investeringen er fra den amerikanske teknologifond Lugard Road Capital, som blev ny medejer af Ageras.

Børsnotering skal accelerere Mapspeoples rækkevidde. I 2007 skrev Folia i sit årsregnskab, at den analoge del af kortvirksomheden var blevet solgt fra. Fokus blev lagt på digitale kort. Et navneskift og 14 år senere gør adm. direktør Michael Gram klar til at sende Mapspeople på børsen til en værdiansættelse på 300 mio. kr. »Hvis vi vil trykke mere på speederen eller opkøbe en konkurrent, så er der en køreplan for det,« lyder det fra direktøren.

Rekrutteringsbranchen har travlt - Virksomhederne efterspørger coronapersonale. Behovet for personale til at løse coronaopgaver er enormt i disse dage. Det kan ændre sig dag for dag, og derfor vælger mange at ansætte gennem et bureau. Blandt dem er Fitness World, som har benyttet sig af Randstad, og på under en uge har fitnesskæden fået 500 nye medarbejdere.

Det skriver andre

Regn­ska­ber med ren­teswap har væ­ret for­ker­te i syv år. Flere retssager om renteswap skal afklare, om det skal have konsekvenser for bankerne, at deres beregninger siden 2013 har givet et forkert billede af renteswappens værdi i årsregnskaber. (Berlingske Business)

Midt i pandemien stoppede SSI med at overføre data om coronasmittede danskere til forskningsdatabase. Coronasmittede danskeres sundhedsdata er i flere måneder siden februar 2020 blevet delt med en international database. I marts 2021 blev overførslerne stoppet efter råd fra Kammeradvokaten og Datatilsynet. Først nu er lovgrundlaget på plads. (Jyllands-Posten)

USA vil have patenter på coronavacciner ophævet midlertidigt. Det her er en global sundhedskrise, og coronapandemiens ekstraordinære omstændigheder kræver ekstraordinære indgreb, siger USA’s handelsrepræsentant, Katherine Tai, som støtter en plan om at ophæve patenter på coronavacciner under pandemien. (Ritzau)

Gik du glip af...

Onsdag bød på regnskaber fra nogle af landets største virksomheder. Få overblikket over, hvordan selskaberne klarede sig herunder.

  • A.P. Møller-Mærsk: Selskabet præsenterede onsdag det bedste kvartalsregnskab nogensinde. Overskuddet blev 13-doblet til 2,7 mia. dollars, svarende til 16,7 mia. kr. »Vi har i dag (onsdag red.) præsenteret et rekordresultat, som jeg er stolt af,« siger Søren Skou, topchef i A.P. Møller-Mærsk.
  • Vestas: Vestas kom ud af første kvartal med en omsætning og bundlinje væsentligt lavere end forventet. »Første kvartal er som regel sløvt, og det er som ventet fra vores side. Der vil være stigende aktivitet i resten af året,« siger Marika Fredriksson, finansdirektør i Vestas.
  • FLSmidth: Selskabet halverede bundlinjen og fastholder sine forventninger til indeværende år. Forstå regnskabet på 2 minutter her.
  • Genmab sælger aktier i virksomhed bag coronahåb og leverer milliardoverskud. Biotekselskabet Genmab har lagt fint fra land i 2021, hvilket dog ikke får selskabet til at justere på forventningerne til hele året. Få overblikket her. Genmab-topchef Jan van de Winkel ruger samtidig på en lægemiddelkandidat, der angiveligt er op til 100 gange så potent som milliardhittet Darzalex.
  • Novo Nordisk: Der var som bekendt vækst over stort set hele linjen hos det danske medicinalflagskib Novo Nordisk, og det får topchef Lars Fruergaard Jørgensen til at skrue op for optimismen. »En rigtig god start på året,« siger han om onsdagens kvartalregnskab.
Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk. Arkivfoto: Mærsk

Onsdagens rekordregnskab fra A.P. Møller-Mærsk skabte stolthed på Esplanaden i København. Det fortæller topchef Søren Skou oven på kvartalsregnskabet, som A.P. Møller-Mærsk i regnskabet selv betegner som »exceptionelt godt«.

Serie: Vejen ud af krisen

I kriserummet blev det besluttet ikke at bruge ordet krise. Nordens største nattelivskoncern har forsøgt at se potentialet i coronapandemien i stedet for at fokusere på alt det, der ikke har været mulig. »Det kan måske lyde vildt, men når jeg kigger tilbage, kan jeg godt være i tvivl om, om vi har været aggressive nok i forhold til at ekspandere og optimere under pandemien,« siger topchef Adam Falbert, der mener, at nattelivskoncern kan lave »sindssygt begavede træk« det kommende år, hvis koncernen formår at handle klogt.

Adam Falbert er CEO for Rekom, der står bag mere end 130 barer og natklubber i Norden - bl.a. kendte koncepter som A-Bar, Heidi’s Bier Bar, Den Glade Gris og Hornsleth Bar. Branchen har været lukket ned i over et år og haft alle medarbejdere sent hjem. Alligevel fastholder koncernen sin ambitionen om at blive Europas største nattelivskoncern.

Under pandemien købte nattelivskoncernen Rekom 42 nødlidende barer og natklubber i Storbritannien. Ifølge topchef Adam Falbert kan flere opkøb være på vej. Foto: Carsten Snejbjerg.

Finans fakta

Godt nyt for boligejerne: Udlandet køber igen løs af danske lån. Danske boligejere kan glæde sig over, at der igen er rift om danske realkreditobligationer. Efter to måneder med fald har udenlandske investorer øget deres ejerandel af danske boliglån i marts. Det er gode nyheder for danskerne, da interessen er med til at sikre en lav rente, når de skal låne penge til boligkøb.

»Der er stadig masser af udlændinge, som køber realkreditobligationer,« siger Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard.

Dagens profil

Koncernen Columbus står midt i en krævende omstilling, der ifølge bestyrelsesformand og hovedaktionær Ib Kunøe kommer til at udløse konflikter. Og med den kommende topchef, Søren Krogh Knudsen, er der lagt op til, at den slags bliver håndteret lige på og hårdt.

»Alt, hvad han i hele sit liv har haft gang i, har han klaret godt. Det er vigtigt. Det er ikke en nederlagsmand, ham her,« siger Ib Kunøe om den kommende topchef.

Søren Krogh Knudsen, ny topchef i Columbus, bliver betegnet som direkte og en ledertype, der ikke gider, at der bliver talt udenom. Foto: Columbus.

Dagens tal

100

I 2018 blev alle lovet adgang til lynhurtigt fastnetbredbånd inden 2021. Et samlet Folketing anført af VLAK-regeringen enige om, at alle danskere skulle have adgang til fastnetbredbånd med en hastighed på mindst 100 Mbit/s. Sådan er det ikke gået, viser nye tal. Medio sidste år var status, at der var omkring 124.000 boliger og virksomheder, som ikke havde adgang til lynhurtigt fastnetbredbånd.

Børs

De amerikanske aktiemarkeder genfandt onsdag noget af rytmen efter tirsdagens store salgspres på teknologiaktierne. Det brede S&P 500-indeks steg 0,1 pct., men var på et tidspunkt i plus med 0,6 pct. Nasdaq gik fra plus til et minus på 0,4 pct., mens Dow Jones vandt 0,3 pct. og dermed landede på et nyt rekordniveau. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Først var jeg en succes. Så blev jeg fyret. Jeg tror, at fremtidens ledere og virksomheder kommer til at få mere og mere brug for de utilpassede, de vilde og skæve. Indtil det sker, vil vi komme til at se flere af den slags fyringer, som lederen jeg talte med, havde oplevet, lyder det fra Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans, i dagens klumme.

Det sker i dag

Alm. Brand, GN Store Nord, Netcompany, D/S Norden og Coloplast er blandt de virksomheder, der torsdag offentliggør regnskaber. Derudover kommer Danmarks Statisk med nye tal for antallet af konkurser og tvangsauktioner i april.

PS...

Chelsea er i Champions League-finalen. For første gang i ni år er Chelsea klar til finalen i Champions League. Det blev en kendsgerning, da London-holdet onsdag vandt 2-0 hjemme på Stamford Bridge over Real Madrid. Dermed bliver finalen et rent engelsk anliggende mellem Chelsea og Manchester City.

Real Madrid's Thibaut Courtois ser forgæves til, efter at Chelsea's Mason Mount har scoret til 2-0. Foto: Reuters/Toby Melville.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.