Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Fagbevægelsen kræver lavere rentefradrag og øget topskat | Danskerne har de største finansielle formuer i hele EU | Dansk velhaver tabte millioner - så fik han en gylden coronaidé i Val d'Isere

GODMORGEN

I Finans' morgenbriefing kan du i dag læse om fagbevægelsens økonomiske 2030-plan, at danskerne er europamestre i at have de største formuer, og at en dansk modemand fik vendt milliontab til en eksplosiv indtjening ved at omstille virksomheden under coronakrisen.

Nyheder

Fagbevægelsen kræver lavere rentefradrag og øget topskat

Med en ny økonomisk 2030-plan vil fagbevægelsen skaffe 60 mia. kr. til højere dagpenge, mere velfærd og grøn omstilling. Både Venstre, Dansk Folkeparti og De Radikale tager afstand fra fagbevægelsens bud på en økonomisk plan frem mod 2030, men overvismanden blåstempler kongstanken bag planen.

Der er ingen grund til at lægge større økonomiske bånd på sig selv end nødvendigt, mener FH-formand Lizette Risgaard. Derfor vil fagbevægelsen opgive målet om strukturel balance i 2025 og i stedet for se frem mod 2030 med investeringer i bl.a. velfærd, grøn omstilling og højere dagpenge. Arkivfoto:Stine Bidstrup

Danskerne har de største finansielle formuer i hele EU

Mens Danmark i øjeblikket kæmper på grønsværen for at kunne kalde sig europamestre i fodbold, kan den danske befolkning som helhed allerede kalde sig europamestre i en helt anden kategori. De danske husholdninger har nemlig den største såkaldte finansielle nettoformue i hele EU, viser en opgørelse fra Nationalbanken.

For første gang i næsten to år har Ørsted vundet et havvindprojekt globalt. Havvindmølleparken, der skal levere strøm til over en million husstande, skal opføres i staten New Jersey på den amerikanske østkyst, og udbuddet er det største nogensinde i USA.

Ole Damm tabte millioner - så fik han en gylden coronaidé i Val d'Isere. Efter otte millionunderskud i træk eksploderede indtjeningen i 2020 for Ole Damms tøjvirksomhed, som omstillede sig og nu har skiftet navn.

Endnu en statistik viser store boligprisstigninger. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på både huse og ejerlejligheder er steget markant det seneste år.

Entreprenør-selskab i giganttab. To fejlslagne projekter er med til at give entreprenøren Züblin et tab på hele 227,5 mio. kr. Det viser nyt årsregnskab for 2020. Züblin er østrigskejet og har været til stede på det danske marked siden 2002, men har endnu ikke haft det store held med at bygge en stabil lønsom forretning op.

Bundlinjen bløder hos Danmarks næststørste slagterikoncern. Trods rekordomsætning kommer Tican ud af 2020 med underskud. Coronakrisen har skabt vanskeligheder i både produktionen og salget hos slagteriselskabet.

Det skriver andre

Sælger byggefirma i kæmpehandel. Byggemilliardæren Michael Mortensen har sammen med kapitalfonden Catacap solgt den jyske byggekoncern Casa A/S i en milliardhandel. Køberen er den tyske kapitalfond ActivumSG. Hverken Catacap eller Michael Mortensen ønsker at udtale sig om salgsprisen, men Børsen erfarer, at der skulle være tale om en pris på omkring 2 mia. kr. (Børsen)

Donald Rumsfeld er død. Rumsfeld var som USA's forsvarsminister en af hovedarkitekterne bag Irakkrigen. Politikeren var blandt andet forsvarsminister fra 2001-06 under præsident George W. Bush, og er ofte betragtet kontroversiel, da han ledede Pentagon under Irakkrigen. Han blev 88 år. (CNN)

Om nærmest præcis et år er det slut med engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler i Danmark. Med ét forsvinder 700 studiepladser alene på Københavns Erhvervsakademi (KEA), hvor rektor undrer sig over den politiske beslutning. (Berlingske Business - kræver login)

Gik du glip af...

Danske Bank fusionerer Mobilepay med norske Vipps og finske Pivo. Vipps står til at overtage størstedelen af ejerskabet af det nye selskab, der også får hovedsæde i Oslo.

  • Mobilepay: »Med samlingen af en række velkendte brands i ét fælles selskab står vi stærkt og sikrer den fornødne skala til fortsat hastig vækst,« siger Claus Bunkenborg, adm. direktør i Mobilepay.
  • Danske Bank bliver den lille: Prisen for den nordiske betalingsfusion er et farvel til 100 pcts. kontrol, topchefposten og formandsposten i bestyrelsen for Danmarks største bank.

Danske Bank slog dørene op til Mobilepay-satsningen i 2013. Nu har banken kastet den populære betalingstjeneste ind i en nordisk storfusion. Foto: Jens Dresling

Finans fakta

Der er fokus på bæredygtighed, når danskerne fylder varer indkøbskurven, og når de sætter kryds i stemmeboksen. Men når handles med aktier og vælges pensionsprodukt, så falder fokus på bæredygtighed i baggrunden for de fleste.

Grafik: Jakob Martini

Dagens profil

Ærlig bankchef: »Den her fusion trækker tænder ud«. Tidligere i 2021 lod Claus E. Petersen sin sparekasse opsluge af en konkurrent i, hvad han kalder en ambitiøs og visionær fusion. Efter godt 10 år som de mindre bankers talsmand gav Claus E. Petersen også tidligere i år den depeche videre.

Claus E. Petersen var i en halv snes år formand for de Lokale Pengeinstitutter. Han er fotograferet i 2013 til et årsmøde, der foregik i Aalborg. Foto: Carsten Andreasen

Dagens tal

3

Så mange gange flere medarbejdere satser den populære aktieplatform Public på at få i Danmark. Public har vundet masser af opmærksomhed siden etableringen i New York for et par år siden. Nu gør stifteren Jannick Malling sig klar til at krydse tilbage over Atlanten. 35 medarbejdere arbejder i øjeblikket for Public i Ballerup. Det tal forventes at blive tredoblet i løbet af de næste 12 måneder.

Børs

Ligesom tirsdag svingede aktierne i USA omkring nullet, men det endte til sidst med endnu en lukkerekord, og samtidig sluttede S&P 500 juni af med en samlet fremgang for femte måned i træk. I Danmark tog en norsk aftale til ISS, en ordre til Simcorp og flere ordrer til Vestas opmærksomhed i det danske aktiemarked, hvor det samlede eliteindeks lukkede dagen i 1860,41 eller med et fald på 0,4 pct. i forhold til rekordniveauet i 1868,65 tirsdag. De europæiske aktier trak sig onsdag tilbage fra de seneste dages rekordniveauer målt på det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Danske ledere er gode til noget andet, end du tror. Der er ikke noget, vi hellere vil end at være en del af holdet. Og der er noget ved den danske ledelsesstil, der - når den virker bedst - får os til at føle netop det. Det skriver Pia Lauritzen om i dette debatindlæg.

Det sker i dag

Danmarks Statistik offentliggør en analyse om, hvor meget danske virksomheder samlet har modtaget i kompensation. I USA præsenteres der de ugentlige ledighedstal.

PS...

Nationalbanken afviser mediehistorie: Har ikke været hacket. Medieforlydender om, at Nationalbanken har været hacket, og at en bagdør til it-systemerne har stået åben i syv måneder er ikke korrekt, lyder det fra Nationalbanken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.