Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Et sjældent indblik i en hemmelig verden: Her opbevares Danmarks milliardstore lager af penge | Taler du med din ven eller en robot-kopi? Denne AI gør dig i tvivl | Angst for virus skaber muligheder på finansmarkederne

GODMORGEN

Vi tager hul på en ny uge med et hurtigt nyhedsoverblik og historien om Joshua, der skrev ud i internettets æter og fik svar fra sin døde forlovede. »Jessica?« skrev han. Hvis du interesserer dig det mindste for kunstig intelligens, så bliver du nødt til at finde 10 minutter og læse journalist Thomas Høy Davidsens historie om GPT-3, der er blandt de mest avancerede kunstige intelligenser til dato.

Nyheder

Uforklarlig udvikling: Fald i danskernes kontanthævninger - alligevel er flere kontanter i omløb

Mængden af kontanter er steget med 9 mia. kr. under coronakrisen, selv om danskerne har hævet 5 mia. kr. mindre i bankerne. Det konstaterer Danske Bank, som er dykket ned i tallene bag udviklingen. Der er normalt adgang forbudt, men Finans har besøgt en af de to virksomheder, som håndterer landets 78 mia. kr. store kontantbeholdning: Få et sjældent indblik i en hemmelig verden.

Det kontantløse samfund har aldrig været længere væk, viser nye tal. På billedet er det Anders Gaba, der er adm. direktør i Nokas, der i Brabrand har et lager, hvor bankernes kontanter opbevares. Foto: Joachim Ladefoged

Angst for virus skaber muligheder på finansmarkederne: »Frygten for delta har taget overhånd«

Frygten for den smitsomme delta-variant har de seneste måneder været med til at drive renterne ned og investorer tilbage i de aktier, som gjorde det bedst under nedlukningerne. Men det er ifølge Jyske Bank, UBS, Morgan Stanley og Citigroup det rene galimatias. Verden er videre, og det bør finansmarkederne også være, lyder det. Her er hvorfor.

Restaurantkæden LêLê er atter i knæ. Revisoren har ikke godkendt LêLê’s regnskab - bl.a. fordi mangel på betaling til lønbureauet har betydet, der ikke kan findes overblik over lønningerne.

Danskerne har fået langt flere elektriske bilmodeller at vælge imellem. Der bliver mere og mere at vælge imellem, når danske bilkøbere trasker ned til forhandleren for at kigge på elbiler.

Arla ramt af ”chaufførkrise” i Storbritannien. Den danske mejeikoncern Arla er blevet ramt af en ejendommelig krise i Storbritannien. Arla leverer normalt mælk til 2.400 butikker om dagen, men i sidste uge måtte koncernen opgive at levere mælk til 600 af disse butikker.

Danske Bank skal bruge buffer for at klare EU-stresstest. En europæisk stresstest af 49 europæiske banker blåstempler ifølge Finanstilsynet fire danske banker i forhold til solvensbehovet. Danske Bank skal dog potentielt gøre brug af kapitalbuffer.

Det skriver andre

I det bil­lig­ste po­st­num­mer er re­al­kre­dit­lån et sær­syn. Realkredit bliver kun brugt i en tredjedel af handlerne i landets billigste postnummer - 4960 Holeby på Lolland. En del af forklaringen på den ringe brug af realkredit er, at mange huse bliver solgt som flexbolig. (Børsen - for abonnenter)

Gik du glip af...

Arvinger kan få Sorteper ved pensionsopsparinger for 1.750 mia. kr. Det er ikke uden risiko at oprette en livrente. Arvingerne kan nemlig blive de store tabere, hvis ikke man garderer sig i tide. En livrente eller resterne af den vil ikke automatisk indgå i en arv i modsætning til en ratepension.

  • Problemstillingen: »Livrenten er produktet, alle har brug for, men som ingen kan lide,« siger PFA’s forbrugerøkonom Carsten Holdum. Dybest set er livrenten en løbende omfordeling til de levende fra dem, som dør. Det er en 100 pct. omfordeling, som pensionsselskaberne ikke tjener på. Hvis man lever kortere end gennemsnittet, får man derfor mindre ud af en livrente. Vinderne er dem, der lever længere end gennemsnittet.
  • Bliv klogere: Livrenten er som sagt et meget komplekst og relativt upopulært produkt med diverse faldgruber. Men den er umulig at manøvrere udenom, hvis man vil sikre sig en pensionsopsparing af en vis størrelse. Læs mere om fordelene og ulemperne ved livslang pension.

Halvdelen af alle danske pensioner er livrente, og det giver god mening, da vi - heldigvis - bliver ældre og ældre. Men arvemæssigt er der nogle relativt store udfordringer. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Indsigt

Taler du med din ven eller en robot-kopi? Denne AI gør dig i tvivl. GPT-3 er blandt de mest avancerede kunstige intelligenser til dato. For den kan kommunikere med en næsten perfekt, menneskelig tone – om det gælder digte, artikler eller sms’er fra en forlængst afdød forlovet.

Kunstig intelligens bliver konstant bedre. Det gælder også dens interaktion med mennesker – en af de bedste på området er nu så god, at den kan efterligne selv dine kære. Men den er også, siger dens skaber, kun et tidligt glimt af den kommende revolution. Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes/Ritzau Scanpix

Finans fakta

Byggesektoren buldrer afsted. Der er stadig fart på markedet for både boliger og sommerhuse, og det er blandt forklaringerne på, at også byggesektoren stadig har travlt. Danmarks Statistisks produktionsindeks for bygge- og anlægssektoren viser, at branchen fortsætter med at have særdeles høj aktivitet.

Produktionsindeks for bygge- og anlægsbranchen, 2015 = indeks 100, januar 2007-maj 2021. Grafik: Camilla Bergsagel Nielsen. Kilde: Danmarks Statistik.

Dagens profil

Heino Juhl: »Vi bliver nødt til at være paranoide og hele tiden kigge os over skuldrene«

Det er store udfordringer, som Lindab, en af landets helt store leverandører til byggebranchen, står overfor. Klimaforandringer tvinger bygningsindustrien til at tænke over, hvordan den fremover bliver mere miljøvenlig, og her spiller Lindab en ikke ubetydelig rolle som leverandør. Det påpeger Heino Juhl, der for nylig blev adm. direktør i selskabet.

»Når vi leverer varer, skal vi være med til at holde vores del af CO-udledningen nede,« siger den 46-årige chef og fortsætter: »Det er en stor opgave. Ikke kun for Lindab, men for hele byggeriet.«

Heino Juhl, der er blevet topchef i Lindab, har mange års erfaring fra reklamebranchen. Foto: PR.

Dagens tal

83

... procent af cheferne trækker slet ikke stikket helt, når de går på sommerferie. Det viser en ny undersøgelse fra fagorganisationen Lederne. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1.891 ledere, hvoraf mange altså løser arbejdsopgaver i sommerferien enten dagligt eller flere gange om ugen. For fire år siden gjaldt det kun 51 pct. Coronakrisen har ifølge Flemming Andersen, der er ledelsesrådgiver i Lederne, været med til puste til udviklingen.

Debat

Aktietilbagekøb er hastigt på vej tilbage. I 2019 blev der sat rekord i aktietilbagekøb i USA, men coronakrisen satte en brat stopper for det. Nu er aktietilbagekøbene atter tilbage i vælten som en af de måder, virksomhederne kan forkæle deres aktionærer på, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

PS...

Sådan belønnes OL-medaljer rundt om i verden. Det kan være en særdeles guldrandet forretning at vinde, ja, netop OL-guld. Bare spørg vægtløfteren Hidilyn Diaz, som i løbet af ugen blev den første OL-guldvinder nogensinde fra Filippinerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.