Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Anders Fogh vil bruge dansk blockchain til at styrke demokratiet

Landets tidligere statsminister har sagt ja til at blive strategisk rådgiver for Concordium som led i sine bestræbelser på at forhindre ekstern indblanding i demokratiske valg.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Anders Fogh Rasmussen stoppede som generalsekretær for Nato i 2014 og har siden etableret konsulentfirmaet Rasmussen Global. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Det er ikke Hr. Hvem Som Helst, der optræder på listen over Concordiums strategiske rådgivere. For Danmarks forhenværende statsminister og Natos tidligere generalsekretær i én og samme person, Anders Fogh Rasmussen, har såmænd sagt ja til at sidde i Lars Seiers advisory board, selv om Foghs tekniske kendskab til blockchains er begrænset.

Derimod er han mere velbevandret end de fleste danskere i de demokratiske systemer, der binder verdenssamfundet sammen, og det bliver hans hovedbidrag til Concordium, når det dansk-schweiziske projekt fra næste år forsøger at omfavne så meget af kloden som muligt med en åben og decentral blockchainprotokol.

Målet er at opnå det samme inden for udvekslingen af alskens transaktioner, som internettet har opnået inden for udvekslingen af informationer.

Midlet er et af de mest ambitiøse forskningscentre på feltet anført af anerkendte kryptografer som Ivan Damgård og Jesper Buus Nielsen og flankeret af velkendte navne som Lars Seier, Lone Fønss, Hans-Ole Jochumsen, Anders Samuelsen og Anders Fogh.

Blå bog
Anders Fogh Rasmussen
 • Født den 26. januar 1953 i Ginnerup Sogn ved Viborg
 • Økonom fra Aarhus Universitet i 1978
 • 1974-76: Landsformand for Venstres Ungdom
 • 1978-2009: Medlem af Folketinget
 • 1978-87: Konsulent i Håndværksrådet
 • 1987-92: Skatte- og (fra 1990) økonomiminister
 • 1992-98: Politisk ordfører for Venstre
 • 1998-09: Partiformand for Venstre
 • 2001-09: Statsminister
 • 2009-14: Generalsekretær for Nato
 • 2014-: Stifter og adm. direktør for Rasmussen Global

Siden han i efteråret 2014 stoppede hos Nato, har Fogh etableret sig som politisk konsulent og stiftet fonden Alliance of Democracies, der eksempelvis arbejder for at imødegå ekstern indblanding i demokratiske landes valg, sådan som USA oplevede det i 2016, da Rusland efter alt at dømme manipulerede med de sociale medier.

»Vi samarbejder også med teknologipartnere om at blive en del af løsningen, så teknologi er med til at styrke vores demokratier – ikke fortynde dem. Derfor var jeg interesseret, da Lars Seier præsenterede sine tanker bag Concordium og muligheden til at bruge blockchain også indenfor valghandlinger,« forklarer Anders Fogh.

Hvor meget har blockchainteknologien fyldt på dit bord de seneste år?

»Ligesom med så mange andre teknologier ligger det interessante ikke i selve teknologien, men hvordan den bruges i samfundet, for blockchains kan understøtte processer, der styrker demokratiet.«

Hvor ser du de største fordele og udfordringer for teknologien?

»Fordelen er, at data kan overføres og lagres på en sikker og fortrolig måde. Transaktionerne kan verificeres af et globalt netværk mellem ligestillede. Blandt udfordringerne er dog fortsat den manglende tillid til, om teknologien er pålidelig og ikke kan misbruges af forbrydere. Det er nogle af de udfordringer, Concordium forsøger at løse.«

FINANS har sat fokus på 10 banebrydende idéer i 10 af de største brancher. Mød iværksætterne bag idéerne og læs, hvordan de ser på fremtiden i deres branche.

Hvad taler for og imod, at Danmark kan komme til at få en fremtrædende rolle inden for blockchainforretninger?

»Jeg er jo ikke ekspert i det tekniske omkring blockchain. Men Danmark har et godt udgangspunkt i forhold til brugen af blockchain i den offentlige sektor, da vi har en digital offentlig sektor og en digital befolkning, hvilket burde gøre det nemmere at indføre teknologien. Derudover har vi nogle af verdens førende forskere på feltet. Det bør vi udnytte.«

BRANCHENYT
Læs også