Tech

Danske superforskere baner vejen: Kvanteteknologi kan blive en ny, dansk erhvervssucces

Et kommercielt miljø er begyndt at pible frem omkring det bomstærke kvanteforskningsmiljø i Danmark. Derfor er kvantecomputere og kvanteteknologi udpeget som en af de "10 idéer, der kan ændre Danmark".

Artiklens øverste billede
Nye kvante-iværksættere skyder frem, men også de store, internationale selskaber har fået øje på de danske kvantekvaliteter. Microsoft åbnede i 2018 et stort forskningscenter i København og Lyngby med professor Peter Krogstrup som forskningsleder. Foto: Gregers Tycho

Det er stadig på grænsen af science fiction for de fleste. Men udviklingen af en brugbar kvantecomputer – og en række andre kvanteteknologier – er på grund af et uhyre stærkt forskningsmiljø i Danmark ved at bane vej for et nyt dansk erhvervseventyr.

Kvanteteknologi er derfor et af de 10 områder, Finans efter omfattende research har udvalgt til serien ”10 idéer, der kan forandre Danmark”.

»Det er ikke for ingenting, at Microsoft har valgt at etablere et kvantelaboratorium i København. Her er ekstremt dygtige folk, og det tiltrækker flere ekstremt dygtige folk,« siger Cathal Mahon.

I dag arbejder han med at skabe kommercielle muligheder ud af forskningen på Københavns Universitet, men indtil for nyligt var Cathal Mahon leder af Qubiz, et nationalt center der arbejder med forretningsmulighederne i det danske kvantemiljø.

Udover en gigant som Microsoft tæller den private sektor i det danske kvantemiljø nu også en stribe unge startups, der er blevet stiftet af forskere og sælger specialiseret udstyr til det globale marked for kvanteteknologi.

I dag tæller listen af selskaber, som er født ud af forskningsmiljøet, blandt andet Qdevil, der sælger udstyr til kvanteforskerne – skabt af kvanteforskere. På to år er der kommet fire forskellige produkter på hylden, og salget går strygende.

»Forskere bruger rigtig meget tid på alt det udenom. Ved at vi leverer en nøglefærdig løsning til dem, kan de bruge al deres tid på de rigtig svære ting,« siger Jonatan Kutchinsky, direktør for Qdevil.

Jonatan Kutchinsky, direktør for Qdevil, som producerer udstyr til kvantecomputere. Foto: Stine Bidstrup

Også en af de helt klassiske danske industrivirksomheder, NKT, har med selskabet NKT Photonics fundet et marked for kvanteteknologi - blandt andet særlige lasere og optiske fibre, der bliver brugt til kvantekommunikation.

Fordi kvantecomputere og kvanteteknologien stadig er under udvikling, er det endnu et nichemarked for selskabet. Men det kan ændre sig.

»Når kvantecomputere bliver klar til det kommercielle marked, så kommer det til at blive en ret fornuftig forretning for os,« siger Basil Garabet, direktør for NKT Photonics.

Her er ekstremt dygtige folk, og det tiltrækker flere ekstremt dygtige folk.

Cathal Mahon, Københavns Universitet

Kvantecomputeren bliver generelt udråbt som næste kapitel i den digitale revolution. Med en helt anderledes teknologi, der går helt til grænserne for det fysisk mulige, vil kvantecomputeren på nogle områder kunne regne millioner og milliarder gange hurtigere end selv de største supercomputere i dag.

FINANS har sat fokus på 10 banebrydende idéer i 10 af de største brancher. Mød iværksætterne bag idéerne og læs, hvordan de ser på fremtiden i deres branche.

Foreløbig er en brugbar kvantecomputer dog stadig under udvikling, men globalt bliver der investeret store milliardbeløb i kvanteteknologi. I Kina er der for eksempel sat 70 mia. statslige kroner af til bare ét forskningscenter, som skal åbne i 2020.

Hos Invest in Denmark, der hører under Udenrigsministeriet, har man udpeget det danske kvantemiljø til et af de områder, der skal markedsføres i udlandet. Det skal blandt andet ske ved et seminar den 22. november, hvor interesserede fra udlandet kan høre om mulighederne.

Og globalt er der mange øjne rettet mod Danmark, når der bliver ledt efter stærke kvantemiljøer, lyder erfaringen.

»Vi holder løbende øje med, hvor Danmark har styrkepositioner, og på alle de markeder, hvor vi er tilstede, har vi oplevet en stigende efterspørgsel efter danske kompetencer inden for kvanteteknologi,« siger Kristine Helen Falgren, specialkonsulent hos Invest in Denmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.