Tech

Flyttede fra England til Danmark: Snipr Biome er på vej med banebrydende afløser for penicillin

Det lille danske biotekselskab Snipr Biome har potentiale til at blive en kommerciel succeshistorie med enorme muligheder for fremtiden. Foreløbig har investorer satset 350 mio. kr. på det kun 25 mand store selskab.

Artiklens øverste billede
Christian Grøndahl har en fortid som blandt andet forskningsdirektør hos Zealand Pharma og vice president hos Novo Nordisk. Nu er han serie-iværksætter og satser stort på crispr-teknologien med selskabet Snipr Biome. Foto: Gregers Tycho

Hele biotech- og medicinalbranchen blev for syv år siden ramt af en videnskabelig bombe, da crispr-teknologien så dagens lys. Med ét slag blev det langt nemmere og billigere at ændre på generne hos blandt andet mennesker og dyr.

De nye muligheder er blevet udnyttet til fulde hos den lille, danske startup Snipr Biome, som med 25 ansatte er ved at udvikle en afløser for penicillin, men har flere andre bud på nye lægemidler i pipeline.

Sådan lyder vurderingen fra eksperter på området, og derfor er selskabet udvalgt i kategorien ’sundhed’ i Finans’ serie ”10 idéer, der kan ændre Danmark”.

Snipr Biome bruger crispr til at ”redigere” i de bakterier, vi har i kroppen, og har på fire år rejst 350 mio. kr. i kapital. Den særlige måde at udnytte teknologien på bliver i første omgang brugt til at udvikle en afløser for traditionel antibiotika, men selskabet arbejder også med blandt andet kræftbehandlinger.

»Vi lavede selskabet i 2015, mest på ideen om at bruge crispr på bakterier. Hvis konceptet virkede, ville vi kunne lave en ny form for penicillin. Og det er lykkedes,« siger Christian Grøndahl, direktør for og stifter af Snipr Biome.

Det store beløb, selskabet har rejst fra investorer, taler sit eget sprog, men også fra eksperterne er der ros til Snipr Biome.

»Det er et enormt smart træk at bruge crispr på den måde. Og det er meget nemt at se et virkeligt stort potentiale, for Snipr Biome adresserer jo et kæmpestort problem, nemlig de multiresistente bakterier,« lyder dommen fra Jacob Giehm Mikkelsen, professor ved Aarhus Universitet og ekspert i crispr-teknologien.

Hos Innovationsfonden, som hele tiden er på jagt efter danske startups, der har potentiale til et kommercielt eventyr, er der også begejstring. Innovationsfonden har ikke været involveret i Snipr Biome, men har alligevel fulgt selskabet.

»Snipr Biome har fundet en rigtig god niche ved at sætte to fantastiske teknologier sammen. De er blandt dem, der kom først på det område. Og så er det et produkt, som er skalerbart og meget lettere at kommercialisere end andre typer af behandlinger baseret på crispr-teknologi,« siger Peter Aadal Nielsen, chefkonsulent hos Innovationsfonden og fagekspert på medicinalområdet.

Lundbeckfonden Emerge, der var den første eksterne investor i Snipr Biome, har i sagens natur også set store muligheder i det unge selskab.

»Snipr Biome har potentialet til at blive en ny Genmab eller Universal Robots. De har meget dygtigt set muligheder for at bruge crispr på en ny måde og har patenteret det hele,« siger Christian Elling, managing partner hos Lundbeckfonden Emerge, der bestyrer Lundbeckfondens investeringer i startups.

Genmab er med 20 år på bagen den største nyere danske succes i medicinalbranchen og omsatte sidste år for over 3 mia. kr.

Snipr Biome har potentialet til at blive en ny Genmab eller Universal Robots.

Christian Elling, Lundbeckfonden Emerge

Det var netop Lundbeckfonden Emerge, som sikrede, at Snipr Biome slog sig ned på dansk jord, for selskabet blev oprindeligt stiftet i Cambridge i England af tre forskere, hvoraf de to var danske.

Men beslutningen om at følge pengene og flytte til Danmark var nem, forklarer Christian Grøndahl.

»Det var meget oplagt, at vi lagde os her i Danmark. Betingelserne her for en virksomhed som vores er blandt de bedste i Europa. Ikke mindst fordi vi har de store fonde, som investerer langsigtet,« siger han.

FINANS har sat fokus på 10 banebrydende idéer i 10 af de største brancher. Mød iværksætterne bag idéerne og læs, hvordan de ser på fremtiden i deres branche.

Som ved al udvikling af ny medicin er der høj risiko og lang vej til at få et færdigt produkt på markedet. Om alt går vel, har Snipr Biome et bud på en behandling af multiresistente bakterier klar om 2-3 år, og derefter følger 5 til 10 års forsøg i den virkelige verden, før et lægemiddel normalt bliver godkendt.

Det var meget oplagt, at vi lagde os her i Danmark. Betingelserne her for en virksomhed som vores er blandt de bedste i Europa.

Christian Grøndahl, Snipr Biome

Det store spørgsmål vil være, om Snipr Biome har overvundet den største udfordring lige nu, nemlig at få crispr-behandlingen helskindet rundt i hele kroppen og ud til alle de bakterier, der skal bekæmpes, vurderer Jacob Giehm Mikkelsen.

»Det afgørende er, at man finder metoder til at levere, så man effektivt kan ramme alle bakterier. Men idéen og udgangspunktet er godt,« siger professoren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.