Fynske Quadsat går nu for første gang i markedet med sine unikke droner, der kan revolutionere signalerne mellem antenner på jorden og satellitter i rummet.
Den fynske dronevirksomhed Quadsat har sat kursen mod et globalt væksteventyr. Efter over to års udviklingsarbejde er virksomheden nu gået i markedet med en droneteknologi, som er banebrydende for satellitkommunikation på verdensplan.
Quadsat har landet den første store kontrakt med en af verdens største satellitoperatører, som netop har brugt Quadsats droner til at indstille sine antenner til satellitterne i rummet.
»Der er over 10 millioner satellitantenner i verden, og der kommer hele tiden flere til. Vi er de eneste, som kan indstille dem via en drone, og derfor er markedspotentialet enormt,« siger Joakim Espeland, medstifter og CEO i Quadsat.
Han har sammen med medstifteren, Andrian Buchi, udviklet en teknologi, hvor droner kan indstille antenner, så de rammer satellitterne rent. Det sker ved, at dronen flyver 100-120 meter op i luften og agerer »falsk satellit«.
Der er f.eks. tale om antenner om bord på skibe og fly, som skal sikre internetforbindelse og signal til besætningen.
Førhen har det kun været muligt at indstille antennerne på såkaldte testområder, hvor antennerne skal bringes hen. Det kan koste op til en halv million kroner pr. antenne om året.
»Det er meget omkostningstungt og besværligt at flytte antennerne. Derfor mærker vi allerede en stor efterspørgsel efter vores droneteknologi fra store spillere inden for skibs- og luftfart,« siger Joakim Espeland.
Quadsats kunder er de satellitoperatører, som sælger og driver antenner for skibsfarten, luftfarten, banker og andre, der skal have sikker kommunikation.
Her er tre ting, der henholdsvis taler for og imod, at Quadsat bliver en dansk forretningssucces.
FOR
Quadsats teknologi er banebrydende, fordi der lige nu ikke er nogen konkurrenter, som har en tilsvarende teknologi.
Quadsat har allerede fået britiske Seraphim Capital ind som investor. Det er en af verdens største venturefonde, og derfor bør der være en god mulighed for kapitalforsyning de kommende år.
Efterspørgslen er umiddelbart til stede, fordi satellitoperatørerne kan spare store udgifter til justering af deres antenner, hvis de i stedet benytter Quadsats droneløsning til at indstille antennerne.
IMOD
Der er stadig stor usikkerhed om, hvordan markedet tager imod en ny teknologi, som man aldrig har kendt til før.
Når man har en unik teknologi, er der altid fare for kopiering – især fra Kina. Quadsat har gjort meget for at få patenter, men der er stadig risiko for hård konkurrence, hvis markedet efterspørger teknologien i stor stil.
Der er mange lovgivningsmæssige og regulatoriske benspænd for nye teknologier og virksomheder, når det gælder satellitter og rumfart. Quadsat mangler f.eks. stadig en godkendelse fra den europæiske rumfartsorganisation ESA.
Til en start tager Quadsats medarbejdere selv rundt i verden og indstiller antennerne med dronerne. Men forretningsidéen er, at dronerne skal leases ud til operatørerne, så de selv kan indstille antennerne.
»Det tager måske to-tre år at nå dertil. Det er først her, at det virkelige unicorn-potentiale ligger,« siger Joakim Espelund.
Finans har talt med flere forskere, og alle peger på Quadsat som den mest unikke dronevirksomhed i landet med det største potentiale. Derfor er virksomheden blevet en del af Finans-serien ”10 idéer, der kan ændre Danmark”.
»Det, som Quadsat har gang i, kan ændre måden, man arbejder med satellitter. Det kan fjerne meget af støjen og ineffektiviteten i signalerne mellem antennerne og satellitterne, så på den måde er teknologien unik,« siger Mette Præst Knudsen, professor ved Syddansk Universitet.
Den fynske virksomhed har eksisteret siden marts 2017 og har allerede hentet kapital fra Vækstfonden, den britiske kapitalfond Seraphim Capital, samt it-investoren Helge Munk.
Men dronevirksomheden arbejder lige nu på næste finansieringsrunde, som skal sætte gang i det internationale vækstfremstød.
»Vi regner med at hente investorkapital i starten af 2020. Det bliver året, hvor vi skal gå fra et udviklingsstadie til en global, kommerciel virksomhed,« siger Joakim Espelund.