Tech

Danske atomkraft-iværksættere lander kæmpeaftale i Sydkorea: »Vi jagter trecifret millionbeløb«

Seaborg Technologies er klar til næste skridt på rejsen mod en næste generation af atomreaktorer. I alt skal der bruges 300 mio. euro for at nå målet.

Artiklens øverste billede
Seaborg Technologies har nu i fem år arbejdet på en helt ny type atomreaktor baseret på flydende salt. Den kan blive en stor gevinst i kampen for klimaet, fordi reaktoren er hurtig at skalere og samtidig producerer den 100 pct. CO2-neutral energi. Her er det Trols Schönfeldt, medstifter og adm. direktør i selskabet. Foto: Stine Bidstrup

Selv om atomkraft ikke er på tegnebrættet i Danmark, har en lille virksomhed på Nørrebro en af verdens mest lovende atomkraftteknologier i støbeskeen.

Seaborg Technologies er et godt stykke vej i bestræbelserne på at udvikle en ny type atomreaktor, som kører på flydende salt, og som kan være i en 20 fods container. Den vil kunne lette prisen på atomkraft betragteligt og samtidig øge sikkerheden.

Den unikke teknologi har affødt så stor opmærksomhed i særligt Asien, at Seaborg nu har landet en kæmpe aftale med et stort sydkoreansk energiselskab, hvis navn endnu ikke er offentligt.

Aftalen er et partnerskab, hvor Seaborg og sydkoreanerne vil bygge 7.500 af Seaborgs reaktorer til atomkraft i Sydøstasien frem mod 2040.

»Det er et meget stort skridt på vejen mod næste generation af atomkraft. Sydkoreanerne vil sørge for al infrastruktur til at kunne bygge reaktorerne, og så skal vi bare koncentrere os om at færdigudvikle selve reaktoren,« siger Troels Schönfeldt, medstifter og adm. direktør i Seaborg Technologies.

Seaborg har eksisteret siden slutningen af 2014 og har allerede hentet et tocifret millionbeløb fra bl.a. seks forskellige danske stiftere af såkaldt unicorn-virksomheder - startups med en værdi på over 1 mia. dollars.

Efter den store aftale i Sydkorea er Trols Schönfeldt nu gået på jagt efter den næste kapitalindsprøjtning på et trecifret millionbeløb.

»Vi håber på at have finansieringen på plads inden for meget kort tid. Formentlig kun en måned eller to. Det er penge, som skal bruges til at bygge et laboratorium, så vi kan færdigudvikle vores reaktor,« siger han.

Seaborg forventer at have deres første reaktor kørende i 2024, hvis alt går efter planen. Men inden den står klar, er der ifølge Troels Schönfeldt brugt 300 mio. euro – svarende til ca. 2,25 mia. kr.

»Halvdelen vil gå til udviklingen, og den anden halvdel vil gå til at producere den første reaktor, som er meget dyrere end de næste,« siger han.

Seaborg har 28 ansatte på nuværende tidspunkt, men målet er skabe en ny dansk eksportsucces – særligt til Sydøstasien, hvor de klimatiske forhold betyder, at sol-, vind-, og vandenergi ikke har optimale forhold.

En af Seaborgs reaktorer kan levere energi til en by på 50.000 indbyggere inklusiv al industri.

FINANS har sat fokus på 10 banebrydende idéer i 10 af de største brancher. Mød iværksætterne bag idéerne og læs, hvordan de ser på fremtiden i deres branche.

»Målet er at erstatte meget af kulkraften med atomkraft. Vores teknologi vil kunne forsyne Sydøstasien med energi en tredjedel billigere end kulkraft. Men det vigtigste er, at atomkraften kan redde klimaet,« siger Troels Schönfeldt.

Professor i kernekraft ved DTU, Bent Lauritzen, kalder den næste generation af atomkraft for livsnødvendig, hvis vi skal overvinde de massive klimaudfordringer på kloden.

»Hvis ikke vi kan producere billig atomkraft i form af små reaktorer på samlebånd, vil mængden af fossile energikilder blot stige. Vi kan simpelthen ikke løse klimakrisen i Asien og Afrika uden de teknologiske nybrud inden for atomkraft,« siger han.

På verdensplan fylder atomkraft ca. 5 pct. af verdens energiforsyning, mens fossile brændsler som kul, olie og gas fylder 80 pct. Det har ikke ændret sig i 25 år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.