Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Trods coronaår: Milliarderne strømmer ind i magtfulde fonde | Så meget har oversvømmelserne i i Tyskland og Belgien kostet | Rentefald på trist baggrund: Covidfrygt stjæler billedet

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Velkommen til det sidste nyhedsoverblik fra Finans i denne uge. Danske Bank kommer med regnskab for første halvår omkring kl. 08. Indtil da kan du læse dagens øvrige nyheder her.

Nyheder

Trods coronaår: Milliarderne strømmer ind i magtfulde fonde

Danmarks magtfulde kæmpefonde, der ejer en række af landets største virksomheder, øgede trods coronaens skygge indtjeningen i 2020. Også fondenes uddelinger til bl.a. kunst, forskning og corona-indsatsen steg. Det viser en gennemgang af fondenes regnskaber, som Finans har foretaget.

»Mange af de erhvervsdrivende fonde, som står bag nogle af de store virksomheder, har oplevet gode tider det seneste år,« siger Mads Lebech, direktør i en af landets største fonde, A.P. Møller Fonden. De 20 største fondes indtjening steg sidste år 7 pct. til 37 mia. kr. Foto: Toke Hage/Polfoto.

»Mange af de erhvervsdrivende fonde, som står bag nogle af de store virksomheder, har oplevet gode tider det seneste år,« siger Mads Lebech, direktør i en af landets største fonde, A.P. Møller Fonden. De 20 største fondes indtjening steg sidste år 7 pct. til 37 mia. kr. Foto: Toke Hage/Polfoto.

Tysk storbank efter oversvømmelser: Under halvdelen er forsikret og milliardregningen bliver tocifret

Selv om mere end halvdelen af tyskerne ikke er forsikret mod oversvømmelser og kraftig regn, kan forsikringsselskaberne se frem til en milliardregning efter naturkatastrofen tidligere på måneden. Det vurderer den tyske bank Berenberg, som forventer en regning i niveauet 15 til 22 mia. kr. for forsikringsselskaberne.

Rentefald på trist baggrund: Covidfrygt stjæler billedet. Når det regner på finansmarkederne, drypper det på boligejerne. De 30-årige boligrenter falder, men det er på en trist baggrund. Finansmarkederne rystes i øjeblikket af det stigende smittetryk fra coronaen. Aktiekurserne falder, mens obligationskurserne stiger. Det giver en lavere rente og er udtryk for, at investorer søger i sikkerhed.

Dansk tøjmærke har halveret sit overskuddet under corona. Coronapandemien har sat en kæp i hjulet for det danske herretøjsmærke NN07. For første gang i fem år er selskabet gået tilbage på både bruttofortjeneste og resultat. Det viser et nyt regnskab, som selskabet netop har offentliggjort.

»Det er ærlig talt skuffende«: Nye tal for forbrugernes humør overrasker økonomer. Forbrugertilliden ligger højere end gennemsnittet for de seneste seks måneder, men den er fortsat under niveauet fra tiden inden corona skyllede ind over Danmark.

Drastisk udvikling for Ferratum: Overskuddet styrtdykkede i 2020. Politiske tiltag gjorde det i 2020 langt sværere at være kviklånsudbyder i Danmark, og de indgribende og regulerende tiltag for at mindske antallet af danskere, der bliver fanget i kviklånsudbydernes klør, ser nu ud til at have haft en effekt.

Flekslånerne får i pose, i sæk og i tegnebogen. Mon festen nogensinde slutter for flekslånerne? Ikke meget tyder på det, efter at den europæiske centralbank, ECB, to gange indenfor kort tid har understreget, at man vil fastholde den politik, der betyder, at alle ledende renter er negative. F5-lånet er igen billigste flekslån efter rentedyk.

USA’s politikere skruer bissen på: Din telefon skal være let at reparere selv. Hvis din iPhone går i stykker, må Apple ikke gøre det unødvendigt svært at reparere den. Det har USA’s regering besluttet, og reglen gælder al slags teknisk udstyr – fra telefoner til traktorer.

Twitters aktiekurs bragede frem med over 8 procent. Twitters aktiekurs steg torsdag med helt op til ni procent, efter at selskabet annoncerede en højere indtjening end forventet i andet kvartal.

Det skriver andre

Dan­ske virk­som­he­ders OL-of­fen­siv er ble­vet af­spo­ret. Atleterne kæmper om guld og hæder ved et OL, som dansk erhvervsliv før covid-19 havde satset massivt på. Pandemien har dog amputeret den danske indsats, men alligevel håber virksomheder på, at OL kan styrke bånd og åbne nye døre ind til verdens tredjestørste økonomi. (Børsen – låst artikel)

American Airlines venter omsætning 20 pct. under 2019 i næste kvartal. Det bevæger sig fremad for flyindustrien, men selskabet American Airlines venter fortsat, at der går lidt tid, før selskabet er tilbage ved 2019-niveau. (Bloomberg News)

Aktivister kupper sygeplejerskers lønforhandlinger. Syv kvinder bag græsrodsbevægelsen ”Foreningen af danske sygeplejersker” har skabt drama i kulissen under lønforhandlingerne. (Berlingske Business – låst artikel)

Gik du glip af...

Gør klar til en ny kold krig: Denne gang om herredømmet over digitale penge. Kina kan med lanceringen af sin nye, digitale valuta - formodentlig næste år - sætte gang i et globalt kapløb om, hvem der bliver dominerende på området.

  • Vurderingen: »Det er et forsøg på at gøre den kinesiske valuta til reserve i en masse lande, som i dag er afhængige af dollar,« siger Andreas Steno Larsen, chefstrateg i Nordea og tilføjer: »Hvis Kinas lancering bliver en succes kommer det til at sætte fut i udviklingssporet i de vestlige lande. Det er kun med til at trække fronterne op,« fortsætter han.
  • Tallene: Sidste år var omtrent 86 pct. af verdens centralbanker i gang med at udvikle deres egne digitale penge, mod kun 65 pct. i 2017, ifølge centralbankernes hovedorganisation, Bank of International Settlements (BIS).
  • Perspektivet: En eksplosion i finansielle ydelser med udspring i kryptovalutaer og digitale penge udstedt af centralbanker vil presse mange banker herunder de danske de kommende år.
SERIE: Siden starten i 2009 har kryptovalutaer eksisteret i periferien af finansverdenen, set ned på af det etablerede og drevet af vild spekulation. Nu er industrien dog mere moden. Storbanker er begyndt at handle med dem, virksomheder bruger dem, og centralbanker er på trapperne med deres egne versioner. Finans sætter spot på kryptoernes rejse ud af mørket og ind i hverdagen.

Indsigt

Erhvervsminister Simon Kollerup efter milliardpakker til erhvervslivet: »Jeg vil gerne sige tak«. Da coronakrisen ramte i marts 2020, blev erhvervsminister Simon Kollerups dagsorden ryddet. Alle de forberedte temaer blev skubbet ud. Nu handlede det pludselig om akut krisehåndtering for ham og resten af ministeriets ansatte. Flere end 400.000 ansøgninger fra erhvervslivet er siden da behandlet, og status er, at over 40 mia. kr. i hjælpepakker til de danske virksomheder er udbetalt fra statskassen.

Erhvervsminister Simon Kollerup måtte midt i coronakrisen lade sig sygemelde: »I dag er jeg glad for at have fået muligheden for at styrke den måde, jeg arbejder på. Jeg er 100 pct. tilbage, men jeg går til mit arbejde på en anden måde end før.«. Foto: Jens Hartmann Schmidt.

Finans fakta

Nye tal: Salget af ejerlejligheder falder markant. Sommerferie er lig med faldende boligsalg, og sådan er det også i år. Men én type boliger er ramt hårdere end andre. I årets første måneder er salget af ejerlejligheder faldet så markant, at det overgås af salget sidste år og gennemsnittet af perioden 2015 til 2019, viser nye tal.

Salget af ejerlejligheder er faldet i løbet af sommeren, og ligger overraskende under salget i 2020. Grafik: Lars Nielsen.

Dagens profil

Det første regnskab med Morten Christiansens underskrift bød på et underskud på 901 mio. kr. Mandag fylder Morten Christiansen, chef i 3, 60 år. Han forvandlet underskud til solide overskud. Udenfor arbejdstid driver han stutteri og hestepension. »Jeg har en mere overordnet rolle i dag. Jeg sidder ikke længere og hopper og danser og finder på nye produkter hver dag,« siger Morten Christiansen.

Morten Christiansen tog springet fra reklamebranchen til televerdenen for snart 20 år siden. Siden 2005 har han stået i spidsen for 3 i Danmark. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

»Jeg tror jo stadig, at jeg er 50 år. Og pigerne tror, at jeg er 50 år,« siger Morten Christiansen, mens hans dybe latter buldrer ud af højttaleren. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann.

Dagens tal

600

kilometer i timer. Så hurtigt kan Kinas nye supertog køre. Kina har bygget verdens hurtigste lyntog. Går alt vel, kan det komme i brug allerede om fem år. Men Kina er ikke det eneste land med drømme om den slags, og hver gang har projekterne slået fejl.

Kinas nye MagLev tog blev bygget i byen Qingdao i Shandong provinsen. Toget kan køre op til 600 kilometer i timen og repræsenterer det seneste forsøg på at gøre teknologien farbar. For indtil nu er det ikke lykkedes. Foto: cnsphoto via REUTERS/Ritzau Scanpix

Kinas nye MagLev tog blev bygget i byen Qingdao i Shandong provinsen. Toget kan køre op til 600 kilometer i timen og repræsenterer det seneste forsøg på at gøre teknologien farbar. For indtil nu er det ikke lykkedes. Foto: cnsphoto via Reuters/Ritzau Scanpix.

Børs

For tredje dag på stribe endte det i grønt blandt de amerikanske aktier torsdag, hvor der ellers var udsving i begge retninger i løbet af handelsdagen. S&P 500-indekset steg med 0,2 pct., Dow Jones-indekset gik 0,1 pct. frem, og Nasdaq-indekset blev løftet med 0,3 pct. Her er den seneste børsberetning. (Ritzau/Reuters)

Debat

Ambitionsniveauet skuffer i regeringens plan for cirkulær økonomi. Regeringens aktuelle handlingsplan for cirkulær økonomi blev ikke den plan, vi havde håbet på. Det er, som om regeringen ikke ser det fulde potentiale i en cirkulær omstilling. En omstilling, der ellers vil være god for både klima, miljø og natur, men også en mulighed for at skabe danske arbejdspladser og eksport. Sådan lyder det fra Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, og Sine Beuse Fauerby, chefkonsulent for området cirkulær økonomi i Ingeniørforeningen, IDA.

Det sker i dag

  • Erhverv: Danske Bank, Vodafone og American Express leverer halvårsregnskab.
  • Andet: Selvom de første sportsgrene allerede er gået i gang, skydes OL i Tokyo i dag for alvor i gang med den store åbningsceremoni. De Olympiske lege fortsætter frem til d. 8. august, hvor der afholdes en afslutningsceremoni.

PS...

Kun hver femte danske OL-atlet deltager i åbningsceremonien. Det er langtfra alle danske OL-atleter, der kommer til at deltage i åbningsceremonien på det olympiske stadion i Tokyo fredag. Danmarks Idrætsforbund (DIF) oplyser, at blot 22 ud af de i alt 111 atleter kommer til at følge fanebærerne Jonas Warrer og Sara Slott Petersen ind på stadion, når den danske delegation går ind som nummer 114 ud af de 206 nationer på det olympiske stadion i Tokyo fredag.

Det japanske luftvåben har været i aktion de seneste dage i forbindelse med forberedelserne til åbningsceremonien fredag på det olympiske stadion i Tokyo. Foto: Reuters.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.