Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske selskaber rammes af amerikansk valgkamp | Negative renter på pensionsopsparingen bekymrer | Spies-ejer er kollapset

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Og velkommen til en uge i klimaets tegn. I New York mødes repræsentanter for verdens lande til FN's Klimatopmøde i dag og et bæredygtighedstopmøde tirsdag og onsdag. I løbet af ugen ventes virksomheder og erhvervsorganisationer, heriblandt også danske, at offentliggøre tiltag, der skal leve op til de handlingsplaner, der vil blive præsenteret her. Finans har en mand på plads i New york, der vil holde dig opdateret ugen igennem. Men her har du først ugens første morgenbriefing.

Nyheder

Sundhedsaktier kan blive hårdt ramt af valgkampen i USA

Flere storbanker anbefaler nu at sælge sundhedsaktier. Kampen om at have den hårdeste politiske tone over for medicinalselskaber i den amerikanske valgkamp spidser til, og det rammer også de danske selskaber. Der er 14 måneder til præsidentvalget i USA. Men allerede nu begynder investorerne at udpege vindere og tabere på aktiemarkedet. Og historien kan være en god rettesnor.

Flere af Demokraternes topkandidater har allerede en ændring af sundhedssystemet som højeste prioritet. Det gælder både offentlig sygesikring samt regulering af medicinpriser. Foto: Reuters/Mike Blake.

Jyske Bank-tiltag kan sende årlig milliardregning til de danske familier

160.000 danskere skal betale negative renter af en samlet opsparing på i omegnen af 340 mia. kr. Det bliver realiteten, hvis grænsen for at betale for at have penge stående i banken fremover sættes ved 750.000 kr. Det er Jyske Bank, som fra den 1. december tager det drastiske skridt at lade deres kunder betale 0,75 pct. i rente på den del af deres pensionsopsparing, som står kontant i banken og overstiger 750.000 kr. Sydbanks øverste chef, Karen Frøsig, er en af dem, der er bekymret over, at negative renter nu også rammer danskernes pensionsopsparing.

Thomas Cook er kollapset. Thomas Cook, som blandt andet ejer Spies, er gået i betalingsstandsning med omkring 600.000 gæster på ferie. Samtlige Thomas Cook-fly i Skandinavien er aflyst.

Pensionskasser øremærker milliarder til grøn omstilling. Den danske pensionssektor vil frem mod 2030 investere svimlende 350 milliarder kroner i den grønne omstilling. »Det er nødvendigt med store investeringer fra den private sektor, hvis vi skal realisere FN's verdensmål og Paris-aftalen,« lyder det fra CEO i Pension Danmark, Torben Möger Pedersen.

Kristian Jensen stifter eget firma. Han er netop stoppet i Venstres ledelse, og nu er Kristian Jensen klar til at sætte ord på sin fremtid, der i øjeblikket hverken rummer en ministerbil eller en fyldt kalender.

Minister godkendte bytte af ubebyggelige grunde. Erhvervsminister Simon Kollerup har kendt til, hvordan flere kommuner på kreativ vis har byttet sig til attraktive sommerhusgrunde tæt på kysten. Han burde have sat foden ned, vurderer eksperter.

Kulturminister giver DR lov at bestemme mere igen. Forud for de kommende medieforhandlinger har regeringen besluttet at ændre et omstridt krav om, at DR skal afholde sig fra at skrive lange, dybdegående artikler. Samtidig er det besluttet, at DR ikke længere politisk skal spørge om lov, hvis public service-mediet ønsker at ændre i antallet af kanaler på radio eller i tv.

Ny udbyttesvindel i Danmark. Hidtil ukendte bagmænd har trukket milliarder ud af Danmark i sagen om formodet svindel med udbytteskat. Der er angiveligt tale om svindel for 4,1 mia. kr. Gruppen skulle ifølge dokumenter fra ledet af to skatterådgivere med en fortid i KPMG (TV 2).

Design-kendis anmeldt for ulovlige lån. Ilse Jacobsen og hendes mand Jesper Bo Jacobsen har i tre ud af de seneste fire år fået alvorlig kritik fra den ansvarlige revisor efter gennemgang af regnskaber fra selskabet IJH A/S. Kritikken handler om ulovlige lån for 7,2 mio. kr., og sagen er givet videre til Nordsjællands Politi. (Ekstra Bladet).

Klar sejrskvinde i Venstre-kampvalg: Mens det var givet, at Venstres næste formand ville hedde Jakob Ellemann-Jensen, var der kampvalg mellem Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby om næstformandsposten. På Venstres ekstraordinære landsmøde lørdag vandt Inger Støjberg dog klart med 577 stemmer mod 206 til Ellen Trane Nørby.

Indsigt

Der er sjældent vodka på bordet: Men som topchef i Rusland har Lasse Himmer prøvet hovedpinen efter lange møder. Lars Himmer er chef for VW koncernen i Rusland, og han kender godt historien om, at man er nødt til kunne bunde et solidt glas vodka, hvis man vil begå sig i landet. Den holder bare ikke i nutidens Moskva. Han har arbejdet i Rusland og Østeuropa i mere end 20 år og er ivrig fortaler for, at Danmark udnytter den viden og det internationale netværk, som udlandsdanskerne har.

Finans fakta

Her er danskernes allermest populære rejsemål. Mere end hver femte foretrækker spanske byer, bjerge og kyster, når de rejser på ferie med minimum fire overnatninger. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Lande ved Middelhavet dominerer listen over foretrukne destinationer.

Spanien har i de senere år kapret markedsandele blandt de danske turister. Grafik: Jens Erik Rasmussen.

Dagens profil

Topadvokaten, der ikke behøver åbne munden. Han er en af dem, der sjældent optræder i medierne. Men Richard Sand med mellemnavnet Rudolf, som fylder 60 år i dag, er en af de mest magtfulde bestyrelsesformænd og advokater i landet. Familieejede og fondsejede virksomheder er blevet hans speciale - og så har han en brændende interesse for folkeslag, klimazoner og naturområder.

Richard Rudolf Sand; partner, advokat, konsul, cand.jur. og 60 år i dag. Foto: Steen Evald.

Dagens tal

6

Kulinarisk vanvidsprojekt slog benene væk under vores anmelder. 6 stjerner, og dermed topkarakter, blev det til, da Finans slog et smut forbi restauranten ”Alchemist” i København. Besøget beskrives som: Et sansemættet drømmesyn ind i et originalt kulinarisk univers, der trods det højteknologiske køkken og blærede opgør med det trivielle måltid hverken mister jordforbindelsen eller det klarsynede fokus på hæmningsløs velsmag.

The dome er Alchemists hovedattraktion. Der er tale om et planetarium med en diameter på 18 meter, som via 12 projektorer skaber en 360 grader visuel oplevelse lige oppe over hovederne på de spisende gæster ved den langstrakte bardisk. Der er brugt 200 tons stål til at bygge rummet op. Foto: Claes Bech Poulsen

Debat

Blandede bolsjer giver afkast på både gynger og karruseller. Oktober nærmer sig med hastige skridt og dermed så småt afslutningen på endnu et investeringsår, der indtil videre har været fantastisk rent afkastmæssigt. Globale aktier har givet et afkast på hele 21 procent, og smilet bliver endnu bredere af, at europæiske statsobligationer samtidig har givet et afkast på lige knap 10 procent. Hvis man skeler til historien, kunne der godt ligge en større korrektion forude, skriver Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA Pension.

Det sker denne uge

Det er generalforsamlingernes uge. Både DSV og IC Companys holder generalforsamlinger i denne uge. Det samme gør FN i New York, hvor man også holder klimatopmøde, som med stor sandsynlighed vil afspejle den store globale interesse - også fra virksomhedsfronten på bæredygtighed. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Elon Musks rumfartsfirma SpaceX vil købe en lille landsby i Texas. SpaceX i fuld gang med at udvikle sit opsigtsvækkende raketsystem ”Starship”, der skal kunne sende raketter til Mars. Det storstilede projekt foregår lige ved landsbyen Boca Chica, og derfor har SpaceX forsøgt at købe alle 20 huse for ca. tre gange markedsværdien for at komme af med indbyggerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.