Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Blackrock-direktør vil sætte klimatal på investeringsfonde | Luften er gået ud af mini-boblerne på finansmarkedet | Inflationsfrygt rammer renterne

GODMORGEN

En ny uge er i gang, hvor regnskabsbølgen fra de store danske selskaber for alvor begynder at ebbe ud. Her og nu gælder det mandagens første nyhedsopdatering fra Finans.

Nyheder

Dansk Blackrock-direktør vil sætte temperaturstigning på investeringsfonde: Klimaforkæmpere jubler, mens danske fonde afventer

Private investorer skal advares om klimaskadelige konsekvenser, når de placerer opsparingen i en investeringsfond. Man skal kunne se, hvor meget skade eller gavn man gør på klimaet, når man investerer sin opsparing i en aktie- eller obligationsfond, mener Christian Hyldahl, den danske direktør for Blackrocks europæiske forretning. Christian Hyldahl var klar over, at der var noget grønt på vej, da han tiltrådte som nordisk direktør hos verdens største kapitalforvalter, Blackrock, i november 2019. Men den tidligere ATP-direktør havde ingen anelse om, hvad der ville ramme ham efter bare to en halv måned i direktørsædet. »Det har været ekstremt altomfattende.«

Verdens største investor, amerikanske Blackrock, rykker massivt på den grønne omstilling, fortæller Christian Hyldahl, der er direktør for den europæiske del af forretningen. Foto: Nicolai Lorenzen

Verdens største investor, amerikanske Blackrock, rykker massivt på den grønne omstilling, fortæller Christian Hyldahl, der er direktør for den europæiske del af forretningen. Foto: Nicolai Lorenzen.

Luften er gået ud af mini-boblerne på finansmarkedet: »Det kan godt være, at toppen er nået«

Højtflyvende aktier inden for tech og grøn energi har fået store tæsk de seneste måneder, og kryptovalutaer er også ramt. Der er nu tydelige tegn på, at gassen er gået af ballonen i de mest højtflyvende dele af aktiemarkedet.

Inflationsfrygt rammer renterne: 2 pct.-lånet banker igen på døren. Den er god nok. Boligrenterne fortsætter med at krybe opad, senest med et gevaldigt skub af amerikanske inflationstal, der slår 30 år gammel rekord. I første omgang kan der blive tale om et 2 pct.-lån med 30 års afdragsfrihed.

Der er akut mangel på halvledere, som mange kalder den nye olie. Det er specielt i bilindustrien, at den globale chipmangel er begyndt at få økonomiske konsekvenser. Manglen er med til at forstærke en geopolitisk kamp om industriel magt.

Efter fire år med store tab, tjener den danske smykkekoncern Trollbeads endelig penge igen. Trollbeads, der er kendt for smykkerne Troldekugler, ramte toppen i 2013, men siden 2016 har der udelukkende været røde tal i regnskabet - indtil nu. Seneste regnskab fra Trollbeads viser nemlig, at virksomheden kunne gå ud af 2020 med et overskud på 3,9 mio. kr.

Bankerne presser boligkøbere til at søge mod de store byer, og der er ikke meget hjælp at hente, hvis man gerne vil have et hus på landet. Derfor er flere og flere nu begyndt at ty til pantebrevslån i stedet for, men det er ikke bare dyrt - det er også risikabelt.

Løvens Hule-virksomhed tjener rekordmange penge. Skjortevirksomheden Barons har netop landet sit første millionoverskud til trods for at måtte corona-lukke sin fysiske butik kort efter åbningen. Virksomheden blev landskendt, da den takkede nej til et rekordstort bud på 15 mio. kr. fra serieinvestoren Jesper Buch i TV-programmet Løvens Hule.

Det skriver andre

Flere andelsboligforeninger opløser sig selv for at høste milliongevinster. Ved at sælge foreningernes ejendomme som udlejningsejendomme kan andelshaverne ofte score en pose penge, samtidig med at de bliver i ejendommen som lejere. (Berlingske - kræver abonnement)

Arsenal-ejer har afvist Spotify-stifters bud på fodboldklubben. Det skriver grundlæggeren Daniel Ek på Twitter, hvor han tilkendegiver, at ejeren, det amerikanske selskab Kroenke Sports & Entertainment, ikke har brug for pengene. (Ritzau)

Ti procent af stillingerne i USA’s banksektor står til at forsvinde det næste årti. Sådan lyder prognosen i en analyse lavet af Wells Fargo, der spår, at bankerne får behov for at øge produktiviteten for at følge med ændringerne i kundeadfærden. (Financial Times - kræver abonnement)

Konflikten mellem Israel og Palæstina intensiveres. Søndag dræbte israelske luftangreb ifølge palæstinensiske myndigheder 33 palæstinensere på konfrontationens syvende dag. Samme dag mødtes FN’s sikkerhedsråd for at diskutere krisen. (Reuters, Financial Times)

Flere danske detailgiganter kan blive ramt hårdt økonomisk af en ny lov mod såkaldt “urimelig handelspraksis”, der bliver indført fra 1. juli i Danmark. Især de to dagligvarekæmper Salling Group og Coop står til at miste milliarder i løbende likviditet. Loven sætter et loft over, hvor lang kredit de kan kræve af leverandørerne. (Børsen - kræver abonnement)

Vil sagsøge staten for millioner. Politiet så til, da demonstranter væltede stillads på Nørrebro – nu risikerer det at koste Danmark millioner. Stilladsejerens advokat varsler nemlig søgsmål i millionklassen mod staten, for at lade ejeren i stikken. (Berlingske Business - kræver abonnement)

Gik du glip af...

Krisen fører danske biografer ud i en brydekamp med streamingtjenester. Landets største biografkæder siger nej til en stribe storfilm som led i en prisforhandling med distributørerne. Det vil resultere i mere fleksible aftaler og flere konkurser, vurderer iagttagere.

  • Baggrunden: Afvisningen af filmene sker som følge af, at distributørerne i disse tilfælde har indskrænket biografernes eksklusivperiode fra fire måneder til fire uger, hvorefter streamingtjenesterne får lov at tilbyde de samme titler.
  • Det bliver der sagt: »For os er det logik, at hvis produktet bliver mindre værd, så skal vi også betale en mindre pris,« siger Casper Bonavent, adm. direktør for Nordisk Film Biografer.
  • Perspektivet: Biograferne risikerer at tabe sympatien hos det filmhungrende publikum i de hårde forhandlinger med distributørerne, vurderer chefredaktøren for filmmagasinet Ekko.
Casper Bonavent, adm. direktør for Nordisk Film Biografer, mener, at de store blockbusters bliver mindre værd for biograferne, hvis eksklusivperioden indskrænkes fra måneder til uger. Foto: Stine Bidstrup

Casper Bonavent, adm. direktør for Nordisk Film Biografer, mener, at de store blockbusters bliver mindre værd for biograferne, hvis eksklusivperioden indskrænkes fra måneder til uger. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Apple kæmper for mere beskyttelse af dit privatliv – nu bliver selskabet ristet for sporingsdimsen Airtag. Når du køber en iPhone, betaler du også for et af Apples helt store satsninger: At en iPhone vil beskytte dig bedre end den typiske Android-telefon mod de mange, skjulte måder, man i dag kan blive overvåget på nettet. Men selv for Apple kan det være svært at ramme rigtigt, når det gælder noget så kompliceret som digitalt privatliv. Det nyeste produkt, Airtag, er nemlig også lanceringen af et stort system til at overvåge, hvor disse små brikker befinder sig. Og dermed giver Apple et førsteklasses værktøj til for eksempel den jaloux kæreste, som vil overvåge sin partner i al hemmelighed, lyder kritikken: »Apples Airtag er en gave til en stalker.«

Apple har lanceret den såkaldte Air Tag sammen med en ny iMac-computer. Foto: AFP.

AirTag, er en lille brik, som man for eksempel lægger i sin pung, rygsæk eller nøglebundt. Ved at bruge kameraet på ens smartphone kan man ”skanne” rummet for ens nøgler - eller hvad der ellers måtte være forbundet til brikken. Foto: AFP.

Finans fakta

Kina er i gang med at flette et netværk af jernbane til højhastighedstog henover landets enorme areal, så det får de europæiske hurtigtog til at blegne. Landet, der er 224 gange større end Danmark, har indtil videre vævet et finmasket net af 35.388 kilometer jernbane til højhastighedstog på sit landkort.

Antallet af jernbanekilometer anlagt til højhastighedstog. Grafik: Leonora Beck.

Dagens profil

»Forhåbentlig arbejder jeg på samme niveau som nu i de næste fem år«. Det er mere end blot ord, når Jørgen Kongskov Olsen, tidligere topchef i Skandinavisk Industries, konstaterer, at han kan overkomme det samme som for 10 år siden. Han er stadig yderst aktiv, mere end 40 år efter at han fik sit første lederjob. I dag er han medejer og bestyrelsesformand i Bacher Work Wear: »Forhåbentlig arbejder jeg på samme niveau som nu i de næste fem år,« siger hovedpersonen, der bliver 70 år torsdag den 20. maj.

Jørgen Kongskov Olsen er medejer og bestyrelsesformand i Bacher Work Wear, hvor han for 10 år siden blev ansat som økonomidirektør. Foto: Gregers Tycho

Jørgen Kongskov Olsen er medejer og bestyrelsesformand i Bacher Work Wear, hvor han for 10 år siden blev ansat som økonomidirektør. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

600

...millioner. Butikker skylder trods genåbning fortsat milliarder i husleje. Detailhandlens restancer til udlejere af butikker steg nemlig med 600 mio. kr. i april. Det selvom butikker på handelsgader måtte genåbne allerede i marts efter måneder med tvangslukning. De danske butikker skyldte ved udgangen af april 2,8 mia. kr. i husleje.

Debat

Den nordiske model spreder lys midt i krisen. Det seneste år i pandemiens skygge har i den grad understreget, at velfungerende hospitalsvæsener, solide offentlige finanser og en veludviklet digital infrastruktur er afgørende parametre for, hvor godt økonomisk et land kan klare sig gennem en langvarig periode med omfattende restriktioner for at holde smittespredningen nede. De nordiske lande kommer ud af krisen som vindere og har måske virket som inspiration for Joe Bidens nye investerings- og familieplaner.

Det sker denne uge

De store regnskabsbølger er efterhånden stilnet af, men der kommer stadig enkelte skvulp; denne uge i form af kvartalsregnskab fra bl.a. Lundbeck og DFDS. Retten i Sønderborg indleder mandag en sag mod Kurt Beier Transport A/S, der er tiltalt for åger, efter en lejr med filipinske chauffører, der levede under kummerlige forhold, i 2018 blev afsløret ved Padborg. Finans har tidligere beskrevet sagen. Og så holder det nu verdenskendte medicinalselskab Astrazeneca generalforsamling tirsdag. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Investorer og udviklere satser fortsat deres penge på Storbritanniens kontorejendomme. Det er selvom, at mere hjemmearbejde mindsker behovet for kontorplads, og at Brexit har flyttet mange arbejdspladser ud af landet. Men hvorfor? Financial Times er dykket ned i den umiddelbart selvmodsigende tendens.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.