Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ny aftale fremrykker genåbning som er større end ventet | Tænketank anbefaler klimasats for milliarder: Energiø er nødvendig for at nå 2030-mål | Det kan være en skidt forretning at forlænge ratepensionen

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Et bredt politisk flertal har natten til fredag besluttet at genåbne mere end ventet efter nedlukningen som følge af pandemien. Det følger Finans op på i løbet af morgenen. Her er dagens første opdatering med alt det vigtigste og bedste fra Finans.

Nyheder

Tænketank anbefaler klimasats for milliarder: Energiø er nødvendig for at nå 2030-mål

En analyse fra tænketanken Axcelfuture konkluderer, at energiøen i Nordsøen er nødvendig. Cepos og Kraka er uenige og mener, at den økonomiske risiko er for stor.

Et bredt politisk flertal har besluttet, at energiøen i Nordsøen skal være en kunstig inddæmmet ø, der skal omringes af havvindmøller. Her er en illustration fra konsortiet Vindø på en mulig løsning. Foto: PR Vindø

Et bredt politisk flertal har besluttet, at energiøen i Nordsøen skal være en kunstig inddæmmet ø, der skal omringes af havvindmøller. Her er en illustration fra konsortiet Vindø på en mulig løsning. Foto: PR Vindø.

Det kan være en skidt forretning at forlænge ratepensionen

For en del af de danskere, der er gået på pension eller snart skal pensioneres, er gevinsten ved at forlænge udbetalingen af deres ratepension reelt ikke-eksisterende.

Tommy Ahlers er igen aktiv som direktør. Da Tommy Ahlers i 2018 blev minister, valgte han at blive passiv i erhvervssammenhæng. Nu er han igen direktør og kan mærke, hvordan det trækker i ham at blive mere aktiv i erhvervslivet sideløbende med politikerlivet.

Tommy Ahlers har tidligere været uddannelses- og forskningsminister. Nu er han klimaordfører i Venstre og desuden direktør i flere selskaber.

Danske mode- og detailselskaber er ramt af smittebølgen i Europa. Samtidig med, at genåbningen ruller i Danmark, er der fortsat stramme corona-restriktioner i bl.a. Tyskland samt andre nabolande. Jysk-kæden har lige nu 941 tyske butikker tvangslukket. Danske modeselskaber melder om et presset detailmarked i flere lande.

Hedgefond-manager i frontalangreb på finanstilsyn: Svindlere har intet at frygte. Den fremtrædende og åbenmundede hedgefond-manager David Einhorn lægger ikke fingre imellem i et nyt brev til sine investorer, hvor han svinger pisken over myndighederne i kølvandet på en række børsskandaler.

Der er meget langt til et normalt rejsemønster. Rejsebranchen og luftfarten forventer kun at halvdelen af danskerne vil rejse som før coronakrisen, selvom grænserne gradvist bliver åbnet. Usikkerheden er fortsat stor, lyder det fra branchen.

Regeringen bøjer sig for kritik om betaling af revisorkontrol. Efter hård kritik fra selvstændige og brancheforeninger bøjer regeringen sig. Nu kan udtrukne selskaber få støtte til betaling af en revisorkontrol for støttemidler der blev udbetalt i 2020.

Zuckerberg opfordres til at droppe Instagram til børn. Facebooks stifter og topchef Mark Zuckerberg opfordres af interesseorganisationer til ikke at lancere en udgave af det sociale medie Instagram til børn under 13 år, da det kan udsætte dem for »stor fare«.

Stefan Plenge om kritik af arbejdsforhold: Vi er ikke fejlfrie. Adm. direktør i Nemlig.com, Stefan Plenge, erkender, at tempoet var for højt, og det gik ud over medarbejderne, da virksomheden sidste år ansatte 600 nye medarbejdere på syv uger. Der er rettet op på forholdene, lyder det.

Genåbning

Stor aftale om yderligere genåbning på plads. Fra onsdag kan borgerne igen komme på restaurant indendørs og komme på stadion. Det står klart efter nattens forhandlinger. Forsamlingsloftet hæves gradvis på fire allerede fastsatte datoer. Fra 21. april åbnes der igen op for blandt andet indendørs servering på cafeer og restauranter og for tilskuere på stadion til kampe i Superligaen. Ifølge aftaleteksten betyder det, at der højest må være 500 siddende tilskuere på sektioner, der er "klart adskilte". Få overblikket her.

Det skriver andre

Dansk sel­skab bag Mo­bile­pay-app ar­bej­der på mil­li­ards­tor børsno­te­ring i Kø­ben­havn til juni. Trifork arbejder på en børsnotering, og planen er, at it-firmaet indtager kurslisterne i København i begyndelsen af juni. (Børsen – låst artikel)

Dansk vækstkomet buldrer fremad igen efter drastisk fald i indtjening: Spinder guld på mundscannere til tandlæger. En brat opbremsning i væksten er blevet vendt igen med ny direktør i spidsen for ombejlet dansk vækstkomet. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Vestre Landsret stadfæstede torsdag en dom fra byretten og idømte Genan-stifter Bent A. Nielsen og en tidligere Deloitte-partner lange fængselsstraffe.

  • Sagen: Igennem en lang årrække forsynede revisoren Genans regnskaber med blanke påtegninger, indtil regnskaberne i 2014 blev korrigeret og åbenbarede en virksomhed i overhængende fare for at gå konkurs.
  • Dommen: 78-årige Bent A. Nielsen har nu udsigt til 6 år i fængsel. »Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det skulle udvikle sig, som det gjorde,« siger han, da Finans fanger ham efter domsafsigelsen.
  • Højesteret: Procesbevillingsnævnet kan give ekstraordinær tilladelse til at få sagen behandlet i Højesteret som tredjeinstans, men det sker kun sjældent, og kun hvis helt særlige forhold gør sig gældende.

Bent A. Nielsen blev mangemillionær på at sælge dæksservice-virksomheden Viborg Gruppen til Michelin. Derudover byggede han Genan op fra bunden. Nu er han idømt seks års fængsel. Foto: Mads Hansen.

Serie: Vejen ud af krisen

Dansk hotelejer har hverken plan a, b eller c klar. Guldsmeden Hotels gik fra at præsentere et overskud på knap 30 mio. kr. i 2019 til et tilsvarende stort underskud i 2020. Nu håber ejer Sandra Weinert, at myndighederne vil opfordre danskerne til at holde ferie i Danmarks største byer.

53-årige Sandra Weinert ejer og stiftede Guldsmeden Hotels med sin mand Marc Weinert. I Danmark har kæden seks hoteller, der har været mere eller mindre tomme hele 2020 og 2021 på grund af coronanedlukningen af samfundet. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Gamle konsolspil har hittet under pandemien - brugt Fitness-spil solgt for 340.000. Mens økonomiske kriser normalt får folk til at spænde livremmen ind, har coronapandemien været et højst mærkværdig omgang. Mens mange servicesektorer har lidt, har andre industrier stortrivedes, og én af de ting, der har haft medvind, er gamingindustrien, der har nydt godt af, at folk i høj grad har været fanget derhjemme.

Spillet Family Fun Fitness-til NES-konsollen blev solgt for næsten 40.000 pund - eller 340.000 kr. - under pandemien. Grafik: Kasper Brøndgaard.

Dagens profil

Jørn Tolstrup Rohde er overbevist om, at hårdt arbejde kan bringe et menneske langt. »Jeg tror på, at 70 pct. af det, man lærer, kommer af, hvordan man handler, og hvilke erfaringer man får sig. Men de sidste 20-30 pct. lægger du oven på ved at holde dig opdateret og få noget input fra lærebøger, kolleger og andre i branchen,« siger han.

Jørn Tolstrup Rohde er bestyrelsesmedlem i virksomheder som Sund & Bælt, Alfred Pedersen & Søn og Blue Ocean Robotics. Foto: Søren Vendelbo.  

Dagens tal

1983

Det stærkeste opsving i knap 40 år er på vej. USA vil få det stærkeste økonomiske opsving siden 1983, Kina vil se kraftig fremgang, og verdensøkonomien vil få en vækst, der ikke er set et halvt århundrede. Optimismen er umisforståelig i den seneste prognose fra investeringsforvalteren Pimco.

Børs

Tech-aktierne kæmpede sig tilbage. Der var en mindre fremgang i aftes på aktiemarkedet i USA. Den kom på baggrund af meget solide amerikanske nøgletal, der klart signalerer, at opsvinget er undervejs i USA. Nasdaq voksede 1,3 pct. Det brede S&P 500-indeks steg 1,1 pct. Dow Jones gik også op med 0,9 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Storinvestorerne går til kamp mod grådighed på chefgangen. »Noget er anderledes i år. Næsten umærkeligt åbenbarer en voksende kløft sig mellem danske institutionelle investorer og en række af de største virksomheders bestyrelser,« skriver chefredaktør på Finans, Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Erhverv: Tryg, Morgan Stanley og BNY Mellon kommer med regnskab for første kvartal.
  • Politik: Erhvervsminister Simon Kollerup, sundhedsminister Magnus Heunicke, udenrigsminister Jeppe Kofod og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterer i dag regeringens nye strategi for life science.
  • Retssager: Retten i Odense afsiger i dag dom i en sag, hvor den fynske festival Tinderbox er tiltalt for at have brudt taxiloven ved at lade frivillige køre artister, mod at de frivillige fik et armbånd til festivalen.
  • Øvrigt: Dronning Margrethe fylder 81 år i dag.

PS...

Gamestop-chefer går glip af særdeles værdifulde aktier. Det er ikke unormalt, at en topchef misser sine performancemål og vinke farvel til aktier, men i tilfældet Gamestop er det en dyr omgang for topchefen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.